Acum citesti:
Școli de milioane
Intreg articolul 5 minute de lectura

Școli de milioane

Începutul anului școlar va aduce, pentru unii copii, școli modernizate, precum și o grădiniță nouă, cu o capacitate de 150 de locuri, în cartierul Ștrand. 2017 a fost anul în care s-au încheiat o serie de investiții în infrastructura unităților de învățământ, dar și anul începerii unor proiecte majore, precum amenajarea spațiului în care va fi mutat Liceul de Artă sau mansardarea Școlii „Regina Maria”. Potrivit municipalității, în toate cele 53 de școli, licee și grădinițe din oraș au loc reparații, igienizări și achiziții, în valoare totală de 6,7 milioane de lei. Nu toate lucrările de reabilitare se vor încheia însă înainte de 11 septembrie, directorii având posibilitatea să cheltuiască banii alocați în acest sens până la finele anului.

Construcția noii grădinițe din cartierul Ștrand, o investiție în valoare de 6,2 milioane de lei, s-a încheiat în acest an. Ridicarea imobilului a început în anul 2007, cu fonduri de la Ministerul Educației, însă lucrările au fost blocate în 2010, din lipsă de bani. Ulterior, construcția a fost continuată cu bani de la bugetul local, iar în prezent se execută ultimele amenajări, urmând ca din 11 septembrie aproximativ 150 de copii să desfășoare cursurile grădiniței într-un spațiu modern.
De o sală de sport complet reabilitată vor avea parte, începând cu noul an școlar, elevii Colegiului „Gheorghe Lazăr”, valoarea acestei investiții depășind 1 milion de lei.
De asemenea, s-au încheiat lucrările la noile sisteme de drenaj ale Școlilor Gimnaziale Nr. 8 și „Radu Selejan”, fiind finalizată și rampa de acces pentru persoanele cu handicap, la Grădinița Nr. 15.
Până la începerea anului școlar se va încheia și asfaltarea curților Colegiului Pedagogic „Andrei Șaguna”, Liceului Tehnologic „Henri Coandă”, Școlii Gimnaziale Nr. 8, Școlii Nr.12 și Școlii Nr. 21. Peste 3 milioane de lei sunt utilizați pentru a achiziționa, într-o serie de unități de învățământ, sisteme antiefracție, sisteme de supraveghere video, mobilier și aparatură de bucătărie, echipamente pentru locul de joacă de la Grădinița „Căsuța Poveștilor”, mașini de curățat podele, calculatoare și licențe soft, boilere, centrale termice și echipamente didactice.

Pași pentru investiții mari

Cei mai mulți bani s-au aprobat de administrația locală pentru câteva investiții de amploare. Astfel, pentru reabilitarea căminului de pe strada Oituz și construcția unui nou corp de clădire în vederea mutării Liceului de Artă, s-a demarat procedura de achiziție, valoarea estimată a acestei investiți fiind de 29,5 milioane de lei.
santier regina mariaDe asemenea, o lucrare importantă, pentru care au fost alocați peste 3 milioane de lei, este mansardarea parțială a Școlii „Regina Maria”, prin care se vor amenaja noi săli de clasă care vor elimina învățământul în două schimburi. Procedura de achiziție a fost demarată, însă nu a fost avansat un termen de finalizare pentru această investiție.
Potrivit municipalității, s-au realizat și s-au depus la ADR Centru documentațiile pentru obținerea de fonduri structurale în scopul eficientizării energetice a Școlilor Nr. 1 și Nr. 21, a Școlii Gimnaziale „Radu Selejan” și a Liceului Teoretic „Constantin Noica ”, valoarea estimată fiind de 32,7 de milioane de lei.
Pe parcursul anului s-a realizat și documentația pentru noi investiții care vor fi finanțate din bugetul local, precum reabilitarea fațadei Școlii Nr. 2 de pe strada Avram Iancu și a Școlii Nr. 8, de pe strada Lupeni, reabilitarea gardului și a porților de acces la Școala „Radu Selejan”, la Grădinița 23, Grădinița 42 și Grădinița „Frații Grimm”. Tot de la bugetul local este prevăzută și finanțarea lucrărilor necesare pentru securitatea la incendiu a mai multor unități de învățământ. Documentațiile pentru acestea au fost pregătite, urmând a fi demararate procedurile de achiziție. Printre acestea se numără Grădinița „Frații Grimm”, Grădinița Nr. 22 și Colegiul „Samuel Brukenthal”.

Lucrările vor continua și după începerea școlii

În acest an, cele 53 de unități de învățământ din municipiul Sibiu au avut la dispoziție 6,7 milioane de lei de la bugetul local pentru reparații, lucrări de igienizare și noi achiziții. Până în santier goga (1)prezent, au fost contractate 70% din sumele disponibile.
„Primăria Sibiu a pus la dispoziție 6,7 milioane de lei din bugetul local, în funcție de ceea ce a solicitat fiecare unitate de învățământ. Aproape 70% din lucrări și achiziții au fost contractate.
Fiecare conducător de unitate și-a gestionat propriile lucrări. Având în vedere că vorbim despre reparații și achiziții, aceste proiecte pot continua până la sfârșitul anului, iar directorii se vor asigura că orele de curs nu vor fi afectate. O bună parte din lucrări au fost realizate deja, iar restul vor continua și în următoarea perioadă”, a transmis Mirela Gligore, purtător de cuvânt Primăria Sibiu.
Cele mai multe fonduri pentru reparații și lucrări de igienizare au fost alocate Colegiului Național „O. Goga”, Școlii „Regele Ferdinand”, Liceului „Henri Coandă”, Grădiniței Nr. 16,
Școlii Gimnaziale Nr. 10, Colegiului Tehnic Energetic, Școlii Gimnaziale Nr. 21 și Grădiniței Nr. 19. Lucrările includ zugrăveli, igienizări, înlocuire
de uși și geamuri, recondiționări ale pardoselilor, dar și renovarea grupurilor sanitare.

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.