IMG_1886

Cultura 12.04.2013

„Căsuţa de lectură”, un proiect cu şi pentru sibieni

„Înainte de a deveni o filozofică amărăciune, cartea e o făgăduinţă, o bucurie, o călătorie prin suflet, gânduri şi frumuseţi”, Tudor Arghezi.

Într-o navigare pe internet, Anabella Târnovan a descoperit o idee. Este vorba despre „Căsuţa de lectură”. Adică minibiblioteci publice, aceesibile tuturor, care funcţionează pe principiul „ia o carte şi pune alta în loc” sau „ia o carte, bucură-te de ea şi apoi returneaz-o”. Şi-a spus: de ce nu? Şi Sibiul poate avea aşa ceva, iar sibienii se pot bucura şi pot îngriji ceva al lor. O idee minunată, un proiect îndrăzneţ, ce deja a prins contur. „Trăim în vremuri zbuciumate şi de multe ori, mai ales datorită nevoilor finanicare pe care trebuie să le acoperim, ne găsim într-o continuă alergare şi fără să vrem nu mai avem timp pentru sufletul nostru, pentru linişte şi spiritualitate. Încercăm prin acest proiect să răspundem acestei nevoi prin crearea unor experienţe frumoase de lectură. Aducem cărţile mai aproape de oameni”, Anabella Târnovan. 

De ziua ei, Anabella şi-a rugat prietenii ca banii meniţi pentru cadourile ei să fie donaţi proiectului. Până în momentul de faţă s-au strâns 4 000 de lei, bani din care aceste căsuţe vor fi construite şi dotate cu cărţi. Prima căsuţă este deja gata şi a fost amplasată la maternitatea Polisano. 

Proiectul este realizat cu spijinul Fundaţiei Comunitare Sibiu prin crearea şi administrarea unui „Fond numit” – Un mecanism prin care fundaţia oferă oricui (persoane fizice, grupuri de iniţiativă, companii etc.) posibilitatea de a-şi derula propriul proiect. Anabella nu a stat pe gânduri şi a dat startul proiectului „Căsuţa de lectrură”, pe care îl coordonează şi care a fost primit cu braţele deschise de toată lumea. 

„Este un proiect care îşi propune în primul rând să încurajeze şi să susţină pasiunea pentru cărţi, să cultive spiritul comunitar şi să creeze o cultură colaborativă. „Este important să se înţeleagă că aceste căsuţe, din momentul în care sunt amplasate în locuri publice, nu mai sunt ale mele sau ale fundaţiei, ci ale sibienilor, ale noastre, ale tuturor. Prin urmare, devin responsabilitatea noastră, ca cetăţeni. Trebuie să avem grijă de ele, să aibă mereu cărţi de calitate, de care să ne bucurăm pe termen lung”, spune Anabella. Ea îşi doreşte să amplaseze restul căsuţelor în toate locurile publice aglomerate şi de aşteptare. „Am avut discuţii preliminare cu Primăria, în care am agreat că vom amplasa căsuţe în spaţiile de joacă pentru copii. În plan se află şi mall-ul, apoi mi-aş dori să le amplasăm şi la Spitalul Judeţean, la case de bătrâni, la Casa de Sănătate, în staţiile de autobuz, în cafenele, la Universităţi , şi idei tot vin”.

 

Sunt ale noastre, le facem cum vrem

 

Într-un Sibiu SMART, proiectul Anabellei se încadrează perfect. În oficializarea căsuţelor de lectură putem participa cu toţii, pentru că vor fi evenimente organizate în aer liber, cu membrii fiecărei comunităţi deţinătoare de astfel de comori literare. „Oamenii pot participa activ la personalizarea acestora. Pot face căsuţele să arate exact cum îşi doresc ei. În cazul căsuţelor amplasate la locurile de joacă se vor organiza activităţi în care vor fi implicaţi atât părinţii, cât şi copiii. Ei îşi vor pune creativitatea în sprijinul decorării acestora”. Anabella Târnovan se aşteaptă ca sibienii să înceapă să colaboreze pentru îmbunătăţirea oraşului şi implicit a vieţii. „Acesta este un proiect care ne arată şi ne învaţă cum putem participa cu toţii la ceva care să ne facă viaţa de zi cu zi mai frumoasă. Fiecare din noi are şi este o resursă care nu se rezumă nici pe departe doar la resursele financiare. Să învăţăm să dăm o bucăţică din noi, pentru comunitate şi aşa să creăm un oraş în care să ne facă plăcere să trăim. Dacă fiecare din noi dăruieşte puţin, în final vom fi cu toţii mai câştigaţi. Dacă de unul singur este greu, împreună sigur putem schimba ceva în noi şi pentru noi”. Însă dincolo de toate, proiectul „Căsuţa de lectură”, facilitează sibienilor accesul la lectură şi poate astfel revitaliza dragostea pentru citit. Prin acest proiect pot citi cei care nu mai au timp, cei care au uitat cum te simţi când lecturezi şi cei care iubesc să citească oriunde şi oricând. „Cel mai mult mă fascinează potenţialul proiectului de a crea poveşti frumoase prin circulaţia cărţilor în comunitate. Când pui o carte în căsuţa de lectură, poţi să scrii pe prima pagină un mesaj. Imaginaţi-vă ce frumos şi amuzant ar fi ca peste o vreme să îţi regăseşti cartea”, mai spune Anabella Târnovan. 

