Acum citesti:
Muzeul Național Bran nu se închide
Intreg articolul 2 minute de lectura

Muzeul Național Bran nu se închide

Ministrul Culturii și Identității Naționale, domnul Lucian Romașcanu, a avut sâmbătă, 5 august 2017, la Bran, o întrevedere cu reprezentanții proprietarilor imobilelor ce găzduiesc Muzeul Național Bran, anunță Cultura.ro.

În urma acestei întâlniri, reprezetanții proprietarilor au fost de acord cu prelungirea până la data de 25 mai 2018 a termenului până la care patrimoniul muzeului să fie relocat.

„Muzeul Național Bran nu se închide. Am discutat cu reprezentanții proprietarilor Ansamblului Vama Medievală, care găzduiește Muzeul, și am ajuns la un acord pentru prelungirea termenului până la care patrimoniul acestuia ar trebui mutat. Avem la dispoziție 9 luni pentru a găsi o nouă casă patrimoniului ce se află în posesia Muzeului Național Bran și contăm în acest efort pe sprijinul autorităților locale”, a declarat ministrul Lucian Romașcanu.

Muzeul Bran a fost înființat în anul 1957 când s-a amenajat o expoziție de artă și istorie medievală. Mai târziu, prin anii ’60, s-a început amenajarea unui muzeu al satului brănean cu titulatura Secția Etnografică Bran. În toată această perioadă, Muzeul Bran a fost în administrarea Consiliului Popular Județean Brașov. În anul 1987 s-a deschis secția Vama Medievală, amenajată în clădirea de la baza castelului, clădire care a aparținut administrației vamale austro-ungare până în anul 1918.

În 18 mai 2006, Castelul Bran a fost retrocedat moștenitorilor din familia de Habsburg. Din luna iunie 2009, Castelul a intrat pe deplin în posesia moștenitorilor principesei Ileana: arhiducele Dominic de Habsburg, arhiducesa Maria Magdalena Holzhausen și arhiducesa Elisabeta Sandhofer. Piesele din Castelul Bran au fost mutate atunci în clădirea care găzduia Muzeul Vămii, iar Ministerul Culturii a semnat cu moștenitorii un contract de închiriere a spațiului unde a funcționat Muzeul Național Bran, care împlinește în acest an 60 de ani de la înființare.

Sursa: cultura.ro

Foto: agerpres.ro

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.