IMG_1886

Cultura 12.04.2013

„Căsuţa de lectură”, un proiect cu şi pentru sibieni

„Înainte de a deveni o filozofică amărăciune, cartea e o făgăduinţă, o bucurie, o călătorie prin suflet, gânduri şi frumuseţi”, Tudor Arghezi.

Într-o navigare pe internet, Anabella Târnovan a descoperit o idee. Este vorba despre „Căsuţa de lectură”. Adică minibiblioteci publice, aceesibile tuturor, care funcţionează pe principiul „ia o carte şi pune alta în loc” sau „ia o carte, bucură-te de ea şi apoi returneaz-o”. Şi-a spus: de ce nu? Şi Sibiul poate avea aşa ceva, iar sibienii se pot bucura şi pot îngriji ceva al lor. O idee minunată, un proiect îndrăzneţ, ce deja a prins contur. „Trăim în vremuri zbuciumate şi de multe ori, mai ales datorită nevoilor finanicare pe care trebuie să le acoperim, ne găsim într-o continuă alergare şi fără să vrem nu mai avem timp pentru sufletul nostru, pentru linişte şi spiritualitate. Încercăm prin acest proiect să răspundem acestei nevoi prin crearea unor experienţe frumoase de lectură. Aducem cărţile mai aproape de oameni”, Anabella Târnovan. 

De ziua ei, Anabella şi-a rugat prietenii ca banii meniţi pentru cadourile ei să fie donaţi proiectului. Până în momentul de faţă s-au strâns 4 000 de lei, bani din care aceste căsuţe vor fi construite şi dotate cu cărţi. Prima căsuţă este deja gata şi a fost amplasată la maternitatea Polisano. 

Proiectul este realizat cu spijinul Fundaţiei Comunitare Sibiu prin crearea şi administrarea unui „Fond numit” – Un mecanism prin care fundaţia oferă oricui (persoane fizice, grupuri de iniţiativă, companii etc.) posibilitatea de a-şi derula propriul proiect. Anabella nu a stat pe gânduri şi a dat startul proiectului „Căsuţa de lectrură”, pe care îl coordonează şi care a fost primit cu braţele deschise de toată lumea. 

„Este un proiect care îşi propune în primul rând să încurajeze şi să susţină pasiunea pentru cărţi, să cultive spiritul comunitar şi să creeze o cultură colaborativă. „Este important să se înţeleagă că aceste căsuţe, din momentul în care sunt amplasate în locuri publice, nu mai sunt ale mele sau ale fundaţiei, ci ale sibienilor, ale noastre, ale tuturor. Prin urmare, devin responsabilitatea noastră, ca cetăţeni. Trebuie să avem grijă de ele, să aibă mereu cărţi de calitate, de care să ne bucurăm pe termen lung”, spune Anabella. Ea îşi doreşte să amplaseze restul căsuţelor în toate locurile publice aglomerate şi de aşteptare. „Am avut discuţii preliminare cu Primăria, în care am agreat că vom amplasa căsuţe în spaţiile de joacă pentru copii. În plan se află şi mall-ul, apoi mi-aş dori să le amplasăm şi la Spitalul Judeţean, la case de bătrâni, la Casa de Sănătate, în staţiile de autobuz, în cafenele, la Universităţi , şi idei tot vin”.

 

Sunt ale noastre, le facem cum vrem

 

Într-un Sibiu SMART, proiectul Anabellei se încadrează perfect. În oficializarea căsuţelor de lectură putem participa cu toţii, pentru că vor fi evenimente organizate în aer liber, cu membrii fiecărei comunităţi deţinătoare de astfel de comori literare. „Oamenii pot participa activ la personalizarea acestora. Pot face căsuţele să arate exact cum îşi doresc ei. În cazul căsuţelor amplasate la locurile de joacă se vor organiza activităţi în care vor fi implicaţi atât părinţii, cât şi copiii. Ei îşi vor pune creativitatea în sprijinul decorării acestora”. Anabella Târnovan se aşteaptă ca sibienii să înceapă să colaboreze pentru îmbunătăţirea oraşului şi implicit a vieţii. „Acesta este un proiect care ne arată şi ne învaţă cum putem participa cu toţii la ceva care să ne facă viaţa de zi cu zi mai frumoasă. Fiecare din noi are şi este o resursă care nu se rezumă nici pe departe doar la resursele financiare. Să învăţăm să dăm o bucăţică din noi, pentru comunitate şi aşa să creăm un oraş în care să ne facă plăcere să trăim. Dacă fiecare din noi dăruieşte puţin, în final vom fi cu toţii mai câştigaţi. Dacă de unul singur este greu, împreună sigur putem schimba ceva în noi şi pentru noi”. Însă dincolo de toate, proiectul „Căsuţa de lectură”, facilitează sibienilor accesul la lectură şi poate astfel revitaliza dragostea pentru citit. Prin acest proiect pot citi cei care nu mai au timp, cei care au uitat cum te simţi când lecturezi şi cei care iubesc să citească oriunde şi oricând. „Cel mai mult mă fascinează potenţialul proiectului de a crea poveşti frumoase prin circulaţia cărţilor în comunitate. Când pui o carte în căsuţa de lectură, poţi să scrii pe prima pagină un mesaj. Imaginaţi-vă ce frumos şi amuzant ar fi ca peste o vreme să îţi regăseşti cartea”, mai spune Anabella Târnovan. 

