Acum citesti:
Unde se duc banii din bugetul județului
Intreg articolul 4 minute de lectura

Unde se duc banii din bugetul județului

Consiliul Județean (CJ) Sibiu are, în 2017, un buget de 323,5 milioane lei, din care s-au alocat pentru funcționare 272,6 milioane lei (84%), iar pentru dezvoltare 50,9 milioane lei (16%).

Microsoft Excel - Schita BUGET 2017 grafic [Read-Only] [Compatibility Mode]
buget

Cea mai mare parte din buget, 140,8 milioane de lei, reprezentând 44%, se vor cheltui pe Asistența Socială, urmată de Cultură cu 49,5 milioane de lei, Transporturi cu 48,2 milioane lei, Invățământ 35,8 milioane lei, Sănătate 21,5 milioane lei, Autorități publice 12,4 milioane lei, Alte servicii 9,8 milioane lei, Datorii 5,5 milioane lei.

cheltuieli sume

În 2017, CJ Sibiu are în vedere două proiecte strategice:

 1. Noul Spital Județean, fiind alocată suma de 900.000 de lei pentru actualizarea proiectului tehnic pe care autoritățile locale l-au primit gratuit de la Ministerul Sănătății și realizarea studiului de fezabilitate.

În acest fel câștigăm un avans de aproximativ 2 ani și economisim milioane de euro care s-ar fi cheltuit altfel cu întocmirea documentației tehnice de la zero. Intenționăm finalizarea lor în cursul acestui an ”, a precizat Daniela Cîmpean, președintele CJ Sibiu, într-o conferință de presă.

 1. Programul Regiune Gastronomică Europeană 2019, pentru care pregătirile demarează din acest an, cuprinzând:

 • Finanțare prin agenda culturală a proiectelor care au o componentă gastronomică, prioritizate printr-un punctaj suplimentar de 30%. Pentru agenda culturală, alocările au crescut de la 350.000 lei în 2016 la 500.000 lei în 2017.

 • Suplimentarea cu 180.000 lei a cotizației pe 2017 pentru AJTS în calitate de implementator al programului

 • Finanțarea acțiunilor în domeniul turismului cu suma de 405.890 lei: editarea de broșuri de promovare a programului, realizarea unei aplicații pentru dispozitive mobile Sibiu Count App, participarea la târgurile de turism, amenajarea de spații de popas și informare turistică

 • Includerea în evenimentul INVEST IN SIBIU 2017 a unor ateliere de gastronomie

 • Finanțarea activităților cu componentă gastronomică organizate de instituțiile din subordine – de ex. CNM ASTRA cu Târgul de Țară

În plus, Aeroportul Sibiu va primi suma de 3.535.000 lei pentru a pregăti investițiile obligatorii în vederea absorbției sumelor care se ridică la 36 de milioane euro, prevăzute în Masterplanul pentru Transport al României.

O altă prioritate a CJ Sibiu în 2017 este finalizarea tuturor investițiilor începute în anii trecuți, atât în ceea ce privește drumurile, cât și reabilitarea secției ORL (5,25 milioane lei) și reabilitarea stației de oxigen (1 milion lei), la Spitalul Județean, reabilitarea pavilionului 1 (4,5 milioane), la Spitalul TBC, și finalizarea lucrărilor la Cabana Oțetea (45 mii lei).

Totodată vor începe și lucrări noi de investiții, urmând a fi alocate fonduri în acest an pentru:

în domeniul sănătății:

 • documentația tehnică pentru reparații capitale și execuție rețele exterioare de alimentare cu apă și canalizare (430 mii lei) la Spitalul Județean

 • studiu DALI reparații capitale la interiorul Bocului Chirurgical, inclusiv Secția Urologie, Ortopedie, Chirurgie I + II din cadrul Spitalului Județean

 • studiu DALI pentru proiectele de reabilitare termică din fonduri europene la cele 3 spitale din subordinea Consiliului Județean

 • Reabilitarea și modernizarea pavilionului central la Spitalul de Psihiatrie (4.44 milioane lei), precum și reparații capitale la secția de la Boița (1,5 milioane)

La Sala Transilvania, pentru lucrări în vederea obținerii autorizației ISU, s-au alocat 2,87 milioane lei.

În domeniul asistenței sociale:

 • Reabilitarea imobilelor CRRPH Dumbrăreni, CIA Agnita și CP Agârbiciu – cofinanțare în valoarea de 2 milioane lei la fonduri guvernamentale de 4,2 milioane lei.

 • Construirea unui bloc alimentar și spațiu pentru centru de zi la CP Speranța – 1,3 milioane lei

 • Reabilitare pavilion școală și pavilion club a CP Orlat – 2,208 milioane lei

 • Actualizarea documentației tehnice pentru căsuțe de tip familial la CP Mediaș

În domeniul infrastructurii rutiere:

 • Prin fonduri de la guvern, realizarea podului de la Săsăuș, reabilitări la DJ 107B Slimnic – Loamneș – Păuca și DJ 106 T Ocna Sibiului – Topârcea – Ludoș

 • Prin fonduri europene: DJ 106 Agnita – Sighișoara, DJ 141 Mediaș – Bârghiș, DJ 106 B Ocna – Țapu

În domeniul turismului, s-a prevăzut buget pentru co-finanțarea proiectului de dezvoltare a infrastructurii turistice în stațiunea Ocna Sibiului. O nouă pistă de biclete între Sibiu și Cisnădie, ce se va realiza în parteneriat cu primăria orașului Cisnădie, este de asemenea în plan pentru 2017.

Îndată ce proiectul de buget național va fi publicat în Monitorul Oficial, Consiliul Județean va publica pe pagina web www.cjsibiu.ro proiectul de buget al Consilului Județean pentru a putea fi consultat de publicul larg.

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.