IMG_1886

Cultura 12.04.2013

„Căsuţa de lectură”, un proiect cu şi pentru sibieni

„Înainte de a deveni o filozofică amărăciune, cartea e o făgăduinţă, o bucurie, o călătorie prin suflet, gânduri şi frumuseţi”, Tudor Arghezi.

Într-o navigare pe internet, Anabella Târnovan a descoperit o idee. Este vorba despre „Căsuţa de lectură”. Adică minibiblioteci publice, aceesibile tuturor, care funcţionează pe principiul „ia o carte şi pune alta în loc” sau „ia o carte, bucură-te de ea şi apoi returneaz-o”. Şi-a spus: de ce nu? Şi Sibiul poate avea aşa ceva, iar sibienii se pot bucura şi pot îngriji ceva al lor. O idee minunată, un proiect îndrăzneţ, ce deja a prins contur. „Trăim în vremuri zbuciumate şi de multe ori, mai ales datorită nevoilor finanicare pe care trebuie să le acoperim, ne găsim într-o continuă alergare şi fără să vrem nu mai avem timp pentru sufletul nostru, pentru linişte şi spiritualitate. Încercăm prin acest proiect să răspundem acestei nevoi prin crearea unor experienţe frumoase de lectură. Aducem cărţile mai aproape de oameni”, Anabella Târnovan. 

De ziua ei, Anabella şi-a rugat prietenii ca banii meniţi pentru cadourile ei să fie donaţi proiectului. Până în momentul de faţă s-au strâns 4 000 de lei, bani din care aceste căsuţe vor fi construite şi dotate cu cărţi. Prima căsuţă este deja gata şi a fost amplasată la maternitatea Polisano. 

Proiectul este realizat cu spijinul Fundaţiei Comunitare Sibiu prin crearea şi administrarea unui „Fond numit” – Un mecanism prin care fundaţia oferă oricui (persoane fizice, grupuri de iniţiativă, companii etc.) posibilitatea de a-şi derula propriul proiect. Anabella nu a stat pe gânduri şi a dat startul proiectului „Căsuţa de lectrură”, pe care îl coordonează şi care a fost primit cu braţele deschise de toată lumea. 

„Este un proiect care îşi propune în primul rând să încurajeze şi să susţină pasiunea pentru cărţi, să cultive spiritul comunitar şi să creeze o cultură colaborativă. „Este important să se înţeleagă că aceste căsuţe, din momentul în care sunt amplasate în locuri publice, nu mai sunt ale mele sau ale fundaţiei, ci ale sibienilor, ale noastre, ale tuturor. Prin urmare, devin responsabilitatea noastră, ca cetăţeni. Trebuie să avem grijă de ele, să aibă mereu cărţi de calitate, de care să ne bucurăm pe termen lung”, spune Anabella. Ea îşi doreşte să amplaseze restul căsuţelor în toate locurile publice aglomerate şi de aşteptare. „Am avut discuţii preliminare cu Primăria, în care am agreat că vom amplasa căsuţe în spaţiile de joacă pentru copii. În plan se află şi mall-ul, apoi mi-aş dori să le amplasăm şi la Spitalul Judeţean, la case de bătrâni, la Casa de Sănătate, în staţiile de autobuz, în cafenele, la Universităţi , şi idei tot vin”.

 

Sunt ale noastre, le facem cum vrem

 

