IMG_1886

Cultura 12.04.2013

„Căsuţa de lectură”, un proiect cu şi pentru sibieni

„Înainte de a deveni o filozofică amărăciune, cartea e o făgăduinţă, o bucurie, o călătorie prin suflet, gânduri şi frumuseţi”, Tudor Arghezi.

Într-o navigare pe internet, Anabella Târnovan a descoperit o idee. Este vorba despre „Căsuţa de lectură”. Adică minibiblioteci publice, aceesibile tuturor, care funcţionează pe principiul „ia o carte şi pune alta în loc” sau „ia o carte, bucură-te de ea şi apoi returneaz-o”. Şi-a spus: de ce nu? Şi Sibiul poate avea aşa ceva, iar sibienii se pot bucura şi pot îngriji ceva al lor. O idee minunată, un proiect îndrăzneţ, ce deja a prins contur. „Trăim în vremuri zbuciumate şi de multe ori, mai ales datorită nevoilor finanicare pe care trebuie să le acoperim, ne găsim într-o continuă alergare şi fără să vrem nu mai avem timp pentru sufletul nostru, pentru linişte şi spiritualitate. Încercăm prin acest proiect să răspundem acestei nevoi prin crearea unor experienţe frumoase de lectură. Aducem cărţile mai aproape de oameni”, Anabella Târnovan. 

De ziua ei, Anabella şi-a rugat prietenii ca banii meniţi pentru cadourile ei să fie donaţi proiectului. Până în momentul de faţă s-au strâns 4 000 de lei, bani din care aceste căsuţe vor fi construite şi dotate cu cărţi. Prima căsuţă este deja gata şi a fost amplasată la maternitatea Polisano. 

Proiectul este realizat cu spijinul Fundaţiei Comunitare Sibiu prin crearea şi administrarea unui „Fond numit” – Un mecanism prin care fundaţia oferă oricui (persoane fizice, grupuri de iniţiativă, companii etc.) posibilitatea de a-şi derula propriul proiect. Anabella nu a stat pe gânduri şi a dat startul proiectului „Căsuţa de lectrură”, pe care îl coordonează şi care a fost primit cu braţele deschise de toată lumea. 

„Este un proiect care îşi propune în primul rând să încurajeze şi să susţină pasiunea pentru cărţi, să cultive spiritul comunitar şi să creeze o cultură colaborativă. „Este important să se înţeleagă că aceste căsuţe, din momentul în care sunt amplasate în locuri publice, nu mai sunt ale mele sau ale fundaţiei, ci ale sibienilor, ale noastre, ale tuturor. Prin urmare, devin responsabilitatea noastră, ca cetăţeni. Trebuie să avem grijă de ele, să aibă mereu cărţi de calitate, de care să ne bucurăm pe termen lung”, spune Anabella. Ea îşi doreşte să amplaseze restul căsuţelor în toate locurile publice aglomerate şi de aşteptare. „Am avut discuţii preliminare cu Primăria, în care am agreat că vom amplasa căsuţe în spaţiile de joacă pentru copii. În plan se află şi mall-ul, apoi mi-aş dori să le amplasăm şi la Spitalul Judeţean, la case de bătrâni, la Casa de Sănătate, în staţiile de autobuz, în cafenele, la Universităţi , şi idei tot vin”.

 

Sunt ale noastre, le facem cum vrem

 

Într-un Sibiu SMART, proiectul Anabellei se încadrează perfect. În oficializarea căsuţelor de lectură putem participa cu toţii, pentru că vor fi evenimente organizate în aer liber, cu membrii fiecărei comunităţi deţinătoare de astfel de comori literare. „Oamenii pot participa activ la personalizarea acestora. Pot face căsuţele să arate exact cum îşi doresc ei. În cazul căsuţelor amplasate la locurile de joacă se vor organiza activităţi în care vor fi implicaţi atât părinţii, cât şi copiii. Ei îşi vor pune creativitatea în sprijinul decorării acestora”. Anabella Târnovan se aşteaptă ca sibienii să înceapă să colaboreze pentru îmbunătăţirea oraşului şi implicit a vieţii. „Acesta este un proiect care ne arată şi ne învaţă cum putem participa cu toţii la ceva care să ne facă viaţa de zi cu zi mai frumoasă. Fiecare din noi are şi este o resursă care nu se rezumă nici pe departe doar la resursele financiare. Să învăţăm să dăm o bucăţică din noi, pentru comunitate şi aşa să creăm un oraş în care să ne facă plăcere să trăim. Dacă fiecare din noi dăruieşte puţin, în final vom fi cu toţii mai câştigaţi. Dacă de unul singur este greu, împreună sigur putem schimba ceva în noi şi pentru noi”. Însă dincolo de toate, proiectul „Căsuţa de lectură”, facilitează sibienilor accesul la lectură şi poate astfel revitaliza dragostea pentru citit. Prin acest proiect pot citi cei care nu mai au timp, cei care au uitat cum te simţi când lecturezi şi cei care iubesc să citească oriunde şi oricând. „Cel mai mult mă fascinează potenţialul proiectului de a crea poveşti frumoase prin circulaţia cărţilor în comunitate. Când pui o carte în căsuţa de lectură, poţi să scrii pe prima pagină un mesaj. Imaginaţi-vă ce frumos şi amuzant ar fi ca peste o vreme să îţi regăseşti cartea”, mai spune Anabella Târnovan. 

Date de contact:

e-mail: anabella.tarnovan@fundatiacomunitarasibiu.ro

website: www.casutadelectura.ro (în construcţie)

 

 

Ad
IMG_3095 site

Sanatate 24.10.2014

Noul Centru de Telemedicină și Boli Neurologice a prins contur

Lucrările de construcție a noului corp de clădire realizat din fonduri europene în incinta Spitalului de Pediatrie Sibiu, din strada Pompei Onofreiu, avansează cu pași repezi. Termenul la care Centrul de Cercetare și Telemedicină în Boli Neurologice la Copii trebuie să devină funcțional în aprilie 2015, investiția având o valoare de 45 de milioane de lei. Potrivit proiectului, în curtea spitalului s-a construit o nouă clădire pe 5 nivele, compusă din demisol, parter, două etaje şi mansardă, pentru activităţi de cercetare în medicina neurologică pediatrică. Suprafaţa totală a clădirii va fi de 1.276 de mp. Până în prezent, clădirea a fost ridicată, iar compartimentările de spații au fost deja realizate pentru demisol, parter și etajul I. „Este realizată infrastructura și suprastructura în proporție de 100%, compartimentări spații ( demisol, parter, etaj I ) în proporție de 100%, etaj II și mansardă în proporție de 50 %, iar instalațiile sanitare și electrice în proporție de 85 % (demisol, parter, etaj I și etaj II). În ceea ce privește construcția propriu-zisă, în continuare sunt programate finalizarea lucrărilor de compartimentări interioare, instalații electrice și sanitare, tencuieli interioare și exterioare, zugrăveli interioare și exterioare”, a declarat Alexandru Mihuț, managerul Spitalului de Pediarie.
În acest centru urmează să fie create 5 departamente de cercetare: Compartimentul de Neuroradiologie; Compartimentul de genetică, boli metabolice şi cercetare a patologiei pediatrice coexistente sau induse de bolile neurologice; Compartimentul clinic de neurologie pediatrică; Compartiment de cercetare în neurologie şi polisomnografie şi Compartimentul de telemedicină şi educaţie medicală. După finalizarea procedurilor de licitație, va fi instalată și pusă în funcțiune și aparatura aferentă acestora. De asemenea, va fi angajat personal pentru acest centru, necesarul fiind de 32 de cadre medicale.
Potrivit proiectului, în cadrul Spitalului Clinic de Pediatrie Sibiu, copiii cu afecţiuni neurologice vor beneficia de teste moderne şi eficiente de diagnostic, inclusiv: • Electroencefalografie, atât de rutină, cât şi în stare de veghe, EEG de somn, înregistrări de lungă durată şi monitorizare video EEG; • Răspunsuri evocate de trunchi cerebral, auditive şi vizuale la copiii cu suspiciune de tulburări de auz sau deficienţe de vedere; • Electromiografie – viteza de conducere nervoasă şi electromiografie pentru afecţiuni neuromusculare; • Servicii de neuroradiologie, inclusiv Rezonanţă Magnetică (IRM), Spectroscopie RM (SRM) şi f MRI; • Teste cardiorespiratorii şi genetice performante; De asemenea, vor fi achiziţionate prin acest proiect echipamente cu valori peste 100.000 Euro, precum: • aparat rezonanţă magnetică 3 Tesla; • sistem Röntgen multivalent cu arhitectură flexibilă care să permită explorări fluoroscopice şi angiografice; • aparat Röntgen, complet digital de grafie, prevăzut cu vertigraf de uz general, cu dotări ce permit examinarea pacienţilor pediatrici; • electroencefalograf cu 40 canale pentru analiza de performanţă a activităţii spontane în timpul examinării funcţionale RMN, EEG, MRI; • ecograf Doppler color pentru investigaţie de înaltă performanţă în pediatrie, cu aplicaţii dedicate examinării SNC şi vascularizaţiei cerebrale; • ecocardiograf performant de analiză în volum, 2 DM şi doppler pentru aplicaţii cardiovasculare, transtoracic, transesofagian, vascular, pentru pacienţi pediatrici; • aparat pentru studii genetice, secvenţiator genetic; • sistem de prelucrare a imaginilor medicale; • sistem integrat de telemedicină şi bibliotecă digitală.
Responsabilii proiectului estimează că, odată ce acest centru va deveni funcţional, vor creşte calitatea şi capacitatea de diagnosticare şi tratament în neurologia pediatrică, va fi îmbunătăţită starea de sănătate a copiilor şi, implicit, va scădea rata mortalităţii infantile cauzată de afecţiuni neurologice. Termenul final de realizare a proiectului este 21 aprilie 2015.
Proiectul intitulat „Centru de cercetare şi telemedicină în bolile neurologice la copii – CEFORATEN” este cofinanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională. Valoarea totală a proiectului este de 45.315.662 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 36.805.477 lei.

