IMG_1886

Cultura 12.04.2013

„Căsuţa de lectură”, un proiect cu şi pentru sibieni

„Înainte de a deveni o filozofică amărăciune, cartea e o făgăduinţă, o bucurie, o călătorie prin suflet, gânduri şi frumuseţi”, Tudor Arghezi.

Într-o navigare pe internet, Anabella Târnovan a descoperit o idee. Este vorba despre „Căsuţa de lectură”. Adică minibiblioteci publice, aceesibile tuturor, care funcţionează pe principiul „ia o carte şi pune alta în loc” sau „ia o carte, bucură-te de ea şi apoi returneaz-o”. Şi-a spus: de ce nu? Şi Sibiul poate avea aşa ceva, iar sibienii se pot bucura şi pot îngriji ceva al lor. O idee minunată, un proiect îndrăzneţ, ce deja a prins contur. „Trăim în vremuri zbuciumate şi de multe ori, mai ales datorită nevoilor finanicare pe care trebuie să le acoperim, ne găsim într-o continuă alergare şi fără să vrem nu mai avem timp pentru sufletul nostru, pentru linişte şi spiritualitate. Încercăm prin acest proiect să răspundem acestei nevoi prin crearea unor experienţe frumoase de lectură. Aducem cărţile mai aproape de oameni”, Anabella Târnovan. 

De ziua ei, Anabella şi-a rugat prietenii ca banii meniţi pentru cadourile ei să fie donaţi proiectului. Până în momentul de faţă s-au strâns 4 000 de lei, bani din care aceste căsuţe vor fi construite şi dotate cu cărţi. Prima căsuţă este deja gata şi a fost amplasată la maternitatea Polisano. 

Proiectul este realizat cu spijinul Fundaţiei Comunitare Sibiu prin crearea şi administrarea unui „Fond numit” – Un mecanism prin care fundaţia oferă oricui (persoane fizice, grupuri de iniţiativă, companii etc.) posibilitatea de a-şi derula propriul proiect. Anabella nu a stat pe gânduri şi a dat startul proiectului „Căsuţa de lectrură”, pe care îl coordonează şi care a fost primit cu braţele deschise de toată lumea. 

„Este un proiect care îşi propune în primul rând să încurajeze şi să susţină pasiunea pentru cărţi, să cultive spiritul comunitar şi să creeze o cultură colaborativă. „Este important să se înţeleagă că aceste căsuţe, din momentul în care sunt amplasate în locuri publice, nu mai sunt ale mele sau ale fundaţiei, ci ale sibienilor, ale noastre, ale tuturor. Prin urmare, devin responsabilitatea noastră, ca cetăţeni. Trebuie să avem grijă de ele, să aibă mereu cărţi de calitate, de care să ne bucurăm pe termen lung”, spune Anabella. Ea îşi doreşte să amplaseze restul căsuţelor în toate locurile publice aglomerate şi de aşteptare. „Am avut discuţii preliminare cu Primăria, în care am agreat că vom amplasa căsuţe în spaţiile de joacă pentru copii. În plan se află şi mall-ul, apoi mi-aş dori să le amplasăm şi la Spitalul Judeţean, la case de bătrâni, la Casa de Sănătate, în staţiile de autobuz, în cafenele, la Universităţi , şi idei tot vin”.

 

Sunt ale noastre, le facem cum vrem

 