Într-un Sibiu SMART, proiectul Anabellei se încadrează perfect. În oficializarea căsuţelor de lectură putem participa cu toţii, pentru că vor fi evenimente organizate în aer liber, cu membrii fiecărei comunităţi deţinătoare de astfel de comori literare. „Oamenii pot participa activ la personalizarea acestora. Pot face căsuţele să arate exact cum îşi doresc ei. În cazul căsuţelor amplasate la locurile de joacă se vor organiza activităţi în care vor fi implicaţi atât părinţii, cât şi copiii. Ei îşi vor pune creativitatea în sprijinul decorării acestora”. Anabella Târnovan se aşteaptă ca sibienii să înceapă să colaboreze pentru îmbunătăţirea oraşului şi implicit a vieţii. „Acesta este un proiect care ne arată şi ne învaţă cum putem participa cu toţii la ceva care să ne facă viaţa de zi cu zi mai frumoasă. Fiecare din noi are şi este o resursă care nu se rezumă nici pe departe doar la resursele financiare. Să învăţăm să dăm o bucăţică din noi, pentru comunitate şi aşa să creăm un oraş în care să ne facă plăcere să trăim. Dacă fiecare din noi dăruieşte puţin, în final vom fi cu toţii mai câştigaţi. Dacă de unul singur este greu, împreună sigur putem schimba ceva în noi şi pentru noi”. Însă dincolo de toate, proiectul „Căsuţa de lectură”, facilitează sibienilor accesul la lectură şi poate astfel revitaliza dragostea pentru citit. Prin acest proiect pot citi cei care nu mai au timp, cei care au uitat cum te simţi când lecturezi şi cei care iubesc să citească oriunde şi oricând. „Cel mai mult mă fascinează potenţialul proiectului de a crea poveşti frumoase prin circulaţia cărţilor în comunitate. Când pui o carte în căsuţa de lectură, poţi să scrii pe prima pagină un mesaj. Imaginaţi-vă ce frumos şi amuzant ar fi ca peste o vreme să îţi regăseşti cartea”, mai spune Anabella Târnovan. 

Date de contact:

e-mail: anabella.tarnovan@fundatiacomunitarasibiu.ro

website: www.casutadelectura.ro (în construcţie)

 

 

Ad
carpatica asig

Eveniment 26.09.2016

Fosta şefă a CA de administraţie al Carpatica Asig reţinută de procurorii DNA

Fosta şefă a Consiliului de Administraţie al Carpatica Asig a fos reţinută de procurorii DNA. Angela Toncescu este acuzată de trei infracţiuni de cumpărare de influenţă. Pe lângă aceasta, au mai fost reţinuţi administratorii a două firme cu activităţi în domeniul asigurărilor şi a fost pus sub control judiciar un comisar de poliţie din Bucureşti.

“Începând cu 30 martie 2015, inculpata Toncescu Angela, la acea dată administrator – membru în Consiliul de Administrație al S.C Carpatica Asig S.A., a acționat în mod sistematic, direct sau prin intermediul unor terțe persoane aflate în cercul său relațional, în vederea influențării deciziilor de la nivelul Autorității de Supraveghere Financiară în favoarea intereselor sale personale și ale societății de asigurări. Demersurile acesteia au fost realizate atât pentru obținerea avizului necesar numirii sale în funcția de președinte Consiliului de Administrație al S.C. Carpatica Asig S.A., cât și pentru ca A.S.F. să nu adopte unele decizii nefavorabile societății de asigurări S.C Carpatica Asig S.A. Printre persoanele care au acționat în vederea favorizării/susținerii intereselor inculpatei Toncescu Angela se numără inculpații Tatu Ion-Sorin, Hosu Dan și o altă persoană, administratori de drept sau în fapt ai unor societăți comerciale cu activitate în domeniul asigurărilor.” se arată într-un comunicat de presă al DNA

Astfel, în schimbul influenţei asupra unor persoane din conducerea ASF, cei care au ajutat-o pe Angela Toncescu au fost răsplătiţi cu indemnizaţii lunare de la Carpatica Asig. Au primit bani în perioada 30 martie 2015 – 14 martie 2016.

Aceste indemnizaţii au fost mascate prin încheierea cu societăţile administrate de inculpaţi sau interpuşi ai acestora a unor contracte păguboase pentru societatea de asigurări. Valoarea acestora ajungând în unele cazuri până la 480.000 de euro fră TVA.