Date de contact:

e-mail: anabella.tarnovan@fundatiacomunitarasibiu.ro

website: www.casutadelectura.ro (în construcţie)

 

 

Tichindelean

Eveniment 30.09.2014

Șerban Țichindelean a primit arest la domiciliu

Șeful DSVSA, Șerban Țichindelean e arestat la domiciliu iar consilierul său juridic, Mirela Oltean, este cercetată sub control judiciar. Magistrații de la Tribunalul Alba au respins cererea procurorilor DNA de arest preventiv în cazul celor doi.

Șerban Țichindelean și Mirela Oltean au fost reținuți de procurorii DNA, fiind suspectați de abuz în serviciu, conflict de interese și răspândirea bolilor la animale. Aceșia au fost prezentați Tribunalului Alba cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, însă magistrații au respins această cerere și au dispus arestul la domiciliu în cazul lui Șerban Țichindelean iar Mirela Oltean este cercetată sub control judiciar. Decizia nu este însă definitivă și poate fi contestată în termen de 48 de ore.
Șerban Țichindelean este cercetat pentru decontarea unor sume mari de bani către firma condusă de soția și fiul său dar și pentru conflict de interese și răspândirea bolilor la animale fără a declara stare de carantină. Mirela Oltean este cercetată pentru două abuzuri în serviciu.

iohannis colaj

Eveniment 30.09.2014

ÎCCJ admite recursul ANI asupra incompatibilității lui Iohannis. Procesul continuă

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au admis în principiu recursul ANI cu privire la incompatibilitatea lui Klaus Iohannis. În continuare, ambele părți au la dispoziție 10 zile să formuleze în scris un punct de vederer asupra raportului.

„Dispune comunicarea raportului asupra admisibilităţii în principiu a recursului către recurenta-pârâtă Agenţia Naţională de Integritate, către intimatul-reclamant Klaus Werner Iohannis şi către intimata-pârâtă Inspecţia de Integritate, cu menţiunea ca părţile să formuleze în scris un punct de vedere asupra raportului, în termen de 10 zile de la comunicare”, transmit reprezentanții Biroului de Informare și Relații Publice.

Instanţa supremă a amânat joi, pentru 30 septembrie, decizia privind admisibilitatea în principiu a judecării recursului formulat în dosarul în care Agenţia Naţională de Integritate îl acuză pe Klaus Iohannis de incompatibilitate.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) trebuia să verifice joi, în cameră de consiliu, actele depuse la dosar, pentru a stabili dacă recursul poate fi trimis unui complet de judecată.
Instanţa a amânat analiza raportului asupra admisibilităţii în principiu a recursului, iar această procedură a fost judecată astăzi, în complet de filtru. În continuare, dosarul va fi repartizat unui complet, care va decide definitiv dacă Iohannis a fost sau nu în incompatibilitate.

În 24 aprilie 2013, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) anunţa că a constatat că primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se află în stare de incompatibilitate întrucât are şi calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acţionarilor S.C. Apă Canal SA Sibiu, din 5 august 2010 şi SC Pieţe SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale.
În septembrie 2013, Klaus Iohannis a câştigat procesul intentat ANI, după ce Curtea de Apel Alba-Iulia a admis contestaţia acestuia la raportul de evaluare prin care ANI constata că se află în incompatibilitate şi a dispus anularea raportului de evaluare. Decizia a fost contestată de ANI la instanţa supremă.

