5.1 C
Sibiu
joi, aprilie 18, 2024

Cod portocaliu de inundatii. Autoritatile sunt in alerta!

spot_imgspot_imgspot_img
Cele mai citite

Hidrologii au emis duminica o avertizare de cod portocaliu de inundatii valabila in 23 de judete ale tarii printre care si Sibiul.
Atentionarea hidrologica a intrat in vigoare la ora 16.00 si ramane activa pana miercuri, 11 iulie, la ora 24.00.
Judetele vizate sunt Alba, Arad, Arges, Brasov, Buzau, Caras-Severin, Cluj, Covasna, Dolj, Dambovita, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ilfov, Mehedinti, Olt, Prahova, Sibiu, Teleorman, Timis, Valcea si Vrancea.
Sunt asteptate viituri rapide, scurgeri de pe versanti, cresteri de debite pe raurile mici cu posibilitate de iesire din matca si producere de inundatii locale, iar pe raurile mari sunt posibile depasirile cotelor de aparare.
In judetul nostru vizate sunt raurile Olt si Tarnava.
„Fenimenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate si intensitate mai mare pe unele rauri din judetele: Valcea, Sibiu, Gorj, Arges si Brasov.”, se arata in mesajul de alerta  transmis de catre Departamentul pentru Situatii de Urgenta.
Autoritatile sibiene sunt in alerta inca de sambata de cand au avut loc primele inundatii.
Prefectul de Sibiu, Adela Muntean, a convocat Comitetul pentru Situatii de Urgenta si a cerut autoritatilor locale sa ramana in alerta si sa puna in aplicare planurile de aparare impotriva inundatiilor.
„Am solicitat conducerii Sistemului de Gospodarire a Apelor Alba sa intervina cu saci de nisip pe bazinele hidrografice mici, pentru inaltare. Am dispus monitorizarea constanta a cursurilor mici si mari, de catre SGA, ISU, autoritati locale, uzinarea (golirea controlata) cantitatii de apa din barajele de pe Olt și Cibin pentru a putea face fata debitelor in crestere. Inca de ieri, am dispus pregatirea a 5.500 de saci de nisip.”a anuntat prefectul Adela Muntean.
In cursul zilei de ieri au fost inundate 3 locuinte, 15 curti si 30 de subsoluri in localitatile Sacadate, Apoldu de Sus si Apoldu de Jos.
La momentul de fata 80 de pompieri sunt pregatiti in permanenta sa intervina cu mijloacele din dotare in situatia in care apar noi inundatii.

spot_img
spot_img
Ultimele știri

Avertisment: Țepele continuă la telefon. „Vă sună Ionescu Alexandru”

Directoratul Național de Securitate Cibernetică a atras atenția, joi, că tentativa de fraudă în care apelanții se dau angajați...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect