Acum citesti:
Mașinile ridicate din oraș, duse la sediul DPC
Intreg articolul 4 minute de lectura

Mașinile ridicate din oraș, duse la sediul DPC

noul spațiu de depozitare este situat pe strada Autogării, nr 5 – 7

După cinci luni de la reluarea activității de ridicare a mașinilor parcate neregulamentar în oraș, Primăria Sibiu este nevoită să schimbe locația unde sunt depozitate acestea până la ridicarea de către proprietar.

Actualul depozit din incinta fostei autobaze Tursib, situat pe Calea Dumbrăvii, se va desființa începând cu 1 septembrie, toate construcțiile de acolo urmând a fi demolate.

În aceste condiții, Primăria a amenajat spațiu pentru depozitarea mașinilor în actualul sediu al DPC, pe strada Autogării, nr 5 – 7.

Sistată în 27 mai 2015, activitatea de ridicare a mașinilor parcate neregulamentar în municipiul Sibiu a fost reluată de la 1 aprilie. Poliția Locală gestionează serviciul cu două utilaje, unul dintre ele putând ridica și transporta și autovehicule de mare tonaj.

Situațiile în care pot fi ridicate mașinile de pe domeniul public sunt prevăzute în legislația națională (H.G. nr. 1391/2006, articolele 142 și 143) și sunt, în general, cele unde oprirea sau staționarea sunt interzise.

Cum se desfășoară activitatea?

Măsura ridicării autovehiculului este dispusă în baza constatărilor polițiștilor locali sau polițiștilor din cadrul Poliției Rutiere. Agenții se deplasează în teren și în baza sesizărilor primite din partea cetățenilor la Dispeceratul Poliției Locale, la numerele de telefon 0369/911 și 0269/208978.

După ridicarea autovehiculului, agentul constatator comunică la Dispeceratul Serviciului Public de Poliție Locală Sibiu numărul de înmatriculare și marca vehiculului ridicat, locul de unde acesta a fost ridicat și locul unde este depozitat. Astfel, proprietarul poate afla de unde o poate revendica.

Poliția Locală acționează cu două utilaje, unul proprietea municipalității și al doilea, care poate ridica mașini mari, închiriat de la SC Piețe SA. Pentru această activitate au fost angajate 20 de persoane: 5 șoferi, 10 manipulatori și 5 casieri.

Care sunt tarifele?

  • taxa pentru ridicare: 350 lei
  • taxa pentru transport: 100 lei
  • taxa pentru depozitare: 150 lei pentru fiecare zi. Taxa se plătește începând cu ora 00:00 a zilei următoare celei în care a fost ridicată mașina.

La acestea se adaugă amenda pentru contravenția săvârșită – parcare în zona de acțiune a unor indicatoare rutiere, în apropierea trecerilor de pietoni, în stațiile de autobuz, blocarea accesului sau altele.

Dacă proprietarul mașinii ajunge lângă mașină înainte ca aceasta să fie transportată spre locul de depozitare, atunci acesta va plăti doar costul ridicării, adică 350 de lei. În cazul în care proprietarul se prezintă la locul ridicării și nu este de acord cu suportarea cheltuielilor efectuate, nu se va permite accesul acestuia în autovehiculul ridicat, iar vehiculul va fi transportat la locul de depozitare. Dacă sunt persoane în interiorul mașinilor, acestea nu se ridică, iar proproetarul va primi doar amendă.

Mașinile ridicate pot fi revendicate în program non-stop, casieria fiind deschisă.

Ce se întâmplă cu mașinile nerevendicate?

În cazul nerevendicării vehiculelor ridicate și depozitate, în termen de 30 de zile de la data întocmirii procesului verbal de ridicare, se vor aplica prevederile Legii nr. 421/2002. După o sumedenie de proceduri și somații trimise proprietarului, municipalitatea poate intra în posesia mașinilor și le poate valorifica, prin licitație.

Aproape doi ani fără ridicări de mașini

În anul 2016, Poliția Locală a aplicat 6.293 de sancțiuni pentru parcarea neregulamentară a autovehiculelor, adică pentru staţionarea şi circulaţia autovehiculelor pe trotuare şi zone verzi, precum și pentru oprirea și staționarea în locuri nepermise și pătrunderea pe acces interzis. În același an, Serviciul de Administrare a Domeniului Public a aplicat un număr de 3.017 sancțiuni pentru parcarea fără tichet, parcarea în locuri cu folosință exclusivă și blocarea căilor de acces.

Conform evidențelor acestui serviciu, în municipiul Sibiu există aproximativ 16.200 de locuri de parcare în parcări zonale și pe aliniamente stradale.

 

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.