Concret, pentru banii primiţi, Ion-Sorin Tatu şi DAN Hosu au influenţat voturile exprimate în august 2015 în cadrul Consiliului de Administraţie al ASF astfel încât Angela Toncescu să fie avizată în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Carpatica Asig şi ca aceasta să nu fie sancţionată pentru nereguli din activitatea anterioară. Deasmenea cei doi inculpaţi, au intervenit la ASF pentru a se menţine măsura de redresare a societăţii de asigurări deşi situaţia financiară a Carpatica Asig impunea retragerea autorizării de funcţionare şi constatarea stării de insolvenţă, ca urmare a necapitalizării acesteia cu o sumă de circa 100 de milioane de euro.

În acest dosar este cercetat şi un comisar de poliţie, acesta este acuzat de infracţiuni informatice. El l-a ajutat pe Dan Hosu şi a primit în schimb un sejur într-un resort de lux de pe litoralul românesc. “Inculpatul Hosu Dan, prevalându-se de ascendentul moral pe care-l avea asupra inculpatului Cataramă Cătălin Marian, ca fost șef al Serviciului de combatere a traficului cu migranți, din cadrul I.G.P.R.-D.C.C.O., l-a instigat pe acesta din urmă să acceseze, fără drept, sistemul informatic administrat de către M.A.I. – Direcția pentru Evidența Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date și să-i furnizeze datele de identificare ale unor persoane decedate. În baza acestor informații, inculpatul Hosu Dan a urmărit să încheie mai multe înțelegeri patrimoniale cu urmașii persoanelor decedate cu scopul obținerii unui procent semnificativ pentru sine din sumele ce urmau a fi acordate de către societățile de asigurări responsabile civilmente.” se mai arată în comunicatul DNA

Cătălin Marian Cataramă a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile iar Angela Toncescu şi ceilalţi doi inculpaţi au fost reţinuţi. Aceştia vor fi prezentaţi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu propunere de arestare preventivă.

scoala-moderna-la-tirnava-4

Educatie 26.09.2016

Programul Școală după Școală continuă la Sibiu

Programul Școală după Școală se derulează în continuare în unitățile de învățământ din Județul Sibiu, în școlile care au solicitat acest lucru.

Pentru anul școlar 2016-2017, Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Sibiu a avizat derularea Programului Școală după Școală în 24 de unități de învățământ din județ, pe baza proiectelor depuse de acestea la ISJ Sibiu. Toate proiectele Școală după Școală depuse la Inspectoratul Școlar al Județului Sibiu au primit avizul consiliului.

Pentru aspectul fiscal al derulării programelor Școală după Școală, Inspectoratul Școlar al Județului Sibiu a cerut un punct de vedere către instituțiile abilitate, cu autoritate fiscală de control.

„Programul Școală după Școală se desfășoară și în acest an. Sursa de finanțare este aceeași ca și până acum, contribuția financiară a părinților, respectiv plata personalului implicat în acest program, efectuată din aceste surse se va evidenția în cadrul unității de învățământ și nu al asociațiilor de părinți sau în cel al cadrului didactic, în calitate de PFA. Din numărul total de ore efectuate de un cadru didactic, 2 ore nu vor fi remunerate întrucât fac parte din norma de 40 de ore pe săptămână a cadrului didactic”, a declarat Diana Bucuță, inspector în cadrul ISJ Sibiu.

Ad
an universitar ULBS

Educatie 26.09.2016

Deschiderea anului universitar, in Piata Mare

”Toamna studențească” festivitatea de deschidere a noului an universitar va avea loc în Piața Mare
Anul universitar 2016/2017 sibian va începe, și de această dată, într-un cadru festiv, în fața întregului oraș. Peste 2000 de studenți ai Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu și ai Academiei Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu” din Sibiu, alături de cadre universitare, reprezentanți ai autorităților locale și județene și invitați din țară și străinătate, vor lua parte la ceremonia din Piața Mare. ”Toamna studențească” va avea loc în 4 octombrie, de la ora 11,00
”An de an, mii de tineri aleg Sibiul universitar ca drum de pornire către transformarea unei pasiuni într-o carieră de succes. Între zidurile orașului plin de istorie și cultură își plănuiesc viitorul, iar noi, mediul academic, suntem datori să ne asumăm rolul de a-i ghida cu toată responsabilitatea spre locul în care ei își doresc să ajungă. Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” își continuă misiunea de a contribui la desăvârșirea identității economice, științifice, sociale și culturale a Sibiului”, a declarat prof. univ. dr. ing. Ioan BONDREA, rectorul Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu.
”Toamna studențească” este un eveniment organizat de Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu, în colaborare cu Academia Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu” din Sibiu și este co-finanțat de Primaria Municipiului Sibiu și Consiliul local Sibiu.

