IMG_1886

Cultura 12.04.2013

„Căsuţa de lectură”, un proiect cu şi pentru sibieni

„Înainte de a deveni o filozofică amărăciune, cartea e o făgăduinţă, o bucurie, o călătorie prin suflet, gânduri şi frumuseţi”, Tudor Arghezi.

Într-o navigare pe internet, Anabella Târnovan a descoperit o idee. Este vorba despre „Căsuţa de lectură”. Adică minibiblioteci publice, aceesibile tuturor, care funcţionează pe principiul „ia o carte şi pune alta în loc” sau „ia o carte, bucură-te de ea şi apoi returneaz-o”. Şi-a spus: de ce nu? Şi Sibiul poate avea aşa ceva, iar sibienii se pot bucura şi pot îngriji ceva al lor. O idee minunată, un proiect îndrăzneţ, ce deja a prins contur. „Trăim în vremuri zbuciumate şi de multe ori, mai ales datorită nevoilor finanicare pe care trebuie să le acoperim, ne găsim într-o continuă alergare şi fără să vrem nu mai avem timp pentru sufletul nostru, pentru linişte şi spiritualitate. Încercăm prin acest proiect să răspundem acestei nevoi prin crearea unor experienţe frumoase de lectură. Aducem cărţile mai aproape de oameni”, Anabella Târnovan. 

De ziua ei, Anabella şi-a rugat prietenii ca banii meniţi pentru cadourile ei să fie donaţi proiectului. Până în momentul de faţă s-au strâns 4 000 de lei, bani din care aceste căsuţe vor fi construite şi dotate cu cărţi. Prima căsuţă este deja gata şi a fost amplasată la maternitatea Polisano. 

Proiectul este realizat cu spijinul Fundaţiei Comunitare Sibiu prin crearea şi administrarea unui „Fond numit” – Un mecanism prin care fundaţia oferă oricui (persoane fizice, grupuri de iniţiativă, companii etc.) posibilitatea de a-şi derula propriul proiect. Anabella nu a stat pe gânduri şi a dat startul proiectului „Căsuţa de lectrură”, pe care îl coordonează şi care a fost primit cu braţele deschise de toată lumea. 

„Este un proiect care îşi propune în primul rând să încurajeze şi să susţină pasiunea pentru cărţi, să cultive spiritul comunitar şi să creeze o cultură colaborativă. „Este important să se înţeleagă că aceste căsuţe, din momentul în care sunt amplasate în locuri publice, nu mai sunt ale mele sau ale fundaţiei, ci ale sibienilor, ale noastre, ale tuturor. Prin urmare, devin responsabilitatea noastră, ca cetăţeni. Trebuie să avem grijă de ele, să aibă mereu cărţi de calitate, de care să ne bucurăm pe termen lung”, spune Anabella. Ea îşi doreşte să amplaseze restul căsuţelor în toate locurile publice aglomerate şi de aşteptare. „Am avut discuţii preliminare cu Primăria, în care am agreat că vom amplasa căsuţe în spaţiile de joacă pentru copii. În plan se află şi mall-ul, apoi mi-aş dori să le amplasăm şi la Spitalul Judeţean, la case de bătrâni, la Casa de Sănătate, în staţiile de autobuz, în cafenele, la Universităţi , şi idei tot vin”.

 

Sunt ale noastre, le facem cum vrem

 

