Acum citesti:
Mircea Niculescu, directorul Apa Canal a incetat din viata
Intreg articolul 4 minute de lectura

Mircea Niculescu, directorul Apa Canal a incetat din viata

Mircea Niculescu, directorul Apa Canal Sibiu, a incetat din viata, joi, la spital. Niculescu suferea de ceva vreme de o boală, iar joi a capitulat in fata acesteia. 

Colectivul APA Canal SIbiu a transmis un comunicat de presa in care isi exprima regretul pentru decesul celui considerat a fi omul care a modernizat infrastructura de apă și canalizare a Sibiului.

„Cu mare greutate în suflete ne despărțim de cel ce până joi, 6 aprilie ac, s-a aflat în fruntea societății ”Apă Canal” Sibiu căutând, neobosit, căile prin care serviciul de apă și canalizare să devină tot mai bun, mai performant. Mircea Niculescu a fost cel care, începând cu anul 1989, și-a pus amprenta pe serviciile publice oferite sibienilor și nu numai. Transmitem condoleanțe familiei îndurerate și ne rugăm ca Dumnezeu să-l țină aproape, acolo, Sus!”, se arata in comunicat.

După absolvirea Institutului de Mine Petroșani, specializarea inginer electromecanic,Mircea Niculescu a fost, pentru un an, profesor la Grupul Școlar Minier Lupeni – Hunedoara.

Vine la Sibiu în 1969 devenind șeful Serviciului Mecanic al Combinatului de exploatare și industrializare a lemnului. În 1977 pleacă, pentru 1 an, mecanic- șef la Întreprinderea ”Porțelanul” din Alba Iulia pentru ca, 1978 să devină șef serviciu la Întreprinderea de Piele, Încălțăminte și Marochinărie Sibiu, post pe care-l va ocupa până în 1987.

Contactul cu serviciile publice de gospodărie comunală îl are în anul 1987, când se angajează inginer în cadrul IJGCL, devenind în 1989, director al Exploatării Gospodăriei Comunale Sibiu, funcție ce o deține până în 1991.

Poziția de inginer – șef al IJGCL îi este oferită în între 1991 și 1993, an în care devine director general al Regiei Autonome de Gospodărire Comunală și Locativă Sibiu, cu ample responsabilități privind sistemul de alimentare cu apă și canalizare, termoficarea, transportul în comun, spațiile locative și piețele.

În 1998, ia naștere societatea ”Apă Canal” SA Sibiu, Mircea Niculescu devenind director general, cu mari ambiții privind modernizarea întregii infrastructuri.

În 2002 semnează primul contract de lucrări derulate cu fonduri europene, Proiectul ISPA, aducând Sibiului investiții de 37,58 milioane de euro. A fost introdusă canalizarea în Gușterița și, parțial, în Turnișor, înlocuite rețele de apă și canalizare pe principalele artere ale orașului, reușindu-se reabilitarea Uzinei de apă ”Dumbrava” și Stației de epurare a municipiului Sibiu, amplasată pe teritoriul comunei Șelimbăr.

Amplul efort, încheiat în 2010, a fost dublat de două noi reușite: transformarea ”Apă Canal”, în 2009, în operator regional, cu servicii în județele Sibiu și Brașov și accesarea, în 2010, de noi fonduri europene. Al doilea mare proiect, POS Mediu, a adus finanțări de aproximativ 100 de milioane de euro, reușindu-se construirea a unei noi uzine de apă pentru municipiul Sibiu, orașul Cisnădie și comuna Rășinari, implementarea unor soluții de ultimă generație în epurarea apelor uzate ale Sibiului și localităților învecinate, precum și aducerea apei potabile pentru zeci de mii de locuitori ai Văii Secașelor.

Mircea Niculescu a coordonat demararea, în 2014, celui de-al treilea amplu proiect din fonduri europene, POIM, pentru care sunt solicitate fonduri de aproximativ 120 milioane Euro. Lucrările urmează a fi desfășurate între 2018 – 2020.

Din respect pentru toți cei ce de-a lungul vremurilor au trudit pentru realizarea sistemului centralizat de distribuție a apei din municipiul Sibiu, Mircea Niculescu a susținut publicarea, în 2009, a volumului ”Apa Sibiului”, marcând 115 ani de existență a rețelei moderne de alimentare cu apă, pentru ca, în 2014, să semneze ”Monografia alimentării cu apă a Sibiului – 120 de ani de existență a serviciului.”

În prefața acesteia, Mircea Niculescu a dezvăluit, simplu, importanța muncii pe care fiecare angajat al societății pe care o conduce îl are: ” Rețelele de apă și de canalizare sunt, prin natura lor, ascunse privirii, neputând fi vizualizate și apreciate din punct de vedere al contemplării. Importanța lor este însă covârșitoare, aducând apă fiecăruia dintre noi încă din primele  ceasuri ale vieții și însoțindu-ne pe parcursul acesteia.”

       

 

 

 

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.