Într-un Sibiu SMART, proiectul Anabellei se încadrează perfect. În oficializarea căsuţelor de lectură putem participa cu toţii, pentru că vor fi evenimente organizate în aer liber, cu membrii fiecărei comunităţi deţinătoare de astfel de comori literare. „Oamenii pot participa activ la personalizarea acestora. Pot face căsuţele să arate exact cum îşi doresc ei. În cazul căsuţelor amplasate la locurile de joacă se vor organiza activităţi în care vor fi implicaţi atât părinţii, cât şi copiii. Ei îşi vor pune creativitatea în sprijinul decorării acestora”. Anabella Târnovan se aşteaptă ca sibienii să înceapă să colaboreze pentru îmbunătăţirea oraşului şi implicit a vieţii. „Acesta este un proiect care ne arată şi ne învaţă cum putem participa cu toţii la ceva care să ne facă viaţa de zi cu zi mai frumoasă. Fiecare din noi are şi este o resursă care nu se rezumă nici pe departe doar la resursele financiare. Să învăţăm să dăm o bucăţică din noi, pentru comunitate şi aşa să creăm un oraş în care să ne facă plăcere să trăim. Dacă fiecare din noi dăruieşte puţin, în final vom fi cu toţii mai câştigaţi. Dacă de unul singur este greu, împreună sigur putem schimba ceva în noi şi pentru noi”. Însă dincolo de toate, proiectul „Căsuţa de lectură”, facilitează sibienilor accesul la lectură şi poate astfel revitaliza dragostea pentru citit. Prin acest proiect pot citi cei care nu mai au timp, cei care au uitat cum te simţi când lecturezi şi cei care iubesc să citească oriunde şi oricând. „Cel mai mult mă fascinează potenţialul proiectului de a crea poveşti frumoase prin circulaţia cărţilor în comunitate. Când pui o carte în căsuţa de lectură, poţi să scrii pe prima pagină un mesaj. Imaginaţi-vă ce frumos şi amuzant ar fi ca peste o vreme să îţi regăseşti cartea”, mai spune Anabella Târnovan. 

Date de contact:

e-mail: anabella.tarnovan@fundatiacomunitarasibiu.ro

website: www.casutadelectura.ro (în construcţie)

 

 

Ad
viaduct inugurat

Eveniment 27.11.2015

Viaductul Mihail Kogălniceanu – Calea Şurii Mici a fost deschis circulației

Viaductul Mihail Kogălniceanu – Calea Şurii Mici a fost deschis oficial traficului vineri, 27 noiembrie. Viaductul are o lungime de 401 metri şi o lăţime de aproape 8 metri, fiind proiectat cu o singură bandă pe sens. Pe fiecare parte au fost amenajate trotuare şi piste pentru biciclete, iar pentru accesul pietonilor pe viaduct au fost create scări de acces pe partea dreaptă, spre gara Turnişor.

Pentru accesul bicicliştilor şi al persoanelor cu handicap locomotor au fost amenajate rampe.Valoarea acestui contract a fost de 28,2 milioane lei, finanțarea provenind din fonduri structurale. Deși termenul pentru finalizare era aprilie 2016, constructorul a încheiat lucrările în doar 19 luni. Garanţia oferită de constructor pentru această lucrare este de cinci ani.

“Viaductul asigură legătura mai rapidă dintre oraş şi Zona Industrială Vest, o alternativă la şoseaua Alba Iulia care, la orele de vârf, se aglomerează excesiv. Aproximativ 12.000 de angajaţi la unităţile de producţie din zona industrială parcurg acest drum zilnic. Un alt beneficiu al acestui proiect este faptul că viaductul deschide şi conectează zona de nord-vest a municipiului, mai greu accesibilă înainte din cauza liniilor de cale ferată. Dezvoltarea zonei Calea Şurii Mici a primit astfel un impuls important, spune ”, a declarat Astrid Fodor, primarul interimar al municipiului Sibiu.

Proiectul a inclus şi amenajarea iluminatul public, precum şi instalarea unor panouri fonoabsorbante pentru a reduce zgomotul. Constructorul a legat străzile adiacente cu noua structură, creând 20 de spaţii de parcare sub viaduct.

Pentru construcţia acestui viaduct s-au folosit 6.000 m3 de beton, 2.100 de tone de asfalt şi peste 450 de tone de armături metalice. Au fost utilizate două macarale uriaşe (cu o capacitate de 250 de tone) pentru instalarea părţilor metalice ale structurii care cântăreşte singură aproape 1.000 de tone. Cea mai dificilă etapă a fost cea de forare pe sub liniile de cale ferată. Pe acest şantier au lucrat aproape o sută de persoane.

IMG_0547
IMG_0548
IMG_0550
IMG_0554
IMG_0565
viaduct inugurat
IMG_0568
IMG_0564
mascat 2

Poliţist S.A.S: Mascaţii sunt băieţii în calea cărora nu stă nimeni şi care pun lucrurile la punct

„Micuţul” este unul dintre angajaţii Serviciului pentru Acţiuni Speciale (SAS) din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Sibiu – mascaţii, aşa cum îi ştie toată lumea. Nu e deloc mic, are 38 de ani şi de zece ani lucrează în structuri de intervenţie rapidă. Despre meseria sa spune că este periculoasă şi nu o faci decât dacă te ţin nervii, eşti bine pregătit fizic şi ai simţul dreptăţii. E conştient că mulţi se tem de el şi colegii săi, dar susţine că aşa şi trebuie pentru că „mascaţii nu vin să stea la poveşti, ei rezolvă situaţia”.

„Micuţul” povesteşte că a fost un copil tare firav, care a avut multe probleme cu băieţii mai mari din cartierul în care locuia. „Eram un copil foarte slăbuţ, am schimbat cartierul şi erau copii, actualmente infractori, care se luau de mine. Toţi sunt în puşcărie acum. Din clasa a cincea m-am ales cu dinţii rupţi, bătut rău. Motivele? Tot felul. Eu pur şi simplu nu eram genul care să cedeze şi am atras antipatia”, povesteşte „Micuţul”. În anii respectivi a adunat multă frustrare. Ar fi vrut să facă un sport de luptă, ca să facă faţă problemelor de la şcoală, dar părinţii săi nu erau de acord. La 17 ani însă s-a angajat şi, din primul salariu, s-a înscris la un curs de karate. A devenit, cu anii, din ce în ce mai bun, ajungând să câştige competiţii şi să obţină centura neagră. A lucrat ca agent de pază mai mulţi ani, iar în 2005 a fost admis în cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, la gruparea mobilă.

„Mi-am dorit neapărat să ajung în structura asta, într-o structură de intervenţie. Erau băieţii în calea cărora nu stătea nimeni, care nu se tem de nimeni şi de nimic şi care puneau lucrurile la punct. Când vin structurile de intervenţie se pun lucrurile la punct, se face linişte. Mi-am dorit mult şi am muncit mult”, povesteşte poliţistul. După doi ani de zile s-a transferat la Poliţie şi spune că face cu mare plăcere această meserie. Aici, povesteşte „Micuţul”, totul este clar: fiecare ştie ce are de făcut, totul este planificat şi clar stabilit. „Trebuie să te cunoşti foarte bine, să ştii cum gândeşte fiecare, cum se mişcă. Fiecare din grupă trebuie să ştie să facă de toate. O grupare trebuie să fie capabilă să facă faţă situaţiei, indiferent de numărul de persoane implicate. Au fost cazuri în care o grupă de şase persoane a fost nevoită să facă faţă unui număr de două sute de persoane. Şi au reuşit până când au venit întăririle”, explică „Micuţul”.

mascatPovesteşte că meseria sa este periculoasă şi îl întreb dacă s-a gândit vreodată, la finalul unei misiuni, la pericol şi la ce ar fi putut să se întâmple. „Nu mi-a fost frică niciodată, dar au fost lucruri care ne-au determinat să ne gândim şi să ne pregătim mai bine. Când intri la om în casă, îl imobilizezi şi apoi vezi că el, de fapt, avea pistolul sub pernă, armă de foc. Atunci stai şi te gândeţi că nu-i bine să baţi la uşă şi-ţi este ciudă un pic pe lege care te obligă să baţi şi să strigi Poliţia, iar omul te aşteaptă cu arma după uşă. Normal că după ce trece momentul, te gândeşti la ce putea să se întâmple, dar încă nu a fost nimic care să mă facă să mă retrag”, susţine poliţistul.

Spune însă că sunt şi momente în care, chiar şi ei, „băieţii duri”, sunt impresionaţi. „Ţi se rupe sufletul când vezi că un copil de un an sau doi rămâne singur pentru că i-ai luat ambii părinţi, care erau proxeneţi. Asta te marchează, nu faptul că el, poate, era cu pistotul sub cap sau faptul că ai stat 12 ore la pândă, în ploaie, toată noaptea. Astea sunt ceea ce vrem, lucrurile pentru care facem meseria asta, dar ţi se rupe sufletul când vezi că rămân copii sau că sunt implicaţi copii, pentru că te duci după pedofili. Astea te marchează şi te fac să te gândeşti la ele mult timp”, mărturiseşte „Micuţul”.
Întrebat care sunt provocările acestei meserii, „Micuţul” răspunde: „Să fii mereu în priză, să fii mereu pregătit pentru orice, să stai cu ochii deschişi când baţi la uşă şi intri într-o casă. E un job periculos, din care se poate să nu te mai întorci, dar nu mă gândesc la asta. Mă gândesc la ce trebuie să fac eu ca asta să nu se întâmple şi mă pregătesc. În proporţie de 90 la sută ţine de mine să nu se ajungă acolo”.

Afirmă că-l face să meargă mai departe în această carieră simţul dreptăţii şi faptul că „băieţii răi” ajung unde le este locul. „E bine să şti că băieţii răi sunt puşi la locul lor. E foarte bine să ştii asta. Te duci şi iei un pedofil, care mai e şi agresiv, că altfel nu ne-ar chema pe noi, îl vezi cu cătuşele la mâini, băgat în dubă de arest şi ştii că l-ai dus unde trebuie”, spune poliţistul. „Micuţul” ar recomanda tinerilor job-ul său, dar doar dacă sunt cu adevărat motivaţi şi pregătiţi fizic şi psihic pentru această meserie. „Depide cât de rezistent psihic eşti. Trebuie pregătire fizică foarte bună, rezistenţă la stres şi să ai un pic de simţ al dreptăţii. Îţi mai trebuie un dram de nebunie. Noi, aici, nu suntem niciunul cu toate ţiglele pe casă. Să rupi uşa şi să intri peste unul care poate avea cuţit, bâtă sau armă de foc, îţi trebuie un dram de nebunie, dar suntem special selectaţi pentru asta. Dacă eşti genul de om care merge să povestească, să discute, nu ai ce căuta aici. Aici nu mergi să-l întrebi de ce face ceva. Nu! L-ai luat, ai dat cu el de pământ şi apoi vin cei care discută cu el. Noi nu mergem să negociem, noi mergem să rezolvăm situaţia. Noi suntem trimişi acolo unde alţii sunt depăşiţi de situaţie”, explică „Micuţul”.

SAS intervine ori de câte ori situaţia o impune. Poliţiştii din structura de intervenţie sprijină organele de anchetă în acţiunile lor atât pentru a asigura protecţia oamenilor legii, cât şi siguranţa infractorilor. Chiar şi suspecţii trebuie păziţi de alţi suspecţi sau de familiile victimelor. Cele mai obositoare misiuni sunt cele în care sunt implicate multe persoane. Cea mai lungă misiune la care a participat „Micuţul” a durat 48 de ore şi au fost implicate circa o sută de persoane care au trebuit audiate şi apoi prezentate judecătorilor.

Ad
maricuta site

Eveniment 26.11.2015

Daniel Maricuţa şi secretara primăriei Şelimbăr, în arest la domicilu

Magistraţii de la Tribunalul Alba au respins cererea de arestare preventivă formulată de procurorii DNA şi au dispus măsura arestului la domiciliu pentru primarul din Şelimbăr, Daniel Maricuţa. Aceeaşi decizie şi în cazul secretarei, Elena Scumpu.
“Tribunalul Alba a dispus măsura preventivă a arestului la domiciliu pe o perioadă de 30 zile începând cu data de 26.11.2015 până la 25.12.2015 şi respectarea obligaţiilor prevăzute de lege. Instanţa atrage atenţia inculpaţilor că în caz de încălcare cu rea-credinţă a măsurii sau a obligaţiilor ce le revin, măsura luată se poate înlocui cu măsura arestării preventive.” se arată într-un comunicat de presă al Tribunalului Alba
În faţa instanţei cu propunere de arestare preventivă au ajuns şi alte şase persoane implicat în dosar. Printre acestea, viceprimarul comunei Şelimbăr, Marius Grecu, Maria Melniciuc, şefa Serviciului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară din Şelimbăr dar şi Ioan Tatu, fost primar al comunei. Pentru cei şase inculpaţi, magistraţii au hotărât cercetarea penală sub control judiciar.
Sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Alba Iulia în termen de 48 de ore de la pronunţare.
Între timp, procurorii anticorupţie au dispus urmărirea penală şi măsura controlului judiciar pentru alţe 11 persoane implicate în afacerile necurate ale edilului din Şelimbăr.

rafturi biblioteca roth medias

Cultura 27.11.2015

,,Voluntarii cărților din Bibliotecă’’ sărbătoresc Ziua internațională a Voluntarilor

afis voluntari gala 4 decembrie MAI MIC2Direcţia Municipală pentru Cultură, Sport, Turism şi Tineret organizează în această perioadă o serie de activităţi cu ocazia Zilei internaţionale a Voluntarilor’’, în perioada 23 noiembrie-10 decembrie 2015, la sediul Bibliotecii Municipale ,,St.L.Roth’’ în cadrul Programului de voluntariat ,,Voluntarii cărţilor din Bibliotecă’’.

Astfel, în luna noiembrie a fost iniţiat un Concurs cu tema ,,Se poartă cartea’’. Tinerii pasionaţi de handmade, pictură sau desen au posibilitatea să decoreze coperta cărţii preferate şi să o prezinte la concurs. Pentru cei care nu au idei, dar vor să înveţe sunt organizate două ateliere Decor Art în cadrul Departamentului CIP BIBLIONET, având la dispoziţie, foi colorate, lipici, tempera, foarfeci, capsatoare cu model şi alte materiale necesare acestei activităţi.

Primul atelier a avut loc în data de 23 noiembrie, iar al doilea în data de 26 noiembrie. În prezent s-au înscris 15 de tineri talentaţi, iar lucrările lor vor fi premiate şi prezentate la Gala Voluntarilor organizată la Biblioteca Municipală ,,St. L. Roth’’ în data de 4 decembrie, ora 17:00.

Munca voluntarilor în Programul de voluntariat derulat la Bibliotecă este apreciată, de aceea organizatorii au pregătit un program special la GALA VOLUNTARILOR:

• Cuvântul de deschidere al reprezentanţilor autorităţii publice locale
• Mesajul transmis de reprezentanții PROVOBIS cu ocazia Zilei internaționale a Voluntarilor
• Despre Campania ,,Construiește-ți Biblioteca’’ – prima ediție
• Parada modei și a cărților
• Bianca Kadar – concurenta de la X FACTOR România – ,,Stand by me’’
• Lansare de carte: invitat special scriitorul Victor Miron – tânărul clujean care a inventat bookselfie –ul pe internet – ,,Cu cărțile pe față’’
• Concert de pian susținut de tinerii artiști îndrumați de prof. Daniela Crișan – Asociația DACRIS
• Decernarea diplomelor celor mai activi voluntari și premierea celor frumoase cărți decorate în cadrul Concursului ,, Se poartă cartea !’’

În cadrul GALEI VOLUNTARILOR se va derula a doua campanie din acest an, ,,Construieşte-ţi Biblioteca’’, cu scopul de a realiza o colecţie de carte dedicată tinerilor la CIP Biblionet, cu cărţile lor preferate.

“Sperăm ca invitaţii la acest eveniment să doneze o carte nouă, din lista realizată de voluntari şi să sărbătorească alături de organizatori, Ziua internaţională a Voluntarilor. Vor asculta la pian 11 tineri talentaţi, vor afla cele mai frumoase citate motivaţionale şi vor cunoaşte noi metode de promovare a cărţii în alte spaţii, decât biblioteca, de la invitatul special, tânărul clujean-inventatorul book selfie în România”, spun organizatorii.

În perioada 23 noiembrie-10 decembrie 2015 vor fi prezentate la Bibliotecă expoziţii de handmade, pictură şi fotografie realizate de cei mai tineri voluntari înscrişi în Programul de voluntariat derulat la Bibliotecă.

Proiectul și-a propus diversificarea oportunităţilor de implicare prin voluntariat în cadrul bibliotecilor publice din România, care să ofere oportunități calitative de implicare a cetățenilor de orice vârstă în beneficiul comunităților pe care le deservesc şi pentru a aduce în prim plan programele organizate cu voluntarii în cele 16 biblioteci din ţară aflate în proiect.

Editia tiparita : 350

Ad