produse traditionale

Eveniment 24.10.2014

Razie la comercianții din zona Bâlea, sute de kilograme de produse confiscate

Razie la comercianții din zona Bâlea. Polțiștii au confiscat sute de kilograme de produse și au dat amenzi. Asta după ce au descoperit mai multe nereguli și chiar faptul că unele produse erau cumpărate din magazin și vândute apoi ca fiind produse bio, pregătite tradițional. Acțiunea a fost organizată de polițiștii de la Serviciul Investigarea Fraudelor împreună cu Direcția Sanitar Veterinară Sibiu.
“În perioada 10 – 17 octombrie a.c., poliţiştii Serviciului Investigarea Fraudelor Sibiu au organizat şi desfăşurat ample acţiuni pe problematica prevenirii şi combaterii actelor de comerţ ilegal şi protejarea populaţiei împotriva unor activităţi ilicite, aferente domeniilor produselor agro-alimentare şi alcool. În urma controalelor şi verificărilor efectuate, poliţiştii sibieni au aplicat 12 sancţiuni contravenţionale, din care: 7 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 8.000 lei, la Legea nr. 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite şi 5 sancţiuni contravenţionale în valoare de 4.800 de lei la HG nr. 984/2005 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor.” a declarat Luciana Balteș, purtător de cuvânt al IPJ Sibiu
Deasemenea, oamenii legii au confiscat 250 de kilograme de carne, produse din carne, produse lactate dar și băuturi alcoolice în valoare de peste 10.000 de lei.
Polițiștii au sancționat comercianții pentru că aceștia nu aveau documente de proveniență pentru produsele pe care le aveau la vanzare, nu aveau mărci identificate care să ateste data când au fost produse, data expirării, condițiile de păstrare și avizele sanitar veterinare.
Mai mult decât atat, polițiștii au descoperit pe tarabele comercianților chiar produse cumpărate din magazine și prezentate apoi ca fiind bio, produse în gospodăria proprie. Laptele, cașcavalul, preparatele din carne dar și băuturile alcoolice nu aveau etichete iar astfel clienții erau induși în eroare.

