IMG_1886

Cultura 12.04.2013

„Căsuţa de lectură”, un proiect cu şi pentru sibieni

„Înainte de a deveni o filozofică amărăciune, cartea e o făgăduinţă, o bucurie, o călătorie prin suflet, gânduri şi frumuseţi”, Tudor Arghezi.

Într-o navigare pe internet, Anabella Târnovan a descoperit o idee. Este vorba despre „Căsuţa de lectură”. Adică minibiblioteci publice, aceesibile tuturor, care funcţionează pe principiul „ia o carte şi pune alta în loc” sau „ia o carte, bucură-te de ea şi apoi returneaz-o”. Şi-a spus: de ce nu? Şi Sibiul poate avea aşa ceva, iar sibienii se pot bucura şi pot îngriji ceva al lor. O idee minunată, un proiect îndrăzneţ, ce deja a prins contur. „Trăim în vremuri zbuciumate şi de multe ori, mai ales datorită nevoilor finanicare pe care trebuie să le acoperim, ne găsim într-o continuă alergare şi fără să vrem nu mai avem timp pentru sufletul nostru, pentru linişte şi spiritualitate. Încercăm prin acest proiect să răspundem acestei nevoi prin crearea unor experienţe frumoase de lectură. Aducem cărţile mai aproape de oameni”, Anabella Târnovan. 

De ziua ei, Anabella şi-a rugat prietenii ca banii meniţi pentru cadourile ei să fie donaţi proiectului. Până în momentul de faţă s-au strâns 4 000 de lei, bani din care aceste căsuţe vor fi construite şi dotate cu cărţi. Prima căsuţă este deja gata şi a fost amplasată la maternitatea Polisano. 

Proiectul este realizat cu spijinul Fundaţiei Comunitare Sibiu prin crearea şi administrarea unui „Fond numit” – Un mecanism prin care fundaţia oferă oricui (persoane fizice, grupuri de iniţiativă, companii etc.) posibilitatea de a-şi derula propriul proiect. Anabella nu a stat pe gânduri şi a dat startul proiectului „Căsuţa de lectrură”, pe care îl coordonează şi care a fost primit cu braţele deschise de toată lumea. 

„Este un proiect care îşi propune în primul rând să încurajeze şi să susţină pasiunea pentru cărţi, să cultive spiritul comunitar şi să creeze o cultură colaborativă. „Este important să se înţeleagă că aceste căsuţe, din momentul în care sunt amplasate în locuri publice, nu mai sunt ale mele sau ale fundaţiei, ci ale sibienilor, ale noastre, ale tuturor. Prin urmare, devin responsabilitatea noastră, ca cetăţeni. Trebuie să avem grijă de ele, să aibă mereu cărţi de calitate, de care să ne bucurăm pe termen lung”, spune Anabella. Ea îşi doreşte să amplaseze restul căsuţelor în toate locurile publice aglomerate şi de aşteptare. „Am avut discuţii preliminare cu Primăria, în care am agreat că vom amplasa căsuţe în spaţiile de joacă pentru copii. În plan se află şi mall-ul, apoi mi-aş dori să le amplasăm şi la Spitalul Judeţean, la case de bătrâni, la Casa de Sănătate, în staţiile de autobuz, în cafenele, la Universităţi , şi idei tot vin”.

 

Sunt ale noastre, le facem cum vrem

 

Într-un Sibiu SMART, proiectul Anabellei se încadrează perfect. În oficializarea căsuţelor de lectură putem participa cu toţii, pentru că vor fi evenimente organizate în aer liber, cu membrii fiecărei comunităţi deţinătoare de astfel de comori literare. „Oamenii pot participa activ la personalizarea acestora. Pot face căsuţele să arate exact cum îşi doresc ei. În cazul căsuţelor amplasate la locurile de joacă se vor organiza activităţi în care vor fi implicaţi atât părinţii, cât şi copiii. Ei îşi vor pune creativitatea în sprijinul decorării acestora”. Anabella Târnovan se aşteaptă ca sibienii să înceapă să colaboreze pentru îmbunătăţirea oraşului şi implicit a vieţii. „Acesta este un proiect care ne arată şi ne învaţă cum putem participa cu toţii la ceva care să ne facă viaţa de zi cu zi mai frumoasă. Fiecare din noi are şi este o resursă care nu se rezumă nici pe departe doar la resursele financiare. Să învăţăm să dăm o bucăţică din noi, pentru comunitate şi aşa să creăm un oraş în care să ne facă plăcere să trăim. Dacă fiecare din noi dăruieşte puţin, în final vom fi cu toţii mai câştigaţi. Dacă de unul singur este greu, împreună sigur putem schimba ceva în noi şi pentru noi”. Însă dincolo de toate, proiectul „Căsuţa de lectură”, facilitează sibienilor accesul la lectură şi poate astfel revitaliza dragostea pentru citit. Prin acest proiect pot citi cei care nu mai au timp, cei care au uitat cum te simţi când lecturezi şi cei care iubesc să citească oriunde şi oricând. „Cel mai mult mă fascinează potenţialul proiectului de a crea poveşti frumoase prin circulaţia cărţilor în comunitate. Când pui o carte în căsuţa de lectură, poţi să scrii pe prima pagină un mesaj. Imaginaţi-vă ce frumos şi amuzant ar fi ca peste o vreme să îţi regăseşti cartea”, mai spune Anabella Târnovan. 

Date de contact:

e-mail: anabella.tarnovan@fundatiacomunitarasibiu.ro

website: www.casutadelectura.ro (în construcţie)

 

 

sibiu ligts&more-Vali Novacovschi2

Eveniment 27.11.2014

Sibiu Lights&More din nou în oraș

După succesul de anul trecut, Sibiu Lights&More revine, însă mai spectaculos și mai plin de surprize. 80 de mii de leduri vor lumina, de această dată pietonala Nicolae Bălcescu. Structurile luminoase au o înălțime de 21 de metri și o lățime de 20 metri și vor fi aprinse în seara zilei de 15 decembrie, la ora 18:00. Evenimentul va dura până în 1 ianuarie 2015. Două tuneluri, realizate pe structuri de lemn vor fi montate la capetele pietonalei, iar acestea vor fi unite de mai multe arcade ce vor întregi atmosfera de sărbătoare. „Tunelul de lumini pe care îl vom monta, cu ajutorul colaboratorilor noștri italieni, nu este o simplă instalație. Alături de zecile de mii de luminițe multicolore, anul acesta am gândit un eveniment complet, pentru că feedback-ul de anul trecut ne-a arătat că oamenii s-au bucurat nespus de acest eveniment. Cei care vor alege să ia la pas Pietonala centrală se vor putea bucura de concerte, concursuri cu Moș Crăciun și vor putea pleca acasă cu multe cadouri pentru apropiații lor, pentru că mai mulți artizani vor fi acolo pentru a le da câteva idei”, spune Sandra Dragoman, manager Sibiu Lights&More.
Startul evenimentelor va fi dat de un concert al trupei Domino, urmat de un foc de artificii. În cursul celorlalte weekend-uri în care Lights&More va fi prezent în Sibiu, vor mai concerta trupe ca Arpi & Zip Band (Cluj-Napoca) Licuricii, vor fi concursuri pentru cei mici, prezentate de Moș Crăciun și multe alte surprize. Amfotrionul evenimentului va fi actorul Bogdan Sărătean, iar toate manifestărie din cadrul Sibiu Lights&More vor fi transmise live, pe internet, pe www.livestream.com/RomaniaLiveEvents.
Luminițele vor fi aprinse pe toată perioada evenimentului, de luni până joi, de la orele 17:00 până la miezul nopții, iar vineri, sâmbătă și duminică de la 17:00 la ora 02:00.
Acţiunea este cofinanţată de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu.

prematuri site

Sanatate 25.11.2014

Lucrările la Maternitate, finalizate în proporție de 70%. Etajul IV, deschis integral

Un etaj modernizat în totalitate și o nouă amânare pentru finalizarea integrală a lucrărilor la Maternitatea Sibiu. În momentul de faţă, stadiul fizic al lucrărilor pentru întregul proiect este de aproximativ 68%. Maternitatea ar fi trebuit să fie gata integral la finele acestui an, însă managerul Vasile Spinean spune că nu va fi respectat acest termen, deoarece încă sunt spații, precum sala de operații de la Obstetrică-Ginecologie, care nu au fost predate muncitorilor, întrucât nu sunt încă gata noile săli de operații. Totuși, până la sfârșitul lunii decembrie se va încheia modernizarea celui de-al doilea etaj. De la începutul anului și până în prezent, la Maternitatea Sibiu s-au născut 2126 de copii.

Conducerea Spitalului Clinic Județean a anunțat că s-au finalizat lucrările la etajul al IV-lea al Maternității Sibiu, astfel încât aici funcționează ]n conditii moderne, Compartimentul Terapie Intensivă Neonatală și Secția Clinică Prematuri. Suprafața totală care a fost modernizată este de mai bine de 1000 de mp, regăsindu-se 4 saloane cu 2 paturi, fiecare cu grup sanitar propriu, 3 saloane de Terapie Intensivă Neonatală cu 4 incubatoare fiecare, 2 saloane copii prematuri cu 9 incubatoare fiecare şi un salon cu 3 incubatoare, precum și o serie de cabinete pentru medici, asistente și spații de depozitare a diverselor materiale de uz medical.
coridor site
„Odată cu reintrarea etajului IV în circuitul maternităţii, putem spune că am făcut un mare pas spre ceea ce înseamnă şansa la viaţă, întrucât în cadrul Terapiei Intensive Neonatale şi Secţiei Clinice Prematuri se întâmplă adevărate miracole. De aceea ne bucurăm că eforturile şi realizările cadrelor medicale sunt acum dublate de existenţa unor condiţii de nivel european ”, a declarat Dr. Vasile Spinean, Managerul SCJU Sibiu.


Spaţiile renovate beneficiază de dotări tehnice de ultimă generaţie

Pentru Secţia Clinică Neonatologie – Terapie Intensivă, fiecare salon este dotat cu câte două fronturi de lucru ( ansamblu igienă nou-născut ) precum şi cu rampe consolă suspendate, utilate cu accesorii pentru gaze medicale (oxigen, aer comprimat, aspiraţie).
Tot în cadrul Secţiei Clinice Neonatologie saloanele cu 2 paturi pentru paciente beneficiază de rampă medicală pentru fiecare pat, dotată cu accesorii medicale;
terapie site
Etajul IV al maternităţii SCJU Sibiu este dat în folosinţă după ce, în luna iulie a anului curent au fost finalizate alte 30 de saloane (15 saloane la nivelul II, pentru Secţia Clinică Obstetrică-Ginecologie şi 15 saloane la nivelul III (rooming-in) pentru Secţia Clinică Neonatalogie, cu o suprafaţă utilă totală de 700 m2 (350 m2/nivel).

Blocul materno-infantil al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu se află într-un proces complex de reabilitare şi modernizare, gestionat de Ministerul Sănătăţii printr-un program de finanţare de la Banca Mondială şi Banca Europeană de Investiţii. Valoarea totală a investiţiei este de 25,86 milioane de lei cu TVA inclus. Valoare investiţiei pentru etajul IV este de aprox. 3.000,000 lei cu TVA inclus.
Lucrările au început în data de 19 iulie 2011 şi sunt executate de către un joint-venture româno-austriac, format din S.C. VAMED (Austria) şi S.C. VALVE INTERNAŢIONAL BRĂILA. Ulterior, valoarea proiectului a fost depășită, de la 16 milioane ajungându-se la 25,8 milioane, motiv pentru care lucrările au stagnat mai bine de o jumătate de an. Ulterior, Ministerul Sănătăţii a virat banii către constructori, iar lucrările s-au reluat. Termenul inițial de finalizare era stabilit pentru ianuarie 2014.

club ilie pintilie strada campului site

Administratie 24.11.2014

Proiect de hotărâre: 6 locuințe sociale amenajate în locul Clubului „Ilie Pintilie”

Municipalitatea dorește să amenajeze 6 locuințe sociale în clădirea unde în prezent funcționează Clubul Ilie Pintilie, situat în str. Câmpului, nr. 8. Consilierii locali sunt chemați joi, 27 noiembrie, să decidă asupra acestui proiect de hotărâre.
Potrivit raportului, valoarea totală a investiției este estimată la 1,2 milioane de lei fără TVA, bani ce vor fi asigurați din bugetul serviciului Public pentru Administrarea Fondului Locativ. În prezent, clădirea unde funcționează Clubul Ilie Pintilie este compusă dintr-o sală de ședințe, 1 birou, 1 vestiar, 1 magazie, 1 antreu și un closet, iar la subsol o pivniță. Până în prezent, acest imobil a fost utilizat ca și club și sală de festivități.
„Varianta propusă pentru realizarea acestei schimbări de destinație este compartimentarea unui număr de 6 locuințe P+E în regim înșiruit, iar spațiul existent la subsol va fi utilizat la comun ca și spațiu de depozitare. Cele 6 locuințe nou create vor avea suprafața construită cuprinsă între 125,8 mp, 130,4 mp și 141 mp. Modificările necesare pentru realizarea acestor schimbări presupun:
realizarea unui nou planșeu din beton armat, în cadrul clăridirii existente, refacerea șarpantei din lemn și a învelitorii, lucrări de compartimentare cu preți structurali între locuințe și nestructurali în interiorul locuințelor, lucrări de finisare pardosea, pereți și tavane, termoizolarea pereților exteriori cu polistiren expandat de 10 cm și finisarea cu tencuială decorativă, executarea instalațiilor electrice, termice și sanitare aferente.Fiecare locuință va fi dotată cu centrală proprie pe gaz, amplasată în bucătăriile nou create”, se arată în raportul ce însoțește proiectul de hotărâre supus aprobării consilierilor locali.
Valoarea totală estimată pentru aceste lucrări este de 1.201.587, 2 lei, fără TVA. Proiectarea şi construcţia efectivă a acestor locuinţe va fi inclusă pe lista de investiţii a anului 2015 aferentă Serviciului Public pentru Administrarea Fondului Locativ. În prezent, Municipiul Sibiu administrează un număr de 965 de locuinţe care fac parte din fondul locativ al oraşului şi 312 locuinţe ANL pentru tineret.

concert-cu-jucarii-insula-gong-sibiu

Cultura 27.11.2014

Ada Milea aduce un concert cu jucării la Teatrul Gong din Sibiu în deschiderea Magic Show Fest

Cei mici sunt invitați joi, 11 decembrie, ora 19:30, în deschiderea unui Magic Show Fest la Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu. Concertul cu jucării „Insula” după Gellu Naum, va surprinde, printr-o abordare performativă jucăușă și inteligentă, umorul poetic al scriitorului suprarealist Gellu Naum. Ada Milea, Bobo Burlăcianu, Anca Hanu și Cristi Rigman vor urca pe scenă, spre încântarea copiilor, deghizați în personaje precum: canibali politicoși, un pirat născut cu picioare de lemn, bunicuțe periculoase, pe care cei mici îi vor recunoaște după alunițe, mamele și tații își regăsesc copiii pierduți cu 85 de ani în urmă, sclavul Vineri vorbește mult despre faptul că nu știe vorbi, iar piciorul de lemn al piratului crește și devine copăcel plin de păsărele și leagăne pentru copii.

„Vom veni cu bucurie la sărbătoarea îmbătrânirii Gong-ului!”

, a declarat Ada Milea. Magic Show Fest este prezentat cu ocazia aniversării a 65 de ani de la înființarea teatrului pentru copii de la Sibiu. Timp de 4 zile, în perioada 11 – 14 decembrie, 50 de artiști din 6 țări se vor reuni pe scena Teatrului Gong din Sibiu pentru a prezenta spectacole de teatru, muzică, pantomimă, animație, magie și iluzionism atât pentru copii, cât și pentru adulți.
Biletele pentru evenimentele prezentate în perioada 11 – 14 decembrie vor fi puse în vânzare începând cu data de 4 decembrie.