IMG_1886

Cultura 12.04.2013

„Căsuţa de lectură”, un proiect cu şi pentru sibieni

„Înainte de a deveni o filozofică amărăciune, cartea e o făgăduinţă, o bucurie, o călătorie prin suflet, gânduri şi frumuseţi”, Tudor Arghezi.

Într-o navigare pe internet, Anabella Târnovan a descoperit o idee. Este vorba despre „Căsuţa de lectură”. Adică minibiblioteci publice, aceesibile tuturor, care funcţionează pe principiul „ia o carte şi pune alta în loc” sau „ia o carte, bucură-te de ea şi apoi returneaz-o”. Şi-a spus: de ce nu? Şi Sibiul poate avea aşa ceva, iar sibienii se pot bucura şi pot îngriji ceva al lor. O idee minunată, un proiect îndrăzneţ, ce deja a prins contur. „Trăim în vremuri zbuciumate şi de multe ori, mai ales datorită nevoilor finanicare pe care trebuie să le acoperim, ne găsim într-o continuă alergare şi fără să vrem nu mai avem timp pentru sufletul nostru, pentru linişte şi spiritualitate. Încercăm prin acest proiect să răspundem acestei nevoi prin crearea unor experienţe frumoase de lectură. Aducem cărţile mai aproape de oameni”, Anabella Târnovan. 

De ziua ei, Anabella şi-a rugat prietenii ca banii meniţi pentru cadourile ei să fie donaţi proiectului. Până în momentul de faţă s-au strâns 4 000 de lei, bani din care aceste căsuţe vor fi construite şi dotate cu cărţi. Prima căsuţă este deja gata şi a fost amplasată la maternitatea Polisano. 

Proiectul este realizat cu spijinul Fundaţiei Comunitare Sibiu prin crearea şi administrarea unui „Fond numit” – Un mecanism prin care fundaţia oferă oricui (persoane fizice, grupuri de iniţiativă, companii etc.) posibilitatea de a-şi derula propriul proiect. Anabella nu a stat pe gânduri şi a dat startul proiectului „Căsuţa de lectrură”, pe care îl coordonează şi care a fost primit cu braţele deschise de toată lumea. 

„Este un proiect care îşi propune în primul rând să încurajeze şi să susţină pasiunea pentru cărţi, să cultive spiritul comunitar şi să creeze o cultură colaborativă. „Este important să se înţeleagă că aceste căsuţe, din momentul în care sunt amplasate în locuri publice, nu mai sunt ale mele sau ale fundaţiei, ci ale sibienilor, ale noastre, ale tuturor. Prin urmare, devin responsabilitatea noastră, ca cetăţeni. Trebuie să avem grijă de ele, să aibă mereu cărţi de calitate, de care să ne bucurăm pe termen lung”, spune Anabella. Ea îşi doreşte să amplaseze restul căsuţelor în toate locurile publice aglomerate şi de aşteptare. „Am avut discuţii preliminare cu Primăria, în care am agreat că vom amplasa căsuţe în spaţiile de joacă pentru copii. În plan se află şi mall-ul, apoi mi-aş dori să le amplasăm şi la Spitalul Judeţean, la case de bătrâni, la Casa de Sănătate, în staţiile de autobuz, în cafenele, la Universităţi , şi idei tot vin”.

 

Sunt ale noastre, le facem cum vrem

 

