Acum citesti:
Risc insemnat de avalansa la Balea, unde zapada are peste 150 cm
Intreg articolul 3 minute de lectura

Risc insemnat de avalansa la Balea, unde zapada are peste 150 cm

Meteorologii au anuntat, luni, că stratul de zăpada la Bâlea Lac depășeste 150 de centimetri, iar la Vârful Omu se apropie de 90 de centimetri, aproape zece centimetri de zăpadă fiind depusă în ultimele 24 de ore. În masivele Făgăraș și Bucegi, la peste 1.800 de metri altitudine, riscul producerii de avalanșe este însemnat, fiind de trei pe o scară de la unu la cinci.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de reprezentanții Centrului Meterologic Regional „Transilvania Sud” Sibiu, în ultimele 24 de ore vremea a fost apropiată de normalul termic al perioadei.

„Cerul a fost mai mult noros şi pe arii extinse s-au semnalat precipitaţii mixte, predominant sub formă de ninsoare la peste 1.800 metri. Cantităţile de apă au depăşit local 10 litri pe metru pătrat și izolat 15 litri pe metru pătrat. Vântul a suflat în general moderat, cu intensificări izolate de 40-50 kilometri la oră în zonele înalte. Local s-a semnalat ceaţă. În zonele joase s-a depus strat nou de zăpadă de 3 până la 11 centrimetri, iar în zona înaltă stratul a crescut cu 3 până la 9 centrimetri”, se arată în comunicat.

Potrivit documentului, stratul de zăpadă măsoară 153 centrimetri la Bâlea-Lac, 87 centimetri la Vârfu Omu, 11 centimetri la Sinaia, 8 centimetri la Fundata şi 3 centimetri la Predeal.

Condițiile meteorologice pot duce la apariția de avalanșe, în masivele Făgăraș și Bucegi, la peste 1.800 de metri altitudine.

„În intervalul precedent, în zona monitorizată s-a depus strat de zăpadă proaspătă. Acesta are dimensiuni reduse, iar în următoarele 24 de ore va continua să crească uşor. Sunt așteptate ninsori locale, în general slabe cantitativ. Pe văi şi în zonele adăpostite sunt prezente în continuare troiene şi depozite mai însemnate de zăpadă şi pe alocuri sunt formate plăci de vânt. Pe pantele mai înclinate se pot declanşa avalanşe de dimensiuni mici şi medii, care în cazuri izolate pot antrena volume mari de zăpadă, inclusiv din straturile mai vechi, riscul fiind amplificat la supraîncărcări slabe”, se mai arată în comunicat.

Potrivit meteorologiclor, în următoarea perioadă „vremea se menţine apropiată de normalul termic”.

„Cerul va fi temporar noros şi local se vor semnala mixte, predominant ninsori la pe peste 1.600 de metri. Vântul va sufla slab şi moderat cu intensificări pe creste de peste 40-50 kilometri la oră. Local se va semnala ceaţă”, se mai arată în document.

La altitudini de peste 1.800 de metri, temperaturile minime se vor situa între minus 10 și minus 7 grade Celsius, iar maximele nu vor trece de zero grade. La altitudini mai mici, maximele vor urca până la 5 grade Celsius.

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.