Acum citesti:
Aproximativ 35.000 de miei, sacrificați de sărbători
Intreg articolul 4 minute de lectura

Aproximativ 35.000 de miei, sacrificați de sărbători

prețul cărnii este același ca în ultimii ani

Aproximativ 35.000 de miei ar putea fi sacrificați, atât în abatoare, cât și pentru consum familial, în perioada sărbătorilor pascale, spun reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Sibiu.

„Putem face o estimare bazându-ne pe istoricul anilor trecuți. Astfel, putem spune că numărul mieilor sacrificați poate ajunge la 3.000 în abatoare și la 20.000 – 30.000 pentru consum familial”, spune Ciprian Botezatu, director adjunct al instituției.

Prețul cărnii de miel nu va crește în acest an. În piețe poate ajunge la puțin peste 8 lei/kg dacă mielul este viu și la cel mult 25 de lei/kg dacă este sacrificat.

Avem miei suficienţi, chiar prea mulţi. Sunt şi miei mari deja, de 30 de kilograme, fătaţi de la Crăciun, dar pentru Paşti se vând aştia de 15 până la 20 de kilograme. Se vorbeşte de 25 de lei kilogramul, dar sunt foarte mulţi miei şi sunt şanse chiar să mai scadă preţul, ca să putem vinde”, a spus Dumitru Sterp, crescător de oi din Jina.

Cei mai mulți miei se vor vinde săptămâna viitoare, puțini fiind cei care au cumpărat deja carnea pentru masa de sărbători.

Spațiile de comercializare, supravegheate în permanență

Încă din 30 martie, inspectorii DSVSA și medicii veterinari au demarat seria controalelor la toate unitățile care ar putea să taie, să depoziteze sau să comercializeze carne de miel.

La nivelul județului Sibiu sunt 3 abatoare autorizate, în Bungard, Cisnădie și Mediaș, dar și 4 piețe agroalimentare în care poate fi comercializată carnea de miel: Cibin, Rahova, Avrig și Mediaș.

Pe lângă piețe și abatoare, vor mai exista și spații amenajate temporar în care vor putea fi sacrificați miei. Până în momentul de față, DSVSA a dat două avize în acest sens. Este vorba despre un spațiu temporar în Piața Mediaș și unul în localitatea Sădica, nr.7, ambele urmând a funcționa până în 15 aprilie, între orele 07:00 și 17:00.

Avize mai pot fi date până în15 aprilie, iar cei care vor să le obțină trebuie să îndeplinească o serie minimă de condiții: spațul să fie în aceeași locație ca anul trecut, să nu se fi înregistrat abateri pe timpul funcționării, să fie respectate condițiile de igienă, dar și gestionarea corectă a subproduselor nedestinate consumului uman și eliminarea deșeurilor stabilite de legislația sanitară veterinară.

Aceste spații vor fi supravegheate permanent de medici veterinari, pe toată durata funcţionării acestora.

Amenzi de până la 40.000 de lei pentru abateri

Pentru a fi siguri că ceea ce cumpărați este o carne de miel verificată și testată, trebuie urmărită aplicarea mărcii, care se face după efectuarea examinării cărnii de către medicul veterinar. Marca de sănătate este de formă rotundă, cu diametrul de 3,5 cm, iar în interiorul acesteia este înscris indicativul județului urmat de codul numeric acordat de DSVSA.

Este interzis transportul cărnii în alte locuri în scopul comercializării, precum şi expunerea pentru o perioadă prelungită de timp la temperatura mediului ambiant. Dacă aceste prevederi sunt încălcate, se consideră ca fiind un act de comercializare a cărnii de miel fară expertiză sanitară veterinară și se sancționează cu amendă de la 20.000 la 40.000 lei.

Pentru orice neregulă sau abatere de la norme observată, puteți suna la numerele de telefon ale DSVSA Sibiu. Acestea sunt: 0269.223.314; 0269.223.069 și 0732.140.148.

De asemenea, instituțiile implicate vor avea program non-stop, inclusiv sâmbăta și duminica, afișându-se programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil și numărul de telefon la care poate fi sesizat orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare.

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.