Date de contact:

e-mail: anabella.tarnovan@fundatiacomunitarasibiu.ro

website: www.casutadelectura.ro (în construcţie)

 

 

Ad
www.adevarul.ro
Foto credit: www.adevarul.ro

Sport 28.08.2015

Campioane mondiale, câştigătoare de Champions League şi campionate importante din Europa, plus alte competiţii de mare anvergură internaţională! Palmaresul impresionant al super jucătoarelor de la CSM Bucureşti, handbaliste ce vor înfrunta pe Măgura Cisnădie, în prima etapă a Diviziei A

www.adevarul.roCristina Vărzaru, Aurelia Brădeanu, Oana Manea, Iulia Curea, Elena Nicula, Bianca Bazaliu, Cristina Nan, Alina Iordache, Jelena Grubisic, Mayssa Pessoa, Isabelle Gullden, Fernanda Da Silva, Ana Paula Rodrigues, Line Jorgensen, Linnea Torstenson, Carmen Martin, Maria Fisker, Deonise Cavaleiro şi Ekaterina Vetkova. Jucătoare una şi una care vor înfrunta pe Măgura Cisnădie (30 august), în prima etapă a Diviziei A la handbal feminin. Meci disputat la Cisnădie, în care elevele pregătite de către Alexandru Weber vor juca împotriva unor câştigătoare de titlu mondial, Champions League, campionate importante din Europa şi a altor competiţii de mare anvergură în handbalul mondial şi internaţional. Măgura Cisnădie-CSM Bucureşti va începe de la ora 12,00.

Editia tiparita : 338

www.baiamare.ro
Foto credit: www.baiamare.ro

Sport 27.08.2015

Campioana României joacă la Sibiu, în această sâmbătă! Meci tare cum nu s-a mai văzut în ultimul deceniu pe terenul de rugby „Bebe Boboc” : Ştiinţa Baia Mare vs CSM Bucureşti

www.baiamare.roMai mult de un deceniu a trecut de când nu s-a mai jucat o partidă „mare” pe terenul de rugby „Bebe Boboc”. În 29 august, a venit timpul pentru a se disputa un nou joc de un nivel calitativ excelent, pe arena unde pe vremuri jucătorii CSM-ului Sibiu făceau meciuri extraordinare ce au rămas în memoria tuturor fanilor acestei frumoase ramuri sportive. Mai exact, campioana României, Ştiinţa Baia Mare va evolua la Sibiu, în această sâmbătă, împotriva celor de la CSM Olimpia Bucureşti.

Cupa Regelui, manifestare aflată sub Înaltul Patronaj al Casei Regale a României

Un nou duel între Baia Mare şi CSM Bucureşti, dar de data aceasta nu la handbal feminin sau masculin, ci la rugby. Jocul va începe de la ora 11,00 iar fanii rugby-ului şi al sportului de calitate din Sibiu sunt invitaţi să asiste la un spectacol deosebit. Învingătoarea va accede în ultimul act al Cupei Regelui. Întrecere aflată direct sub Înaltul Patronaj al Casei Regale a României. Ştiinţa Baia Mare este una din echipele importante ale rugby-ului din ţara noastră, palmaresul baimărenilor vorbind de la sine. În 38 de ani de existenţă, „zimbrii” au adunat cinci titluri de campioni ai României (1990, 2009, 2010, 2011 şi 2014) şi patru Cupe ale României (1980, 1990, 1999 şi 2010). Au terminat de trei ori pe locul II în prima divizie şi de şapte ori pe ultima treaptă a podiumului. Ei au dat nenumăraţi jucători la loturile naţionale de juniori, tineret şi seniori, şi au 36 de ani în care au jucat în Superliga Naţională. În 2009, au oprit dominaţia formaţiilor bucureştene Steaua şi Dinamo, iar timp de trei ani la rând, Ştiinţa Baia Mare a fost principala forţă a României. În acest moment, Ştiinţa este deţinătoarea titlui şi se află pe locul trei în campionat, dar cu două jocuri mai puţine decât primele două clasate. De cealaltă parte, CSM Olimpia Bucureşti se află pe locul patru în campionat. Bucureştenii, deşi nu au palmaresul impresionant al oponenţilor lor şi au abia opt ani de existenţă, sunt formaţia celui mai mare proiect văzut în ultimii 20 de ani în ţara noastră, proiectul CSM Bucureşti. Plan de investiţii imens ce urmăreşte ocuparea locului I în toate disciplinele sportive : handbal, baschet, rugby, volei, etc.

