Acum citesti:
Un nou titlu de cetățean de onoare pentru regizorul Mircea Mureșan
Intreg articolul 4 minute de lectura

Un nou titlu de cetățean de onoare pentru regizorul Mircea Mureșan

Regizorul Mircea Mureșan a primit astăzi, 27 iulie, în cadrul ședineței ordinare a Consiliului Județean, titlul de „Cetățean de onoare al județului Sibiului”. Decizia este motivată prin „…contribuția deosebită la promovarea prestigiului județului Sibiu precum și pentru bogata activitate desfășurată în domeniul arte cinematografice”.

Mircea Mureșan s-a născut la data de 11 noiembrie 1928 în Sibiu. După ce termină cursurile Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu, este admis la Institutul de Artă Cinematografică, clasa „Regie de film”, institut ce îl termină în anul 1955. Este repartizat la studioul cinematografic București unde își începe activitatea de regizor. Astăzi, după mai bine de 60 de ani de carieră, în CV-ul său se găsesc nenumărate filme documentare, artistice și seriale de televiziune pe care la regizat sau la care a colaborat și care sunt adevărate repere pentru cinematografia românească. Își începe activitatea ca regizor asistent la filmul „Moara cu noroc” iar după câteva scurtmetraje documentare și artistice, în anul 1961 apare primul său film ca regizor plin, „Toamna se numără…”. Printre filmele la care Mircea Mureșan semnează regia se numără „Partea ta de vină” (1963), „Baltagul” (1969), „Asediul” (1970), „Blestemul pământului, Blestemul iubirii” (1980), ecranizare după romanul Ion al lui Liviu Rebreanu, „A doua cădere a Constantinopolului” (1994). În anul 1965 regizează „Răscoala”, filmul, premieat la Cannes un an mai târziu și care îl va consacra. De asemenea, Mircea Mureșan este și regizorul unor seriale de televiziune de un real succes, „Toate pânzele sus” (1975-1976) respectiv „Lumini și umbre” (1980-1981). Un documentar de referință pentru cariera sa este lungmetrajul „Lunga noapte de șase ani” (1970) având ca subiect Cel de-al Doilea Război Mondial”, un documentar interzis de cenzura comunistă.

Regizorul nu uită niciodată Sibiul în multe dintre realizările sale cinematografice Mircea Mureșan folosindu-se de superbele peisaje din zona Sibiului. A revenit aici ori de câte ori a avut ocazia. O producție emblematică în acest sens la care a semnat atât regia cât și scenariul este „Întoarcere la dragostea dintâi”, filmată la Sibiu și Poiana Sibiului în anul 1981.
Multe dintre filmele sale au fost premiate la diverse festivaluri naționale și internaționale cum sunt cele de la Cannes, New Delhi, Tokyo, Cairo, sau Moscova. De altfel, pentru serviciile aduse cinematografiei românești Mircea Mureșan a fost distins cu „Ordinul Muncii”, „Ordinul meritul cultural și serviciul credincios în grad de cavaler”, iar în anul 2013 i-a fost conferit și titlul de „Cetățean de Onoare al Municipiului Sibiu”.

Nu am cuvinte să vă mulțumesc pentru gestul și pentru cuvintele dumneavoastră cuvintele minunate pe care le-ați spus. Sunt un sibian născut și făcute în Sibiu și chiar în județul Sibiu. Mama mea este din Rășinari. Mi-am petrecut anii copilăriei, vacanțele la Rășinari. Am avut prieteni buni la Poiana Sibiului și veneam în fiecare vară la ei. Am făcut filmul Ion la Fântânele. 2 ani am lucrat la Fântânele. Superb oraș cu oameni minunați și să știți că îl consider filmul meu cel mai reușit. Am făcut și alte filme, inclusiv Întors la dragostea dintâi care este un film de întoarcere aici la Sibiu”, a spus Mircea Mureșan, vizibil emoționat la primirea titlului.

Titlul de cetățean de onoare al județului Sibiu se conferă persoanelor care prin activitatea desfășurată au adus o contribuție deosebită la promovarea prestigiului județului Sibiu pe plan național și internațional. De-a lungul timpului, această distincţie au mai primit-o Lucreţia Ciobanu, Ion Besoiu, Corneliu Bucur, Mircea Păcurariu, Iacob Cătoiu, Nicolae Nan, Ioan Bondrea, Constantin Oprean, Ghiţă Bârsan, ÎPS Laurenţiu Streza, Valeriu Olaru şi Ioan Macrea (post-mortem) și Coriolan Brad, veteran de război.

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.