Preşedintele PNL, Klaus Iohannis a declarat aseară că nu se va retrage din cursa pentru alegerile prezidențiale, indiferent de ce se va întâmpla marți la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde se judecă dosarul de incompatibilitate.
”Pot să vă spun că voi candida indiferent ce o să se întâmple. Candidatura mea este depusă, este definitivă şi voi fi pe buletinul de vot. Nu pornesc de la premisa că mâine se va întâmpla ceva deosebit la ICCJ”, a declarat Iohannis la Adevărul Live, citat de Mediafax.
Klaus Iohannis a spus că nu vede niciun motiv pentru care ar putea pierde procesul cu ANI, având în vedere că dosarul acesta a mai fost judecat o dată, iar procesul a fost câștigat „foarte bine”.
”Nu am cum să pierd, în primă instanţă am câştigat şi încă foarte bine acest proces. Nu există nicio chestiune suplimentară faţă de ce s-a discutat pe fond şi nu există pentru mine niciun motiv să cred că aş putea să pierd acest proces, şi atunci, sigur, dacă ar fi un termen relativ rapid, s-ar judeca, aş câştiga procesul şi ar fi scoasă această chestiune din discuţia publică”, a precizat liderul PNL.
Potrivit lui Iohannis, ”ceilalţi sunt mai îngrijoraţi”, iar el mai puţin.
”Eu stau foarte solid cu acest caz, nu îmi fac niciun fel de probleme”, a subliniat Klaus Iohannis.

www.cmc-project.eu
Foto credit: www.cmc-project.eu

Eveniment 30.09.2014

Ioan Ciolan a cedat 10% din Ambient pentru stingerea unei creanţe de 4,5 milioane de euro

Omul de afaceri Ioan Ciolan, acţio­narul majoritar al companiei de bricolaj şi distribuţie de materiale de construcţii Ambient din Sibiu, a cedat unui fond de investiţii controlat de BCR – Business Capital for Romania Opportunity Fund – un pachet de 9,99% din acţiunile Ambient în schimbul stingerii unei creanţe de circa 4,5 milioane de euro.
Reprezentanții Ambient spun că această tranzacție va susține dezvoltarea rețelei Ambient, începând cu anul 2015, anunță zf.ro. Potrivit sursei citate, compania sibiană a înregistrat anul trecut afaceri de 142 mil. euro şi un profit net de 8,5 mil. De mai mulți ani, afacerea controlată de Ioan Ciolan se află într-un amplu proces de restructurare care a implicat inclusiv cedarea unor spaţii comerciale pentru reducerea gradului de îndatorare a companiei, de la 40 de milioane de euro la 16 milioane de euro.
Restructurarea a fost reali­za­tă prin cedarea mai mul­tor active imobiliare, şi anu­me, magazinele Am­bient din Cluj, Sibiu, Alba, Mediaş şi Sighişoara, precum şi alte proprietăţi din Sibiu şi Cisnădie, o serie de proprietăţi fiind preluate de bănci, în timp ce altele au intrat în portofoliul unor societăţi nou create care sunt conectate grupului Ambient.
Sursa: zf.ro

de-ce-fierbe-copilul-in-mamaliga mare

Cultura 30.09.2014

Actorii Teatrului GONG joacă luni, la Iași

de-ce-fierbe-copilul-in-mamaliga micTeatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu prezintă luni, 6 octombrie, ora 18:00, spectacolul „De ce fierbe copilul în mămăligă?” în regia lui Ombline de Benque. Evenimentul va avea loc în cadrul Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr de la Iași, iar din distribuția spectacolului fac parte actrițele Gabriela Mitrea, Leo-Nora Băcanu și Barbara Crișan, care manipulează atât păpuşi de tip bunraku, cât și păpuşi pe mâini și măşti.

Producția Teatrului „Gong” Sibiu se remarcă prin viziunea originală a dramatizării textului, folosind cu inteligenţă şi sensibilitate elementele de limbaj vizual şi muzical alături de cele ale animaţiei şi mişcării corporale pentru a obține un maxim de expresivitate cu un minim de mijloace specifice.

„Text – poem, opera Aglajei Veteranyi povestește ca un buchet de stele căzătoare, viața alterată a unei refugiate române.”, a declarat Ombline de Benque la premiera spectacolului în cadrul Programului Sibiu 2007-Capitală Culturală Europeană.

Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr de la Iași are loc în acest an în perioada 5-12 octombrie sub genericul „noi realități teatrale” și reunește spectacole de teatru, film, dans și expoziții din 15 țări. De asemenea, „De ce fierbe copilul în mămăligă?” va fi reluat la Sibiu, pe scena Teatrului „Gong”, în luna decembrie cu ocazia aniversării a 65 de ani de la înființarea teatrului ca instituție profesionistă.

Spectacolul face parte din programul MAP XXL iniţiat de Asociaţia Franceză „Pepinierele europene pentru tineri artişti”, are o durată de 60 de minute și nu este recomandat celor sub 16 ani.

Editia tiparita : 296