Acum citesti:
FILMUL “SIBIU 825” – PROIECȚIE OFICIALĂ LA FESTIVALUL ASTRA FILM
Intreg articolul 2 minute de lectura

FILMUL “SIBIU 825” – PROIECȚIE OFICIALĂ LA FESTIVALUL ASTRA FILM

Filmul SIBIU 825, cofinanțat de Consiliul Local și Primăria Municipiului Sibiu și de Consiliul Județean Sibiu, va avea proiecția oficială în prima zi a Festivalului Astra Film, pe 16 octombrie, la ora 19:00. A fost realizat de Dumitru Budrala, regizor și doctor în antropologie vizuală, autor de filme documentare, de cărți și articole de specialitate, directorul fondator al Festivalului Astra Film.

La realizarea documentarului s-a lucrat un an și s-au folosit cele mai moderne tehnici și mijloace existente în domeniu.

Rep: Domnule Budrala, cât din istoria Sibiului cuprind cele 26 de minute ale filmului Dumneavoastra?

Dumitru Budrala: Desigur, foarte puțin. Istoria Sibiului este complexă și de aceea greu de condensat într-un singur film. De altfel nici nu mi-am propus asta. Mi-am propus doar să stârnesc interesul pentru povestea fascinantă a acestui oraș și cred că filmul reușește asta.

Tinerii vor afla probabil mirati că în Piața Mare se organizau decapitări în trecutul îndepărtat…

Tinerii cred că vor afla foarte multe. Decapitările sunt un element oarecum exotic pentru prezent, dar sunt multe alte lucruri interesante despre oraș. Poate e bine să știe, spre exemplu, ce rol aveau breslele și cum funcționau; sunt multe străzi în Orașul de Jos care fac referire la ele: Croitorilor, Dulgherilor, Aurarilor erau nume de bresle și astăzi de străzi.

Menționăm în film și primul teatru de pe teritoriul actual al României, primul muzeu și alte asemenea realizări ale comunității.

Când și cum vor putea sibienii vedea filmul?

SIBIU 825 va face parte din ceremonia de deschidere a Festivalului Astra Film, însă și în zilele următoare, pe perioada festivalului, se va putea viziona. Toți sibienii ar trebui să cunoască istoria orașului- acest spațiu urban minunat care s-a păstrat în centrul orașului din Evul Mediu este absolut unic.

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.