Acum citesti:
Deșeurile biodegradabile de la blocuri, refuzate de operatori
Intreg articolul 3 minute de lectura

Deșeurile biodegradabile de la blocuri, refuzate de operatori

Autoritățile pregătesc un proiect de informare a cetățenilor din cartierele de blocuri în legătură cu sortarea deșeurilor biodegradabile. Reprezentanții Consiliului Județean Sibiu, ai Primăriei, dar și ai altor instituții au ajuns la concluzia că trebuie intervenit din cauză că cea mai mare parte a deșeurilor biodegradabile colectate din cartierele de blocuri sunt refuzate de către operatori, nefiind selectate corespunzator. 

„Dacă din pubelele provenind de la zonele de case se colectează deșeu biodegradabil de calitate (resturi de fructe și legume, material vegetal ce poate fi tratat și valorificat drept compost), în zonele de blocuri sunt probleme serioase ce duc la refuzul transporturilor la stația de sortare și compostare, iar deșeurile biodegradabile ajung netratate la rampa din Cristian, fapt ce contravine legislației și conduce în timp la creșterea costurilor pentru cetățeni”, prefcizează reprezentanții Consiliului Județean Sibiu.

Săptămâna trecută, reprezentanții tuturor acestor instituții, adunați într-un grup de lucru, au demarat proiectul organizării unor întâlniri cu cetățenii în cartierele de blocuri. În prezent se stabilesc obiectivele, mesajele și strategiile comunicării pe durata acestor întâlniri care vor avea loc la școli, fără să fi fost stabilit încă un calendar concret de desfășurare.

În plus, reprezentanții Consiliului Județean anunță și o oportunitate de finanțare prin Administrația Fondului pentru Mediu pentru proiecte vizând educaţia şi conştientizarea publicului privind gestionarea deșeurilor, solicitanți eligibili fiind unitățile de învățământ, primăriile și ONG-urile.

Ghidul solicitantului, care s-a aflat recent în dezbatere publică la AFM, poate fi consultat aici: http://www.mmediu.ro/app/webroot/uploads/files/2017-03-17_Ghid_constientizare_2017.pdf

Aceste acțiuni de informare se vor putea adăuga celor care au deja loc. Până în prezent au fost identificate 9 astfel inițiative, cele mai multe adresate unităților de învățământ, derulate de ADI Eco Sibiu, S.C. SOMA, Inspectoratul Școlar Sibiu, Garda de Mediu dar și ONG-uri naționale sau locale.

Multe dintre ele se desfășoară în mediul rural, unii dintre inițiatorii ca „Asociația Un Viitor fără Gunoi” având în vedere localități incluse în patrimoniul UNESCO precum Valea Viilor și Biertan.

ADI Eco Sibiu derulează în 7 comune și 4 orașe din județ sesiuni educative ECO-ATITUDINE, ca parte a unui program național.

SC. SOMA are în plan pentru luna viitoare realizarea unui ghid practic de colectare selectivă ce va fi distribuit locuitorilor din Zona 1 Sibiu prin intermediul primăriilor și școlilor.

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.