Într-un Sibiu SMART, proiectul Anabellei se încadrează perfect. În oficializarea căsuţelor de lectură putem participa cu toţii, pentru că vor fi evenimente organizate în aer liber, cu membrii fiecărei comunităţi deţinătoare de astfel de comori literare. „Oamenii pot participa activ la personalizarea acestora. Pot face căsuţele să arate exact cum îşi doresc ei. În cazul căsuţelor amplasate la locurile de joacă se vor organiza activităţi în care vor fi implicaţi atât părinţii, cât şi copiii. Ei îşi vor pune creativitatea în sprijinul decorării acestora”. Anabella Târnovan se aşteaptă ca sibienii să înceapă să colaboreze pentru îmbunătăţirea oraşului şi implicit a vieţii. „Acesta este un proiect care ne arată şi ne învaţă cum putem participa cu toţii la ceva care să ne facă viaţa de zi cu zi mai frumoasă. Fiecare din noi are şi este o resursă care nu se rezumă nici pe departe doar la resursele financiare. Să învăţăm să dăm o bucăţică din noi, pentru comunitate şi aşa să creăm un oraş în care să ne facă plăcere să trăim. Dacă fiecare din noi dăruieşte puţin, în final vom fi cu toţii mai câştigaţi. Dacă de unul singur este greu, împreună sigur putem schimba ceva în noi şi pentru noi”. Însă dincolo de toate, proiectul „Căsuţa de lectură”, facilitează sibienilor accesul la lectură şi poate astfel revitaliza dragostea pentru citit. Prin acest proiect pot citi cei care nu mai au timp, cei care au uitat cum te simţi când lecturezi şi cei care iubesc să citească oriunde şi oricând. „Cel mai mult mă fascinează potenţialul proiectului de a crea poveşti frumoase prin circulaţia cărţilor în comunitate. Când pui o carte în căsuţa de lectură, poţi să scrii pe prima pagină un mesaj. Imaginaţi-vă ce frumos şi amuzant ar fi ca peste o vreme să îţi regăseşti cartea”, mai spune Anabella Târnovan. 

Date de contact:

e-mail: anabella.tarnovan@fundatiacomunitarasibiu.ro

website: www.casutadelectura.ro (în construcţie)

 

 

www.stiri.com.ro
Foto credit: www.stiri.com.ro

Eveniment 28.05.2015

Minore sechestrate la o stână din județul Sibiu și obligate să se prostitueze

DIICOT Sibiu a reținut în această dimineață un bărbat și pe concubina acestuia. Aceștia sunt acuzați că au racolat minore de prin gări sau centre de plasament, pe care le-au sechestrat la o stână de lângă Sibiu, după care le-au obligat să se prostitueze.

Procurorii au descoperit că încă de anul trecut Anghel Florin Dumitru a recrutat tinere, în special minore, cu vârste între 14 și 17 ani, pe care le adăpostea la o stână de la marginea Sibiului, în condiții insalubre, obligându-le, prin constrângere și amenințare să se prostitueze.
Fetele erau racolate fie din zona gării Sibiu sau din centrele de plasament de la Orlat și Cisnădie, promitându-li-se că vor primi adăpost, în schimbul îngrijirii de animale.

La scurt timp după ce le adăpostea în locuinţa sa, Anghel Florin Dumitru le determina să practice prostituţia în folosul său, sub supravegherea concubinei sale, Aurica Dobra, banii obţinuţi fiind împărţiţi între cei doi.

Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia.
Cei doi au fost reţinuţi pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane, trafic de minori şi proxenetism, urmând să fie prezentaţi Tribunalului Sibiu cu propunere de arestare preventivă.

Reprezentanii DGASPC Sibiu au anunțat că două dintre minorele obligate să se prostitueze vor fi internate în centre specializate, unde vor beneficia de servicii de consiliere psihologică specifică în cazul victimelor traficului de persoane.

„DGASPC a fost sesizată de către DIICOT Sibiu și ANITP Alba Iulia cu privire la situația a două minore care au fost victime ale infracțiunii de trafic de minori. Una dintre acestea are domiciliul în județul Cluj, iar cealaltă se află cu măsura de protectie în Centrul de Plasament Tavi Bucur Cisnădie.
La solicitarea, și în colaborare cu DIICOT Sibiu și ANITP Alba Iulia, directorul general DGASPC Sibiu, Laura Vîlsan, a dispus o măsura de protecție în regim de urgență pentru cele două minore.În prezent, acestea beneficiază de găzduire și asistență psihologică și socială în centre aflate în structura DGASPC Sibiu. Minora, cu domiciul în județul Cluj, va fi transferată într-un centru specializat în subordinea DGASPC CLUJ, iar celeilalte minore, specialiștii din cadrul DGASPC Sibiu îi vor acorda servicii de consiliere psihologică socială și juridică specifice în cazul victimelor traficului de persoane”, transmite Andreea Păunescu, purtător de cuvânt DGASPC Sibiu.

ridicari auto site

Administratie 27.05.2015

Șoferii cărora le-au fost ridicate mașinile nu își vor primi banii înapoi. 18 angajați vor fi concediați

Primarul interimar al municipiului Sibiu, Astrid Fodor, spune că legea nu se aplică retroactiv și prin urmare, soferii care au fost sancționați cu ridicarea mașinii pentru că au parcat neregulamentar în municipiul Sibiu nu își vor primi banii înapoi. Acest lucru ar fi posibil doar dacă s-ar dovedi în instanță că au fost vicii de procedură la realizarea procesului verbal de constatare a parcării neregulamentare.