Într-un Sibiu SMART, proiectul Anabellei se încadrează perfect. În oficializarea căsuţelor de lectură putem participa cu toţii, pentru că vor fi evenimente organizate în aer liber, cu membrii fiecărei comunităţi deţinătoare de astfel de comori literare. „Oamenii pot participa activ la personalizarea acestora. Pot face căsuţele să arate exact cum îşi doresc ei. În cazul căsuţelor amplasate la locurile de joacă se vor organiza activităţi în care vor fi implicaţi atât părinţii, cât şi copiii. Ei îşi vor pune creativitatea în sprijinul decorării acestora”. Anabella Târnovan se aşteaptă ca sibienii să înceapă să colaboreze pentru îmbunătăţirea oraşului şi implicit a vieţii. „Acesta este un proiect care ne arată şi ne învaţă cum putem participa cu toţii la ceva care să ne facă viaţa de zi cu zi mai frumoasă. Fiecare din noi are şi este o resursă care nu se rezumă nici pe departe doar la resursele financiare. Să învăţăm să dăm o bucăţică din noi, pentru comunitate şi aşa să creăm un oraş în care să ne facă plăcere să trăim. Dacă fiecare din noi dăruieşte puţin, în final vom fi cu toţii mai câştigaţi. Dacă de unul singur este greu, împreună sigur putem schimba ceva în noi şi pentru noi”. Însă dincolo de toate, proiectul „Căsuţa de lectură”, facilitează sibienilor accesul la lectură şi poate astfel revitaliza dragostea pentru citit. Prin acest proiect pot citi cei care nu mai au timp, cei care au uitat cum te simţi când lecturezi şi cei care iubesc să citească oriunde şi oricând. „Cel mai mult mă fascinează potenţialul proiectului de a crea poveşti frumoase prin circulaţia cărţilor în comunitate. Când pui o carte în căsuţa de lectură, poţi să scrii pe prima pagină un mesaj. Imaginaţi-vă ce frumos şi amuzant ar fi ca peste o vreme să îţi regăseşti cartea”, mai spune Anabella Târnovan. 

Date de contact:

e-mail: anabella.tarnovan@fundatiacomunitarasibiu.ro

website: www.casutadelectura.ro (în construcţie)

 

 

Ad
Facebook CSU Sibiu
Foto credit: Facebook CSU Sibiu

Sport 9.10.2015

Nici o şansă pentru CSU! Formaţia pregătită de Hristu Şapera a câştigat extrem de uşor în Sala Transilvania

CSU SibiuGalben-albaştri au avut o prestaţie extrem de slabă la primul meci oficial de pe teren propriu, din Liga Naţională. Elevii antrenaţi de Dan Fleşeriu au pierdut fără drept de apel în faţa celor de la Steaua Bucureşti, scor 60-76 (29-45). Meciul din această seară nu a avut poveste, practic de la startul jocului şi până la final nu s-a pus deloc problema învingătoarei. Sibienii au început dezastruos, având un prim sfert îngrozitor. Ei au marcat abia opt puncte, cu douăzeci mai puţine decât oponenţii lor. Astfel, după primele zece minute, scorul arăta 8-28. Nivelul doi a fost singura rază de lumină pentru gazde, care au început printr-un pressing foarte avansat şi au contestat toate loviturile adversarilor. Fapt care le-a adus recuperări şi puncte pe tabelă, după 3 minute, scorul fiind 10 la 0 pentru CSU, deci 18-28. Kevin Hardy a adus show-ul încă o dată cu patru slam-dunkuri spectaculoase. Şi apoi, a reintrat în joc Marko Marinovic cu “arma” sa binecunoscută, aruncarea de trei puncte. Aruncări care au însumat 14 puncte în prima repriză, deoarece nimeni de la CSU nu a părut a vrea să îl deranjeze pe acesta când se pregătea să dea la coş, iar sârbul nu a iertat acest lucru. Prima repriză s-a încheiat cu scorul de 29-45.

CSU Sibiu Fani
CSU Steaua
Dominique Simionescu
CSU Steaua1

Steliştii au oprit “motoarele” în sfertul patru
Jocul mai bun din al doilea sfert a fost un simplu “foc de paie” pentru CSU. Sfertul trei a avut o singură echipă pe teren, Steaua. “Militarii” nu au evoluat la un nivel extraordinar, dar ineficienţa cruntă a gazdelor în atac, cu numai 9 puncte pe tabelă, le-a uşurat treaba oaspeţilor ca să se desprindă şi mai hotărâtor, la 25 de puncte, scor 39-64. Ultimele zece minute nu au mai contat, roş-albaştrii au părut “în autocar” spre Bucureşti şi abia au reuşit douăsprezece puncte, cu nouă mai puţin decât “vulturi”. S-a terminat 76 la 60 pentru Steaua, dar a părut că putea fi mult mai rău dacă jucătorii lui Hristu Şapera nu opreau “motoarele” după min.30. Kevin Hardy a fost cel mai bun marcator al partidei, cu 20 de puncte. Chiar şi aşa, el nu a fost cel mai bun om al meciului deoarece a dispărut din joc în a doua parte. De partea cealaltă, Marinovic a avut 18 puncte, însă forţa echipei sale a fost cheia principală care a înclinat balanţa încă din minutul 1. Atmosfera a fost una plăcută pe toata durata disputei, deşi au fost surprinzător de puţini spectatori la meciul contra Stelei, în jur de 800. “Un meci în care am intrat extrem de timoraţi de valoarea jucătorilor Stelei. Au dat 22 de puncte din recuperări ofensive, ceea ce nu este posibil. Nu ai cum câştiga în aşa fel”, a declarat la final, Dan Fleşeriu, antrenorul lui CSU.

