Acum citesti:
Dezbatere pe tema Strategiei de Dezvoltare
Intreg articolul 4 minute de lectura

Dezbatere pe tema Strategiei de Dezvoltare

  • cei mai mulți participanti au ridicat probleme punctuale, dar nu prea la obiect

Teatrul Gong din Sibiu a găzduit, joi seara, o dezbatere publică pe tema Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană a municipiului Sibiu (SIDU). La întâlnirea moderată de Eugen Iordănescu, directorul Camerei de Comerț Sibiu, au participat relativ puține persoane, multe dintre locurile din sală fiind libere.

Printre participanți s-au numărat mulți pensionari, dar și reprezentanți ai instituțiilor din Sibiu, ai ONG-urilor și tineri care au ridicat câteva probleme punctuale concrete.

Primarul Astrid Fodor a explicat că SIDU este un document extrem de important, fără de care nu se pot accesa fonduri europene.

”Eu cred că o comunitate pentru a se dezvolta coerent are nevoie de o strategie riguroasă, de o planificare clară a tuturor acțiunilor și lucrărilor pe termen mediu și lung. Un astfel de document programatic este SIDU, dar nu este doar un document programatic, este și un document obligatoriu pentru accesarea de fonduri prin POR, Axa 4”, a explicat Astrid Fodor, în deschiderea dezbaterii.

De asemenea, Astrid Fodor a precizat ca elaborarea SIDU a pornit în vara anului 2015 și a cuprins mai multe etape, cea mai importantă dintre acestea fiind consultarea publică.

„Procesul de consultare publică pot să afirm că a fost cel mai amplu proces pe parcursul elaborării unui document strategic din Sibiu. Implicarea societății civile a fost de la început un deziderat important. Aceste întâlniri au avut un rol important pentru că așa am aflat direct de la sibieni ce-și doresc pentru oraș și în ce direcție doresc eu să evolueze Sibiul”, a mai spus Astrid Fodor.

S-au completat 851 de chestionare de către instituții și ONG-uri din Sibiu, au avut loc întâlniri sectoriale cu reprezentanții mai multor instituții și au avut loc 10 întălniri cu cetățenii din diferite cartiere.

„Această strategie este un produs al comunității sibiene, nu un produs elaborat în birourile Primăriei”, a mai spus primarul municipiului SIbiu, în deschiderea evenimentului.

Eugen Iordănescu a prezentat principalele puncte ale SIDU, iar sibienii prezenți au putut ridica probleme.

Puțini dintre cei prezenți s-au referit strict la documentul prezentat și la ideile de viitor. Cei mai mulți au ridicat probleme punctuale, dar nu neapărat la obiect.

Un sibian s-a plâns de existența sensului unic pe Calea Dumbravii – care face ca turiștii să nu găsească ușor drumul spre Pădurea Dumbrava și Păltiniș, dar și de lipsa unei legături aeriene directe Sibiu – București.

Un altul s-a arătat nemulțumit de starea străzii Ogorului din oraș, pe care locuiesc peste o sută de familii, dar care trăiesc în praf, fără condiții, strada fiind doar pietruită.

Un alt participant a cerut Primăriei Sibiu să sistematizeze Cartierul Veteranilor, zonă în care a cumpărat de zece ani teren, fără a putea construi ceva.

S-a mai ridicat problema deșeurilor rezultate din construcții, dar atunci când cantitățile sunt mici și nu se justifică plata unor sume mari de bani către operatorul de salubritate pentru închirierea unui container.

Prezentă la întâlnire, Claudia Iordănescu, directorul ADI Eco Sibiu – asociația care se ocupă de gestionarea deșeurilor – a promis că situația va fi analizată și se vor găsi soluții, chiar dacă subiectul nu face obiectul Strategiei.

Intrarea în oraș dinspre Cartierul Arhitecților, lipsa întreținerii mobilierului urban și a Pieței Mari, dar și aglomerația din trafic la orele dimineții au mai fost abordate în cadrul dezbaterii.

S-au ridicat însă și probleme la obiect: dezvoltarea zonei metropolitane Sibiu – parte a SIDU, eliminarea învățământului în două schimburi, înmulțirea zonelor verzi din oraș, o mai bună colaborare dintre cetățenii din cartiere și administrație, dar și întărirea sistemului de e-governance.

În plus, s-au ridicat probleme pe care nu le va acoperi SIDU, dar pe care Astrid Fodor a promis că le va analiza, cum ar fi împlicarea Primăriei în învățământul alternativ, odată ce unitățile de învățământ din oraș vor fi libere după-amiaza.

Până în 5 mai, Primăria Sibiu așteaptă sugestii și comentarii la adresa strategiei, documentul fiind postat pe site-ul instituției.

Ulterior, SIDU va fi transmisă către Agenția de Mediu în vederea avizării și se va intra cu documentul într-una dintre ședințele viitoare ale Consiliului Local Sibiu.

 

 

 

 

 

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.