Pe străzile din Sibiu acționau două utilaje de ridicat mașini, iar taxa de ridicare era de 300 de lei ( ridicare + transport ) și 200 de lei pentru fiecare zi de staționare în parcare. De la începutul anului și până în prezent SC Piețe SA a ridicat 1396 de autovehicule parcate neregulamentar, suma totală încasată de la șoferi fiind de 688 500 de lei. Cât privește media înregistrată în ultimii 3 ani, aceasta este de aproximativ 4.000 de autovehicule ridicate anual.

Municipalitatea a anunțat marți, 26 mai, că nu se vor mai ridica mașini pe străzile din Sibiu, după ce Înalta Curte de Casatie si Justitie a decretat drept ilegală ridicarea masinilor parcate neregulamentar.Decizia a fost luată de Instanța Supremă în urma unui recurs formulat de Avocatul Poporului. Astfel, ÎCCJ a stabilit că procedura de aplicare a masurii de ridicare a vehiculelor stationate/oprite neregulamentar pe partea carosabila nu poate fi reglementata prin hotarari ale consiliilor locale, acest lucru putând fi dispus doar printr-o hotărâre guvernamentală.

La Sibiu, decizia ridicării mașinilor a fost luată în 2009, iar societatea care se ocupa de punerea în practică a acestei măsuri era SC Piețe SA. În urma verdictului ÎCCJ, 18 dintre angajații SC Piete SA, care se ocupau cu ridicarea mașinilor, vor fi concediați.

ridicari

Administratie 26.05.2015

Oficial: La Sibiu nu se mai ridică mașini

Municipalitatea a anunțat în această dimineață că nu se vor mai ridica mașini pe străzile din Sibiu, după ce Înalta Curte de Casatie si Justitie a decretat ieri drept ilegală ridicarea masinilor parcate neregulamentar.

„SC Piețe SA a luat act de decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție cu privire la activitatea de ridicare a autovehiculelor parcate neregulamentar și prin urmare va întrerupe această activitate”, a transmis Mirela Gligore, purtător de cuvânt Primăria Sibiu.

Decizia a fost luată de Instanța Supremă în urma unui recurs formulat de Avocatul Poporului. Astfel, ÎCCJ a stabilit că procedura de aplicare a masurii de ridicare a vehiculelor stationate/oprite neregulamentar pe partea carosabila nu poate fi reglementata prin hotarari ale consiliilor locale, acest lucru putând fi dispus doar printr-o hotărâre guvernamentală.

La Sibiu, decizia ridicării mașinilor a fost luată în 2009, iar societatea care se ocupa de punerea în practică a acestei măsuri era SC Piețe Sa. Pe străzile din Sibiu acționau două utilaje de ridicat mașini, iar taxa de ridicare era de 300 de lei ( ridicare + transport ) și 200 de lei pentru fiecare zi de staționare în parcare. De la începutul anului și până în prezent SC Piețe SA a ridicat 1396 de autovehicule parcate neregulamentar, suma totală încasată de la șoferi fiind de 688 500 de lei. Cât privește media înregistrată în ultimii 3 ani, aceasta este de aproximativ 4.000 de autovehicule ridicate anual.

Ariton Tarnu

Cultura 28.05.2015

Spectacol folcloric excepțional în ziua de Rusalii, la Mediaș

afis spectacol folcloric traubeIubitorii medieșeni ai cântecului popular sunt invitați să susțină un eveniment deosebit. Pornind de la premiza de a contribui la valorificarea amprentei culturii zonale, cu ocazia sărbatorii de Rusalii, Direcţia Municipală pentru Cultură Mediaș în parteneriat, organizează în Grădina de Vară Traube, un spectacol folcloric extraordinar susținut de soliști deja consacrați în zona Târnavelor și nu numai, precum: Narcisa Luncan Simon, Luminița Dejan, Eugenia Banea, Viorica Curcean, Maria Pandea, Bacea Aurica, Tarnu Ariton si Radu Dumitru, acompaniați de ansamblul de instrumentiști ce activează în cadrul Sălii Traube Mediaș.

Spectacolul  are loc duminică, 31 mai, de la ora 17:00, iar intrarea este liberă.

Editia tiparita : 326