Acum citesti:
FOTO: Piața hande-made din centrul orașului prinde contur
Intreg articolul 6 minute de lectura

FOTO: Piața hande-made din centrul orașului prinde contur

UPDATE:

La cateva ore de la publicarea materialului, firma care amenajeaza piata a anuntat care sunt optiunile pentru spatiul respectiv.

Potrivit unui comunicat de presa, operatorii culturali și sportivi vor avea la dispoziție un spațiu nou pentru evenimente

Habermann Markt, ce va fi inaugurată la jumătatea lunii iunie, este situată pe strada Berăriei numărul 4/ Radu Stanca 1, în zona ultracentrală a Sibiului, fiind situată în imediata apropiere a Teatrului Național Radu Stanca.
 
Operatorii culturali / sportivi din județ și nu numai, vor avea la dispoziție, din această vară, un spațiu alternativ pentru organizarea evenimentelor outdoor, situat în zona 0 a orașului. Spațiul face parte dintr-un proiect mai mare al dezvoltatorului, care se desfășoară pe o suprafață de 7.645 metri pătrați și cuprinde 57 de căsuțe modulare, inspirate din arhitectura nordică, în care vor funcționa restaurante, cafenele, magazine, magazine cu delicatese și multe altele, dar și furnizori de servicii.
 
În cadrul amplasamentului au fost prevăzute zone generoase pietonale, cu mobilier urban pentru relaxare, care vor putea găzdui, periodic, spectacole, concerte, târguri sau evenimente sportive. În total, operatorii vor avea la dispoziție o suprafață de aproximativ 1.300 metri pătrați (70 x 18.57mp). În plus, vor beneficia de o serie de facilități puse la dispoziție: o scenă demontabilă de 10 x 8 m, panouri led (4x3m), rețea wireless, multiple zone de racordare la curent trifazic și promovare prin intermediul platformei proprii de comunicare.
 
“Ne dorim o zonă vie și efervescentă, un punct de referință pentru cumpărături de calitate și, în același timp, un spațiu de întâlnire și socializare, în perimetrul ultracentral al orașului. Aici vor funcționa restaurante și cafenele, magazine, magazine cu produse locale și de calitate, dar esența este dată de evenimentele care vor anima Habermann Markt. Modelul nostru se regăsește în alte mari orașe europene, în care piețele de acest tip sunt puncte importante de susținere ale economiei și culturii gastronomice locale dar, în același timp, au rolul de a educa și de a inspira vizitatorii. Ne-am propus să construim un hub cultural, care să apropie oamenii, să atragă turiști și să îmbogățească, în final, comunitatea”, a declarat Viorel Horja, Manager General Euro Imob International.
 
Habermann Markt urmărește să revitalizeze situl unde, în a doua jumătate a sec. XIX, funcționa fosta Berărie Habermann.
Valoarea estimată a investiției, în amenajarea și pregătirea spațiului, se ridică la peste două milioane de euro.
 

Stire initiala:

Se lucrează intens la amenajarea pieței hande-made de lângă Magazinul Dumbrava. Cum a dat căldura, șantierul a revenit la viață, iar lucrările sunt extrem de avansate.

Potrivit autorizației de construcție obținută de către beneficiarul lucrării – 632 din 16.08.2016 – amenajarea întregii zone trebuie să fie gata până în luna august. În zonă au loc lucrări de „refacere, reabilitare, consolidare împrejmuire existenta în limita de proprietate; amenajari suprafete neconstruite, pavaje, retele tehnico – edilitare de incinta – exclusiv pe proprietatea privata”. Valoarea proiectului, prevazuta in autorizatia de constructie, este de 2.293.500 lei.

Directorul Direcției de Cultură Sibiu, Dan Nanu, spune că lucrarea respectivă deține aviz de la Ministerul Culturii, iar acolo va fi amenajată o piață hande-made, cu căsuțe a căror structură este modulară, nefiind permanente.

Deocamdată, beneficiarii nu au anunțat exact cum va arăta piața respectivă, cine și cum va putea să ocupe una dintre căsuțe.

Suspiciuni cu iz penal

Dacă amenajarea pieței în sine este o lucrare clară, cu toate avizele necesare, în jurul demolării unui zid de împrejmuire din zonă planează suspiciuni, fiind deschis și un dosar de cercetare penală.

La Serviciul de Investigaţii Criminale a fost întocmit un dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de executare fără autorizaţie de construire sau de desfiinţare ori cu nerespectarea prevederilor acesteia de lucrări de construire, reconstruire, extindere, reparare, consolidare, protejare, restaurare, conservare, precum şi orice alte lucrări, indiferent de valoarea lor, care urmează să fie efectuate la toate categoriile de monumente istorice prevăzute de lege – monumente, ansambluri, situri – inclusiv la anexele acestora, identificate în acelaşi imobil – teren şi/sau construcţii, la construcţii amplasate în zone de protecţie a monumentelor şi în zone construite protejate, stabilite potrivit legii, ori la construcţii cu valoare arhitecturală sau istorică deosebită, stabilite prin documentaţii de urbanism aprobate, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 24 lit. a din Legea 50/1991 republicată privind autorizarea lucrărilor în construcţii”, se arată într-un raspuns al IPJ Sibiu, trimis la solicitarea Sibiu 100%.

Potrivit sursei citate, „la solicitarea organelor de cercetare penală, reprezentanţii Serviciului Public de Poliţie Locală Sibiu au efectuat un control la faţa locului, constatând că beneficiarul a executat lucrări de demolare care exced prevederilor proiectului tehnic”.

Ca urmare, împotriva beneficiarului a fost începută urmărirea penală in personam pentru săvârşirea infracţiunii de executare de lucrări fără respectarea autorizaţiei de construire asupra unui imobil amplasat în zona de protecţie a unor monumente istorice”, se mai arata in raspunsul IPJ Sibiu.

La finalizarea cercetărilor, dosarul va fi înaintat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sibiu (instituţie care supraveghează activitatea de cercetare penală) cu propuneri legale.

Stabilirea adevarului, treaba procurorilor

Dan Nanu spune ca, in 2006, proprietarul de atunci al terenului a avut un aviz de demolare a zidului respectiv care prezenta grave probleme de structura. La momentul respectiv s-a demolat, fara probleme, jumatate din zidul cu pricina. Actualii proprietari au demolat si restul, se pare, fara avizele necesare.

Nanu afirmă că, din informațiile deținute de la beneficiarii lucrării, zidul ar urma să fie construit la loc, cu cărămida recuperată de la demolări.

În prezent este treaba procurorilor sa stabileasca, cu toate actele in față, dacă actualii proprietari vor fi sau nu trimisi in judecata pentru comiterea vreunei infractiuni.

Care sunt monumentele?

Dan Nanu precizează că zidul respectiv nu este un monument istoric în sine, dar face parte din zona de protecție a centrului istoric al orașului care este în totalitatea sa monument de lista A.

De asemneea, zidul intră în raza de protecție a monumentului de pe strada Constantin Noica, fosta Casa de vara a Baronului Brukenthal.

santier piata habermann (1)
santier piata habermann (2)
santier piata habermann (3)
santier piata habermann (5)
santier piata habermann (2)
Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.