festivalul-international-clara-haskil-germania

Cultura 27.09.2016

Clara Haskil – de la Sibiu, la templul muzicii clasice

Ediția itinerantă a Festivalului Internațional Clara Haskil în Germania va debuta la finele lunii septembrie, mai exact pe 29, la Hamburg.

Inițiatoarea proiectului este nimeni alta decât marea pianistă Alina Azario, cea care în urmă cu 2 ani a organizat, la Sibiu, prima ediție a festivalului internațional de muzică clasică ce poartă numele remarcabilei pianiste de origine română, Clara Haskil.

„Este o onoare, un privilegiu, dar și o mare responsabilitate să lansez proiectul meu de suflet, Festivalul Clara Haskil, în Hamburg, orașul în care locuiesc. Le mulțumesc tuturor celor care fac ca acest eveniment să fie posibil”, a declarat Alina Azario.

Culturalizare intensă în templul muzicii clasice

Timp de 3 zile, în perioada 29 septembrie – 1 octombrie 2016, în 2 spații culturale de prestigiu din Hamburg, Laeiszhalle klein și Mendelssohn-Saal, Hochschulle für Musik und Theater, iubitorii de muzică clasică vor avea ocazia să ia parte la 3 seri memorabile construite semantic în jurul numelui Clara Haskil și a muzicii lui Enescu.

Astfel, pe 29 septembrie, începând cu ora 20:00, la prestigioasa Laeiszhalle klein Hamburg, considerată ”templul muzicii clasice” din oraș, va avea loc spectacolul-lectură și muzical care își propune să povestească scenic prietenia dintre Clara Haskil și Dinu Lipatti. Pe lista artiștilor care vor susține programul serii se numără actrița Anna Schieber, alături de pianiștii Mauro Lo Conte, Alina Azario și Hubert Rutkowski.

În cea de-a doua zi a festivalului, pe 30 septembrie, iubitorii de muzică din Hamburg vor avea șansa să îl asculte pe violoncelistul de origine română Valentin Răduțiu – laureat al Concursului Internațional George Enescu ediția 2011 și cel care va deschide ediția din acest an a competiției – alături de pianistul de origine suedeză Per Rundberg, într-un program care include piese scrise de Boccherini, Mendelssohn, Enescu și Bartok. Concertul are loc la Mendelssohn-Saal, Hochschulle für Musik und Theater, începând cu ora 19:30.

Pianista Raluca Știrbăț, o pianistă de mare anvergură a repertoriului enescian, cea care a inițiat Campania pentru salvarea casei Enescu din Mihăileni, este numele înscris pe afiș pentru cea din urmă zi a festivalului, 1 octombrie: Liszt și Enescu, de la ora 19:30, la Mendelssohn-Saal, Hochschulle für Musik und Theater.

Festivalul Internațional Clara Haskil – ediția din Hamburg este finanțat de Institutul Cultural Român prin programul CentenArt și are ca parteneri Universitatea de Muzică și Teatru din Hamburg și Deutsch-Rumänische Gesellschaft. Intrarea la concerte este liberă, în toate cele 3 zile.

Cea de-a III-a ediție a Festivalului Internațional Clara Haskil de la Sibiu va avea loc în perioada 29 octombrie – 5 noiembrie 2016, pe scena Sălii Thalia. La fel ca și în anii precedenți, nume importante ale scenei muzicale internaționale vor fi prezente la Sibiu. Programul oficial și detalii despre achiziționarea biletelor online sunt disponibile pe www.clarahaskil.ro

Ad