În cealaltă semifinală, Timişoara Saracens RCM va juca cu Universitatea Cluj. Meciul se va disputa la Timişoara, pe stadionul „Gheorghe Răşcanu”.

CSM Stiinta5
S

Editia tiparita : 338

Ad
www.judoinsider.com
Foto credit: www.judoinsider.com

Sport 26.08.2015

Daniel Natea, printre cei mai buni sportivi din lume. Sibianul participă în această săptămână la Campionatul Mondial de Judo din Kazahstan

www.judoinside.comSibianul Daniel Natea se află în aceste zile în capitala Kazahstanului, Astana. Loc unde are loc cel mai important eveniment sportiv al anului pentru judo, Campionatul Mondial. Manifestarea a început încă de luni şi se va încheia în data de 30 august. Primele zile au fost dedicate categoriilor mici, încet, încet urmând a se urca în greutate. Natea va participa la categoria plus 100 de kilograme şi va concura abia sâmbătă.

Întrecerea din Kazahstan este transmisă în direct pe programul Digi Sport 2. În fiecare dimineaţă, începând cu ora 08,00, au loc meciurile preliminare ale categoriilor zilei respective. Apoi, de la ora 14,00 se vor disputa fazele de final. Campionatul Mondial de judo este dotat cu premii în valoare de 200.000 de dolari. Sunt prezenţi 729 de judokani din 120 de ţări de pe glob.

Daniel Natea a fost iniţiat în judo-ul de performanţă la CS Temerarul Sibiu, de către antrenorul Ionel Chioveanu. El a mai fost pregătit şi la CSŞ Şoimii Sibiu de către Octavian Creţu, iar de doi ani de zile se află la Târgovişte, oraş unde se antrenează sub comanda lui Iulian Crăciun la Clubul Sportiv Valleriana.

Daniel Natea Judo
Daniel Natea Romania

Andreea Chiţu, vicecampioană mondială pentru a doua oară la rând

România este reprezentată de 10 sportivi : Andreea Chiţu, Corina Căprioriu, Loredana Ohâi, Larisa Florian, Violeta Dumitru, Monica Ungureanu, Daniel Natea, Cristian Bodîrlău, Denis Mititelu şi Valentin Radu. Dintre aceştia, patru au concurat deja, la 48 şi 52 de kilograme. Andreea Chiţu a avut din nou o evoluţie nemaipomenită la un concurs de mare anvergură, repetând rezultatul de la precedentul mondial, Chelyabinsk, Rusia. Ea a obţinut medalia de argint la 52 KG, fiind învinsă în ultimul act al competiţiei de către extraordinara japoneză Misato Nakamura. Monica Ungureanu a ocupat poziţia a şaptea la 48 KG, iar Larisa Florian şi Violeta Dumitru au pierdut în fazele inferioare ale turneului.
www.digisport.ro

Editia tiparita : 338

emil muresan galerie 3

Cultura 28.08.2015

Tabără internațională de pictură, la Mediaș

afis tabara pivtura mediasMunicipiul de pe Târnava Mare își deschide sâmbătă, 29 august, porțile, pentru a-i primi pe cei 18 artiști plastici talentaţi, care participă anul acesta la o o ediție multiculturală, o adevărată explozie de culoare, armonie și varietate cu tema “Peisaj urban”, în cadrul manifestărilor dedicate evenimentului cultural “Tabăra internațională de pictură”.

Tabăra găzduiește pentru o săptămână pe unii dintre cei mai buni artiști plastici contemporani din țară și străinătate, cu portofolii impresionante: Traian Mârza (Alba Iulia), Victor Cacoveanu(Aiud), Felicia Feteanu(Baia Mare), Cornel Vană(Turda), Rareș Kereș(Sighișoara), Voichița Cecălărean(Cluj Napoca), Agneta Covacs, Rodica Vescanu si Vasile Mureșan(Targu Mures), Marta Deleanu(Turda), Elena Zauain(Franta), Aida Stuparu(Craiova), Ioan Șarlea, Jeni Roșianu, Nicolae Țolea, Emil Mureșan, Horia Lupp și Mario Lup (Mediaș).

Vernisajul lucrărilor realizate în cadrul taberei va avea loc în data de 05 septembrie, ora 11:00, la Galeria de Artă din Mediaş, aflată in curtea Bibliotecii Municipale “St.L.Roth” .

Evenimentul se va derula în perioada 29 august-05 septembrie 2015 și este organizat de către Direcţia pentru Cultură Mediaş în parteneriat cu Uniunea Artiştilor Plastici, filiala Mediaş.

Editia tiparita : 338

Ad