5.1 C
Sibiu
joi, aprilie 18, 2024

Lucrările la Tribunalul Sibiu nu se vor încheia înainte de anul 2017

Cele mai citite

Magistrații nu vor putea să își desfășoare activitatea în clădirea Tribunalului Sibiu de pe Bulevardul Victoriei înainte de finele anului 2017. Reprezentanții Ministerului Justiției, cei care gestionează contractul de reabilitare a clădirii, susțin că în prezent lucrările abia au fost realizate în proporție de 55%, iar un nou contract pentru finalizarea reabilitării clădirii urmează să fie semnat abia la primăvară. Lucrările la Tribunalul Sibiu de pe Bulevardul Victoriei au început în noiembrie 2011 și ar fi trebuit să fie gata în anul 2014. Odată cu decopertările executate, constructorii au descoperit probleme de rezistență a clădirii care nu fuseseră luate în calcul la data întocmirii expertizei tehnice. În plus, clădirea a fost ulterior încadrată ca monument istoric, aspect neluat în seamă la executarea studiului de fezabilitate, în anul 2007.

După începerea lucrărilor de execuție în noiembrie 2011 și realizarea decopertărilor și desfacerilor, au ieșit la vedere aspecte ale elementelor de rezistență, care nu au putut fi luate în calcul la data întocmirii expertizei tehnice ce a stat la baza elaborării documentației tehnico-economice inițiale. Mai mult, clădirea a fost încadrată ca monument istoric de importanță națională și inclusă în Lista Monumentelor Istorice, statut care nu a existat la data întocmirii expertizei tehnice inițiale în anul 2002, nici la data întocmirii Studiului de Fezabilitate în anul 2007 și a documentațiilor pentru fazele de proiectare care au stat la baza demarării licitației și ulterior a execuției lucrărilor. O nouă expertiză tehnică a fost întocmită în anul 2012 și ține seama atât de caracterul de monument istoric al clădirii, cât și de toate normele și normativele tehnice și de funcționalitate. Concluziile expertizei au impus necesitatea realizării unor ample lucrări de consolidare, suplimentare celor care au fost prevăzute în cadrul Studiului de Fezabilitate inițial și care implicit au condus la costuri suplimentare”

, transmite Biroul de Presă al Ministerului Justiției.
Prin urmare, s-a decis ca lucrările de consolidare a clădirii să fie executate pe contractul semnat inițial, iar celelelalte lucrări, cuprinse într-un nou proiect tehnic să fie contractate printr-o nouă procedură de achiziție. Astfel, stadiul actual al lucrărilor este de 85% pentru lucrările integrale de consolidare și de numai 55% față de lucrările complete, prevăzute în noul proiect tehnic. Reprezentanții Ministerului Justiției susțin că semnarea noului contract va avea loc abia la primăvară, după care perioada de execuție a lucrărilor va fi de un an și jumătate.

„Data estimată real pentru finalizarea lucrărilor de consolidare și punere în siguranță este 31.12.2015. În paralel se elaborează documentația de licitație pentru contractarea celorlalte lucrări rămase de executat conform noului proiect tehnic aprobat. Termenul estimat pentru semnarea contractului este martie – aprilie 2016, iar lucrările se vor derula pe o perioadă de 18 luni”.

În anul 2009, indicatorii tehnico-economici au prevăzut o valoare de 16,8 milioane de lei pentru lucrările la Tribunalul Sibiu.
Ulterior, suma aprobată pentru consolidarea și asigurarea rezistenței clădirii a fost majorată la 24,8 milioane de lei, urmând ca lucrările cuprinse în noul proiect tehnic să fie contractate printr-o procedură de achiziție separată, a cărei valoare nu va fi făcută publică înainte de încheierea licitației.
„Contractul în curs de derulare este finanțat 100% prin împrumutul BIRD 4811 – RO aferent “Proiectului Reforma Sistemului Judiciar”, iar contractul care urmează a fi semnat a fost inclus la finanțare din „Proiectul Reforma Sistemului Judiciar” a lucrărilor de execuție pentru finalizarea Tribunalului Sibiu, lucrările urmând a fi plătite atât din împrumutul BIRD cât şi din cofinanțarea Guvernului României”, mai transmit reprezentanții Ministerului Justiției.

spot_img
spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ: Fetiță de 7 ani, lovită pe o trecere de pietoni din Cisnădie

O fetiță de 7 ani a fost rănită, miercuri seara, într-un accident rutier produs în Cisnădie, pe strada Grigore...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect