IMG_1886

Cultura 12.04.2013

„Căsuţa de lectură”, un proiect cu şi pentru sibieni

„Înainte de a deveni o filozofică amărăciune, cartea e o făgăduinţă, o bucurie, o călătorie prin suflet, gânduri şi frumuseţi”, Tudor Arghezi.

Într-o navigare pe internet, Anabella Târnovan a descoperit o idee. Este vorba despre „Căsuţa de lectură”. Adică minibiblioteci publice, aceesibile tuturor, care funcţionează pe principiul „ia o carte şi pune alta în loc” sau „ia o carte, bucură-te de ea şi apoi returneaz-o”. Şi-a spus: de ce nu? Şi Sibiul poate avea aşa ceva, iar sibienii se pot bucura şi pot îngriji ceva al lor. O idee minunată, un proiect îndrăzneţ, ce deja a prins contur. „Trăim în vremuri zbuciumate şi de multe ori, mai ales datorită nevoilor finanicare pe care trebuie să le acoperim, ne găsim într-o continuă alergare şi fără să vrem nu mai avem timp pentru sufletul nostru, pentru linişte şi spiritualitate. Încercăm prin acest proiect să răspundem acestei nevoi prin crearea unor experienţe frumoase de lectură. Aducem cărţile mai aproape de oameni”, Anabella Târnovan. 

De ziua ei, Anabella şi-a rugat prietenii ca banii meniţi pentru cadourile ei să fie donaţi proiectului. Până în momentul de faţă s-au strâns 4 000 de lei, bani din care aceste căsuţe vor fi construite şi dotate cu cărţi. Prima căsuţă este deja gata şi a fost amplasată la maternitatea Polisano. 

Proiectul este realizat cu spijinul Fundaţiei Comunitare Sibiu prin crearea şi administrarea unui „Fond numit” – Un mecanism prin care fundaţia oferă oricui (persoane fizice, grupuri de iniţiativă, companii etc.) posibilitatea de a-şi derula propriul proiect. Anabella nu a stat pe gânduri şi a dat startul proiectului „Căsuţa de lectrură”, pe care îl coordonează şi care a fost primit cu braţele deschise de toată lumea. 

„Este un proiect care îşi propune în primul rând să încurajeze şi să susţină pasiunea pentru cărţi, să cultive spiritul comunitar şi să creeze o cultură colaborativă. „Este important să se înţeleagă că aceste căsuţe, din momentul în care sunt amplasate în locuri publice, nu mai sunt ale mele sau ale fundaţiei, ci ale sibienilor, ale noastre, ale tuturor. Prin urmare, devin responsabilitatea noastră, ca cetăţeni. Trebuie să avem grijă de ele, să aibă mereu cărţi de calitate, de care să ne bucurăm pe termen lung”, spune Anabella. Ea îşi doreşte să amplaseze restul căsuţelor în toate locurile publice aglomerate şi de aşteptare. „Am avut discuţii preliminare cu Primăria, în care am agreat că vom amplasa căsuţe în spaţiile de joacă pentru copii. În plan se află şi mall-ul, apoi mi-aş dori să le amplasăm şi la Spitalul Judeţean, la case de bătrâni, la Casa de Sănătate, în staţiile de autobuz, în cafenele, la Universităţi , şi idei tot vin”.

 

Sunt ale noastre, le facem cum vrem

 

Într-un Sibiu SMART, proiectul Anabellei se încadrează perfect. În oficializarea căsuţelor de lectură putem participa cu toţii, pentru că vor fi evenimente organizate în aer liber, cu membrii fiecărei comunităţi deţinătoare de astfel de comori literare. „Oamenii pot participa activ la personalizarea acestora. Pot face căsuţele să arate exact cum îşi doresc ei. În cazul căsuţelor amplasate la locurile de joacă se vor organiza activităţi în care vor fi implicaţi atât părinţii, cât şi copiii. Ei îşi vor pune creativitatea în sprijinul decorării acestora”. Anabella Târnovan se aşteaptă ca sibienii să înceapă să colaboreze pentru îmbunătăţirea oraşului şi implicit a vieţii. „Acesta este un proiect care ne arată şi ne învaţă cum putem participa cu toţii la ceva care să ne facă viaţa de zi cu zi mai frumoasă. Fiecare din noi are şi este o resursă care nu se rezumă nici pe departe doar la resursele financiare. Să învăţăm să dăm o bucăţică din noi, pentru comunitate şi aşa să creăm un oraş în care să ne facă plăcere să trăim. Dacă fiecare din noi dăruieşte puţin, în final vom fi cu toţii mai câştigaţi. Dacă de unul singur este greu, împreună sigur putem schimba ceva în noi şi pentru noi”. Însă dincolo de toate, proiectul „Căsuţa de lectură”, facilitează sibienilor accesul la lectură şi poate astfel revitaliza dragostea pentru citit. Prin acest proiect pot citi cei care nu mai au timp, cei care au uitat cum te simţi când lecturezi şi cei care iubesc să citească oriunde şi oricând. „Cel mai mult mă fascinează potenţialul proiectului de a crea poveşti frumoase prin circulaţia cărţilor în comunitate. Când pui o carte în căsuţa de lectură, poţi să scrii pe prima pagină un mesaj. Imaginaţi-vă ce frumos şi amuzant ar fi ca peste o vreme să îţi regăseşti cartea”, mai spune Anabella Târnovan. 

Date de contact:

e-mail: anabella.tarnovan@fundatiacomunitarasibiu.ro

website: www.casutadelectura.ro (în construcţie)

 

 

Ad
InterStar1

Sport 21.10.2014

Căpitanul se întoarce la naţională

Carlos StarlatCăpitanul României în ultimul joc de pregătire cu naţionala U15 la echipa galbenă se întoarce sub tricolor. Carlos Scarlat a fost chemat de selecţionerul Gabriel Manolache pentru meciul cu formaţia similară a Republicii Moldova, la foarte scurt timp după ultimul periplu în roşu, galben şi albastru, la Mogoşoaia. Partida este una amicală, şi va avea loc în 28 octombrie. Fotbalistul interstarist va fi prezent cu patru zile mai repede la Galaţi, loc unde se va disputa meciul. „Îl felicit şi îi doresc tot binele din lume. Sunt convins că nu ne va dezamăgi. Munca şi seriozitatea nu au cum să nu iasă în evidenţă”, a spus antrenorul de la club al lui Carlos, Daniel Murăşan. Carlos Scarlat : „Pe mine mă bucură foarte mult că mă voi întoarce la naţională. Sincer, nu mă aşteptam ca antrenorul să mă cheme chiar aşa de repede, dar eu plec cu gandul de a arăta că nu au greşit când m-au chemat din nou. Vreau să le arăt că se pot baza pe mine”.

Editia tiparita : 299

semnare cj

Administratie 20.10.2014

18 milioane de lei alocați pentru județul Sibiu, după rectificarea bugetară

11 primari din judeţul Sibiu au semnat astăzi la Consiliul Judeţean contractele de finanţare sau actele adiţionale pentru continuarea proiectelor deja incepute, în urma rectificării bugetare din cadrul OUG 28/2013 Programul Naţional de Dezvoltare Locală. În urma acestei rectificări judeţul Sibiu a primit pentru investiţiile proprii şi investiţiile primăriilor suma de 18 milioane de lei.
Sumele au fost repartizate către 11 primării din județ. Arpașu de Jos a primit 310 000 de lei pentru canalizare în satele Arpașu de Jos și Arpașu de Sus și alți 400 000 pentru modernizarea drumurilor pe raza comunei Arpașu de Jos. Cea mai mare sumă a primit-o comuna Boița, 4 milioane de lei, pentru alimentare cu apă potabilă în satul Boița. Cârțișoara a primit o jumătate de milion de lei pentru continuarea proiectului drumuri de interes local pe teritoriul comunei, iar Dârlos, pentru rețelele de alimentare cu apă din localitate a primit 700 000 de milioane de lei.
Și pentru comuna Loamneș au fost alocați 200 000 de lei în scopul continuării lucrărilor la rețeaua de canalizare menajeră și stația de epurare în localitatea Hașag și alți 400 000 pentru rețeaua de canalizare ape uzate menajere și alimentare cu apă potabilă în satul Alămor.
Către Primăria Merghindeal au fost direcționați 300 000 de lei, pentru construcția rețelei de apă potabilă, iar pentru Păuca, 800 000, pentru realizarea rețelelor de apă și canalizare în satele Bogatul Român și Broșteni.
Alți 370 000 a primit Rîu Sadului, pentru construcția unui sistem de captare și tratare a apei în vederea potabilizării, iar 450 000 Șeica Mică pentru canalizarea apei uzate menajere și stația de epurare din satele Șeica Mică și Șoroștin.
La Tălmaciu au fost alocați un milion de lei pentru continuarea proiectului canalizarea localității Tălmaciu și a localității Tălmăcel și alimentarea cu apă a localității Tălmăcel, iar pentru centrul medico-social de la Turnu Roșuau fost repartizați 100 000 de lei.
Ultima comună ce beneficiază de fonduri după rectificarea bugetară este Vurpăr, unde 527 589 sunt repartizați pentru construcția unei grădinițe cu 80 de locuri, iar alți un milion de lei pentru un sistem de canalizare ape uzate cu racorduri canalizare.
Aproape 7 milioane de lei din cele 18 milioane vor rămâne în bugetul Consiliului Județean pentru modernizarea unor drumuri județene: pentru DJ 105 D Cîrța-Agnita (1,5 milioane de lei), pentru DJ 106 G Poiana Sibiului – Dobârca ( 2,1 milioane de lei), pentru DJ Șeica Mare-Șeica Mică – DN14 (430 000 de lei), pentru DJ 142 B Blăjel – Bazna – Boian – limită jud. Alba (1,6 milioane de lei) și pentru DJ 104 G Săcădate – Nou (1,3 milioane de lei).
Prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală sunt sprijinite 49 de proiecte la nivelul judeţului Sibiu pentru 30 de unităţi administrativ teritoriale. Anul acesta judeţul Sibiu a primit 49 de milioane de lei. Iniţial judeţului Sibiu i-au fost alocate 25 de milioane de lei. În urma rectificării bugetului de stat în luna august judeţului Sibiu i-au revenit 6 milioane de lei, iar în luna octombrie alte 18 milioane de lei distribuite unităţilor administrativ teritoriale cu un stadiu avansat al lucrărilor, respectiv al achiziţiilor şi care şi-au luat angajamentul că vor cheltui banii până la finalul anului.
„Este un program important pentru unităţile administrativ teritoriale din judeţul Sibiu. Suma iniţială practic s-a dublat ajungându-se la 49 milioane de lei, bani care asigură finanţarea celor 49 de proiecte astfel încât lucrările să se desfășoare în ritmul pe care şi l-au propus beneficiarul şi constructorul. Sunt sume importante pentru judeţul Sibiu şi programe de dezvoltare importante, care contribuie la dezvoltarea strategiei economico – sociale a judeţului Sibiu” a precizat Ioan Cindrea, preşedintele Consiliului Judeţean.

Ad
Handbal Club Sibiu1

Sport 20.10.2014

Insistenta a dat roade! HC Sibiu a obtinut o victorie superbă la Craiova

Handbal Club Sibiu1„Duşul rece” de la Reşiţa i-a ajutat foarte mult pe handbaliştii sibieni. Roş-negri au obţinut una din cele mai importante victorii în deplasare din scurta lor istorie la seniori. HC Sibiu a trecut de Universitatea Craiova cu scorul de 27-25 (11-12). Jocul a fost foarte echilibrat pe toată durata lui, sibienii ţinându-se ca un ghimpe în spatele gazdelor, care într-un final nu au mai rezistat şi s-au dat bătuţi insistenţei oaspeţilor. Ei au avut meritul de a lupta până la sfârşit, iar rezistenţa lor a adus un succes frumos pentru Sibiu. Radu David, Cosmin Demian şi Robert Micloş au fost cei mai buni marcatori, fiecare punând mingea de şase ori în plasa apărată de goalkeeper-ul oltean. Portarul Kazimierz Novacovschi a fost omul meciului, el având parade excepţionale în momentele cele mai cruciale ale disputei.

După şapte etape, HC Sibiu se află pe locul patru în clasament, cu cinci victorii, o înfrângere, şi un meci mai puţin. „ Jocul cu Reşiţa a venit într-adevăr ca un duş rece, însă nu ne-am lăsat afectaţi de rezultat. Anul acesta, avem o echipă mai matură, care a trecut peste, şi s-a mobilizat pentru jocul cu Universitatea. Ne aşteptam ca duelul să fie dificil în faţa unei echipe ambiţioase, în formă bună, şi ce juca la ea acasă. Pentru noi orice meci câştigat este important. Atunci când învingi o echipă cu pretenţii, şi pe terenul acesteia, este foarte util pentru încrederea proprie, şi bineînţeles pentru locul ocupat în clasament. Acest rezultat ne obligă să ţinem ştacheta sus şi mai departe”, a declarat antrenorul Ştefan Nicolae.

HC Sibiu : HC Sibiu – Cosmin Demian, Radu David, Florin Ramba, Gabriel Şofronici, Kazimierz Novacovschi, Bogdan Rău, Robert Micloş, Dorin Neamţu, Răzvan Istrate, Iulian Stoian, Andrei Iliuţ, Alexandru Tolciu, Răzvan Bogdan, Dorin Purcărea, Raul Muntean, Iulian Grozav şi Bogdan Verza, antrenori Matei Damian şi Nicolae Ştefan.

Editia tiparita : 299

http://europeana.cimec.ro/Poza.asp?k=D2AFACEF696A46B2921FCB481B6CD187
Foto credit: http://europeana.cimec.ro/Poza.asp?k=D2AFACEF696A46B2921FCB481B6CD187

Cultura 21.10.2014

Masă rotundă pe tema Biserica și Politica

În anul 2017 se împlinesc 500 de ani de la începutul reformei lui Martin Luther. Înfiinţarea Bisericilor Evanghelice independente fusese o problemă religioasă, care însă a devenit posibilă prin implicarea puterii politice. Ce relație există astăzi între Bisericile Ortodoxe și Bisericile Evanghelice pe de-o parte și politica pe
altă parte? Câtă apropiere este benefică, ce distanță este necesară? Oare politica este un domeniu
propice, în care bisericile să devină active, sau sarcina sa constă în modelarea societății în alte
domenii? Există diferențe între România și Germania în această privință?

La aceste întrebări va răspunde Institutul de Cercetare Ecumenică al Universității „Lucian Blaga” și Departamentul pentru Ecumenism al Bisericii Evanghelice C.A. din România în cadrul unei discuții la masă rotundă pe tema „Biserica și politica“ joi, 23 octombrie, orele 18:00 – 20:00, în Sala oglinzilor a Forumului German.

Prof. Dr. Dr. h.c. Margot Käßmann, Ambasadoarea Consiliului Bisericii Evanghelice din Germania
pentru Jubileul Reformei, va vorbi despre “Reformă și politică”, profesorii ortodocși conf. dr.
Sebastian Moldovan și lect. dr. Ciprian Toroczkai despre „Biserică și politică“. Discuțiile la masa
rotundă cu referenții vor fi deschise mai întâi de oaspeții din viața publică a Sibiului, după care
publicul este invitat să participe la aceste dialoguri.

Ad