Acum citesti:
Scandal uriaș: Distrugeţi tot. Vă bateţi joc de noi!
Intreg articolul 5 minute de lectura

Scandal uriaș: Distrugeţi tot. Vă bateţi joc de noi!

Prima zi de dezbatere pe fond a legii salarizării în comisia de muncă a Senatului a fost marcată de replici dure între sindicaliştii prezenţi la şedinţă şi senatorii PSD. După şase ore şi jumătate de dezbateri, au fost votate 17 din cele 119 articole ale legii şi au fost aduse mai multe amendamente, printre care majorarea cu 10% a salariilor celor care exercită control financiar preventiv şi, de asemenea, majorarea cu 25% a salariilor primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de Consilii Judeţene care implementează proiecte pe fonduri europene. PNL a votat majoritatea articolelor şi amendamentelor alături de majoritatea PSD – ALDE, în vreme ce USR a votat împotriva tuturor prevederilor Legii salarizării.  Scandalul din Comisia de muncă a Senatului a izbucnit după ce senatorii PSD, la solicitarea ministrului Muncii, Olguţa Vasilescu, prezentă la dezbatere, au respins un amendament adoptat anterior de comisia de apărare a Senatului. Acesta prevedea că gestionarea sistemului de salarizare a personalului din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională se asigură de fiecare ordonator principal de credite. „Răsturnaţi sistemul într-o altă logică. Toată lumea din această familie ocupaţională este de acord cu aceste amendamente. (…) Nu induceţi în eroare nişte lucruri aşa, aiurea în tramvai”, le-a spus preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual, Dumitru Coarnă, senatorilor din Comisia de muncă în timpul dezbaterilor la proiectul legii salarizării. „Sunteţi liber să plecaţi. Veniţi în locul meu şi conduceţi şedinţa. Nu se poate tot aşa să ne jigniţi, să vorbiţi pe tonul ăsta cu noi (…) Dacă coborâţi un semiton vocea cred că este mai indicat. Dacă vreţi să comunicăm, dacă vreţi să ne impuneţi ceva e mai greu că ajungem la vot şi chiar nu mai iese (…) Suntem la guvernare”, i-a replicat preşedintele comisiei de muncă, senatorul Ion Rotaru. „Nu vă jignesc. Spun adevărul (…) Nu votaţi politic. Pentru că politic distrugeţi tot”, a spus Coarnă.

După ce amendamentul a fost respins, Coarnă a izbucnit: „Sincer, chiar vă bateţi joc de noi.(…) Votaţi 5-4 table? Asta votaţi aici? Vrem să votăm ştiinţă de carte, Constituţia României şi lege”. Tot marţi, comisia de muncă a Senatului a adoptat un amendament care vizează majorarea cu 25% a salariilor celor care lucrează pe proiecte cu fonduri europene. Pe de o parte, personalul din instituţiile publice care lucrează cu astfel de fonduri beneficiază de o majorare de ”până la 25%”, indiferent de numărul de proiecte în care este implicat, majorare care se aplică proporţional cu timpul efectiv alocat activităţilor pentru fiecare proiect. În schimb, primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşdinţii de Consilii Judeţene care implementează proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile beneficiază automat de majorarea maximă, adică de 25% din indemnizaţie. Mai mult, majorarea cu un sfert a indemnizaţiilor acestora nu este condiţionată de timpul efectiv alocat activităţilor de implementare a proiectelor.
Amendamentele au fost depuse de senatorul liberal Daniel Zamfir şi s-au bucurat de sprijinul ministrului Muncii, Olguţa Vasilescu, prezentă la dezbaterile din comisie. ”Primarii nu mai vor să mai acceseze fonduri europene, nu mai vor pur şi simplu, că au văzut ce se întâmplă”, a motivat Olguţa Vasilescu susţinerea amendamentelor senatorului liberal. ”Primarul este implicat 100% în proiectele europene, 100% (…) Primarul e 24 de ore din 24. Nu stă opt ore la muncă şi îi împărţim noi alea 8 ore cum credem noi că e mai bine”, a explicat la rândul său Daniel Zamfir. Singura care s-a opus acestei prevederi a fost senatoarea USR Florina Presadă, care a spus că nu i se pare normal  ca primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de CJ să primească automat un sfert de salariu în plus, în condiţiile în care cei care chiar muncesc pentru implementarea fondurilor europene ar putea să nu beneficieze de acest stimulent. ”Nu mi se par deloc în regulă aceste amendamente. Eu ştiu că oamenii plătiţi din fonduri europene sunt cei care muncesc pe un proiect şi au ceva făcut. Primarul da.. poate că are o răspundere legală aşa cum are pentru toate lucrurile pe care le face în primărie, dar primarul nu trebuie plătit din fonduri europene doar pentru că e primar. Proiectele din fonduri europene sunt proiecte care se fac în interesul comunităţii şi nu ca să îşi ia primarul în plus nişte bani”, a declarat, indignată, Florina Presadă. Un alt amendament adoptat în comisia de muncă prevede majorarea cu 10% a salariilor celor care exercită control financiar preventiv. ”Personalul care exercită activitatea de control financiar preventiv, pe perioada de exercitare a acesteia, beneficiază de salariul de bază mai mare cu 10%”, se arată în amendamentul adoptat de comisia de muncă. Propunerea iniţială a guvernului prevedea o majorare cu 5% a salariilor pentru funcţiile respective. Amendamentul a fost iniţiat de senatorul PSD Claudiu Manda şi a fost susţinut de către ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.