Acum citesti:
Sibienii au cumpărat peste 645 de ani vechime în muncă
Intreg articolul 3 minute de lectura

Sibienii au cumpărat peste 645 de ani vechime în muncă

Sibienii au profitat de Legea 186 din 2016 care oferă posibilitatea cumpărării de vechime în muncă. Legea a intrat în vigoare în 27 octombrie 2016 și, până la închiderea ediției, nu s-a emis vreun act normativ care să prelungească termenul după 27 aprilie 2017, deși se vorbește despre acest lucru. În perioada de aplicare a legii, 338 de sibieni au cumpărat, în total, 645 de ani şi 4 luni vechime în muncă.

Potrivit datelor oferite de reprezentanții Casei Județene de Pensii Sibiu, în temeiul Legii 186/2016, poate încheia contract de asigurare socială, orice persoană, indiferent de cetăţenie, cu domiciliul sau reşedinţa în România, care îndeplineşte, cumulativ, următoarele condiţii:

  • nu are calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială;
  • nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia, în perioada pentru care se solicită asigurarea, respectiv nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii;
  • nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care se solicită o astfel de asigurare.

Contractul de asigurare socială prevăzut de Legea nr. 186/2016 se încheie numai pentru perioade anterioare (pentru cel mult 5 ani anteriori încheierii contractului), iar data de la care a început aplicarea legii este 27.10.2016. Încheierea contractului de asigurare socială în temeiul prevederilor Legii nr. 186/2016 poate fi solicitată până la data de 27.04.2017.

Până la data de 19.04.2017, la Casa Judeţeană de Pensii Sibiu, în temeiul Legii 186/2016, au fost încheiate 338 de contracte de asigurări sociale, în total fiind plătită o vechime de 645 de ani şi 4 luni. Cea mai mare sumă plătită a fost de 16.100 lei, pentru o vechime de cinci ani, iar cea mai mică sumă a fost de 300 lei.

„Baza de calcul a contribuției de asigurări sociale – venitul asigurat la care se achită contribuţia de asigurări sociale, înscris în contractul de asigurare socială – este aleasă de persoana care încheie contractul şi nu poate fi mai mică decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, corespunzător fiecărei luni din perioada pentru care se solicită asigurarea în sistemul public și nici mai mare decât valoarea corespunzătoare a de cinci ori câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat”, au precizat reprezentanții Casei Județene de Pensii Sibiu, la solicitarea Sibiu 100%.

Suma cu titlu de contribuţie de asigurări sociale datorată în baza contractului de asigurare socială poate fi plătită în una sau mai multe tranşe lunare, fără a depăşi data de 27.04.2017.

Principalul motiv pentru care persoanele au încheiat contract de asigurare socială este realizarea stagiului minim de cotizare prevăzut de lege pentru obţinerea pensiei limită de vârstă, care este de 15 ani, sau realizarea stagiului complet de cotizare pentru a se încadra la obţinerea pensiei anticipate sau anticipate parţial.

 

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.