Acum citesti:
Teatrul din Cartier – o nouă față a orașului nostru
Intreg articolul 3 minute de lectura

Teatrul din Cartier – o nouă față a orașului nostru

Teatrul ajunge de 3 ani în fiecare vară în cartierele Sibiului. Oamenii care în mod normal poate nu ar gusta o piesă în interiorul unui teatru sunt atrași inevitabil, în propriile cartiere, în mrejele unor spectacole savuroase, jucate în spații neconvenționale.

Ultima săptămână a lunii august a adus sub Podul Cibin primul spectacol jucat vreodată într-un astfel de spațiu – „Orașul meu” vorbește tocmai despre cartierele frumosului Sibiu. Copilăria fiecăruia dintre noi a avut părțile ei speciale și părțile de care nu prea vrem să ne amintim. 4 actori ai companiei BIS Teatru și-au amintit de joaca cu papalașca, băieții de pe scară, meciurile din fața blocului și oamenii ciudați din cartier, toate aceste reminiscențe contribuind la crearea unei superbe comedii, sub pod.

„Până acum câțiva ani locuiam în Gară, nu știu de ce de fiecare dată când spun asta cuiva pare să fie foarte amuzant și mereu sunt întrebată <<Pe ce peron?>>. Strada Uzinei, incubatorul meu. Pe strada mea este uzina electrică și așa strada a primit un nume foarte original, Strada Uzinei”, își începe Andrada Grosu povestea.

Colegii ei de scenă au copilărit în Ștrand, Terezian și IPAS, fiecare având, evident, povești savuroase, care au făcut Podul Cibin să răsune de aplauze și râsete.

„Superb, am încheiat în lacrimi. Serios imi place de ei. E o idee foarte faină și când am văzut că se ține sub pod, da bravo! M-am regăsit în poveștile lor, pentru că asta a fost copilăria noastră, a tuturor. Am crescut cu multe fete și făceam papalașcă și ne jucam de-a magazinul și vindeam”, își amintește cu drag Alexandra, o tânără sibiancă.

„Piesa a fost foarte originală, nu m-aș fi gândit la ideea asta”, i-a venit în completare o altă tânără.

Și la persoanele trecute de tinerețe a prins foarte bine spectacolul. Chiar dacă au avut o altfel de copilărie, spun că ideea de a face un spectacol sub pod a fost cea care i-a atras la piesă.

„Extraordinară! Formidabilă. Au făcut timișorenii ceva cu Bega, au făcut arădenii cu Mureșul, au făcut cei din Reghin, trebuie să facem și noi! Trebuie să facem ceva cu Cibinul și ideea mi se pare absolut fabuloasă. Iar spectacolul este de milioane”, a mărturisit o doamnă.

„Frumos și inedit, e ceva nou în cartier. Astea așa mai inedite sunt mai plăcute, mai libere. Și glumele chiar ne-au adus aminte de cartiere”, a mai spus un vârstnic.

Motivul din spatele proiectului este simplu, dar de mare efect.

„Vrem să aducem comunitatea împreună și să revitalizăm locuri de genul acesta, cum e Cibinul. E până la urmă un râu care trece prin minunatul nostru oraș. Actorii vin cu fragmente autobiografice, își pun copilăriar pe tavă cu amintiri din cartiere ale Sibiului. Acesta e subiectul, cu muzică, cu bună dispoziție, fără mari pretenții teatralo-estetice. Vrem ca lumea să rezoneze cu ce fac ei și să fie împreună publicul și actorii”, explică Bogdan Sărătean, director Asociația BIS.

Teatrul din cartier își propune să atragă atenția asupra zonelor nevalorificate din mediul urban și în acest fel un loc gri și nebăgat în seama poate fi redescoperit la adevăratul lui potențial.

Foto: Cristian Cojocariu

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.