Ad
Ovidiu Matiu
Foto credit: Ovidiu Matiu

Eveniment 23.10.2014

Studentii militari au depus jurământul pentru patrie

Ziua de joi, 23 octombrie a fost o zi deosebită pentru cei peste 200 de studenți militari ai Academiei Forțelor Tereste „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, aflați în anul I. Aceștia au depus jurământul de credință față de neam și țară, în cadrul unei ceremonii la care au fost prezenți premierul Victor Ponta, Ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, reprezentanți ai autorităților locale, dar și sub privirile mândre ale familiilor lor. Chiar dacă vremea nevaforabilă le-a dat câteva emoții, punând în pericol desfășurarea ceremoniei, totul a decurs conform planului. Cele 46 de fete și cei 186 de băieți, studenți în anul I au spus toți într-un glas: „Jur credință patriei mele România. Jur să-mi apăr țara chiar cu prețul vieții. Jur să respect Constituția, Legile țării și regulamentele militare. Așa să-mi ajute Dumnezeu!”. Prima cuvântare a fost cea a rectorului academiei, Gl.bg.prof.univ.dr.ing. Ghiță Bârsan, prin intermediul căreia a explicat importanța și semnificația acestui jurământ și i-a asigurat pe studenți că „… veți beneficia de sprijinul și experiența noastră, a tuturor celor prezenți aici, comandanți, profesori și colegi din anii mai mari, care vă suntem alături și vă sisținem în actul de credință, maturitate și responsabilitate pe care îl săvârșiți”. În mesajul elevilor, reprezentantul acestora și-a exprimat certitudinea că vor fi demni de statutul lor și că vor respecta și păstra mereu vii identitatea și valoarea națională, apărând țara și pe locuitorii ei. De asemenea, Ministrul Apărării Națională le-a urat să fie pregătiți și conștienți de legământul pe care l-au făcut, în mod special acela de a-și apăra țara, chiar cu prețul vieții și le-a dorit studenților să fie mai buni decât ceilalți. „Vă urez să aveți rezultate mai bune ca studenții din celelalte instituții de învățământ militar. Să fiți demni de această onoare care vi se acordă astăzi”. În încheiere, premierul Victor Ponta le-a transmis „… respectul, admirația urările de succes pentru cariera pe care ați îmbrățișat-o”, reamintind imaginea bună pe care armata română o are în lume, dar și rolul important pe care militarii români îl joacă în operațiunile la care paricipă.
Rostind Jurământului Militar, tinerii au intrat în rândul apărătorilor Patriei.

1966254_865198370179739_7682589500968582048_o
10518320_865212586844984_2857023484730698130_o
IMG_2852
IMG_2858
IMG_2860
IMG_2883
IMG_2941
IMG_2998
IMG_3009
IMG_3045
IMG_3060
IMG_3084
Afis_Saloanele ASTRA_II-2014

Cultura 23.10.2014

Expoziţia „Saloanele ASTREI” la cea de-a doua ediţie

Complexul Naţional Muzeal ASTRA Sibiu, împreună cu Consiliul Judeţean Sibiu organizează în perioada 7 noiembrie 2014 – 15 februarie 2015 a doua ediţie a expoziţiei „Saloanele ASTREI”.

Au fost invitaţi să participe peste 100 de artişti din România (Bucureşti, Sibiu, Cluj, Timiş, Maramureş, Brăila, Satu Mare, Iaşi, Prahova, Suceava, Hunedoara, Constanţa, Alba, Buzău, Olt, Argeş, Vâlcea) şi din Republica Moldova. Expoziţia va fi vernisată în ziua de 7 noiembrie la Casa Artelor, Piaţa Mică, nr 21, ora 13, unde se vor regăsi lucrări de artă: pictură, grafică, fotografie, sculptură, tapiserie.

Ad