Acum citesti:
Începe Astra Film Festival 2017
Intreg articolul 3 minute de lectura

Începe Astra Film Festival 2017

Astra Film Festival, ediția a 24-a, aduce la Sibiu, în perioada 16 și 22 octombrie 2017, o colecție de peste 130 de filme, evenimente VR și full-dome, discuții cu specialiștii în domeniu și concerte. Gala de Deschidere va avea loc în 16 octombrie, ora 19:00, la Thalia, în cadrul căreia se va proiecta în premieră filmul Sibiu 825, în regia lui Dumitru Budrala. La ora 21:00 gala va fi completată de un concert Luiza Zan și Peter Sarik trio.

Competiția de film de nonficțiune, împărțită în 5 sectiuni: Internațional, România, Europa Centrală și de Est, Student și Scurt-metraj, va fi jurizată de 13 profesioniști ai breslei.

Cel mai complex program de educație cinematografică, Astra Film Junior, revine, în al 9-lea an cu un program atent conceput, care include filme documentare și full-dome, ateliere speciale, concursuri, gândite și programate specific pentru elevii din clasele 1-12, dar și un program dedicat profesorilor.

După succesul înregistrat anul trecut, programul THE FUTURE IS NOW este prezent și în această ediție cu o serie de evenimente VR și full-dome, publicul având ocazia de a experimenta cele mai noi tehnologii utilizate în producția de film documentar.

Cele mai recente creații ale unor autori consacrați, voci unice ale abordării realității în filmul documentar, vor fi reprezentate în acestă ediție de filmele West of the Jordan River, al regizorului israelian Amos Gitai, Mrs. Fang, în regia lui Wang Bing, ce a câștigat Leopardul de Aur la Locarno și Homo Sapiens, o viziune distopică a unei lumi post-umane în regia lui Nikolaus Geyrhalter.

Majoritatea proiecțiilor vor fi urmate de sesiuni de Q&A cu regizorii filmelor, spectatorii având oportunitatea de a-i cunoaște și de a afla detalii din spatele camerei de filmat. Un moment extrem de important din programul festivalului este întâlnirea cu profesorul Bill Nichols, unul dintre fondatorii şi cei mai importanţi teoreticieni ai studiului de cinema documentar, ce va analiza în faţa publicului festivalier filmul Grizzly Man al regizorului Werner Herzog. Un eveniment de-a dreptul istoric la AFF în această toamnă este lansarea după 35 de ani a filmului Baloane de curcubeu, o capodoperă românească, un film cu un destin nefast, supus cenzurii comuniste, aproape pierdut în crepusculul timpului. Publicul festivalier va avea ocazia de a participa la o discuție cu regizorul filmului, Iosif Demian și cu echipa de producție.

Un program care cuprinde 3 filme, un masterclass și o discuție panel va aborda la festival aspectele mai puțin cunoscute din era Post-Adevăr, și anume problema știrilor false și veridicitatea filmelor documentare.

De 24 de ani, AFF este o platformă dedicată filmului documentar și invită publicul la această nouă ediție cu proiecții interesante și evenimente speciale.

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.