Editia tiparita : 343

tribunal 2

Administratie 9.10.2015

Lucrările la Tribunalul Sibiu nu se vor încheia înainte de anul 2017

Magistrații nu vor putea să își desfășoare activitatea în clădirea Tribunalului Sibiu de pe Bulevardul Victoriei înainte de finele anului 2017. Reprezentanții Ministerului Justiției, cei care gestionează contractul de reabilitare a clădirii, susțin că în prezent lucrările abia au fost realizate în proporție de 55%, iar un nou contract pentru finalizarea reabilitării clădirii urmează să fie semnat abia la primăvară. Lucrările la Tribunalul Sibiu de pe Bulevardul Victoriei au început în noiembrie 2011 și ar fi trebuit să fie gata în anul 2014. Odată cu decopertările executate, constructorii au descoperit probleme de rezistență a clădirii care nu fuseseră luate în calcul la data întocmirii expertizei tehnice. În plus, clădirea a fost ulterior încadrată ca monument istoric, aspect neluat în seamă la executarea studiului de fezabilitate, în anul 2007.

După începerea lucrărilor de execuție în noiembrie 2011 și realizarea decopertărilor și desfacerilor, au ieșit la vedere aspecte ale elementelor de rezistență, care nu au putut fi luate în calcul la data întocmirii expertizei tehnice ce a stat la baza elaborării documentației tehnico-economice inițiale. Mai mult, clădirea a fost încadrată ca monument istoric de importanță națională și inclusă în Lista Monumentelor Istorice, statut care nu a existat la data întocmirii expertizei tehnice inițiale în anul 2002, nici la data întocmirii Studiului de Fezabilitate în anul 2007 și a documentațiilor pentru fazele de proiectare care au stat la baza demarării licitației și ulterior a execuției lucrărilor. O nouă expertiză tehnică a fost întocmită în anul 2012 și ține seama atât de caracterul de monument istoric al clădirii, cât și de toate normele și normativele tehnice și de funcționalitate. Concluziile expertizei au impus necesitatea realizării unor ample lucrări de consolidare, suplimentare celor care au fost prevăzute în cadrul Studiului de Fezabilitate inițial și care implicit au condus la costuri suplimentare”

, transmite Biroul de Presă al Ministerului Justiției.

Prin urmare, s-a decis ca lucrările de consolidare a clădirii să fie executate pe contractul semnat inițial, iar celelelalte lucrări, cuprinse într-un nou proiect tehnic să fie contractate printr-o nouă procedură de achiziție. Astfel, stadiul actual al lucrărilor este de 85% pentru lucrările integrale de consolidare și de numai 55% față de lucrările complete, prevăzute în noul proiect tehnic. Reprezentanții Ministerului Justiției susțin că semnarea noului contract va avea loc abia la primăvară, după care perioada de execuție a lucrărilor va fi de un an și jumătate.

„Data estimată real pentru finalizarea lucrărilor de consolidare și punere în siguranță este 31.12.2015. În paralel se elaborează documentația de licitație pentru contractarea celorlalte lucrări rămase de executat conform noului proiect tehnic aprobat. Termenul estimat pentru semnarea contractului este martie – aprilie 2016, iar lucrările se vor derula pe o perioadă de 18 luni”.

În anul 2009, indicatorii tehnico-economici au prevăzut o valoare de 16,8 milioane de lei pentru lucrările la Tribunalul Sibiu.
Ulterior, suma aprobată pentru consolidarea și asigurarea rezistenței clădirii a fost majorată la 24,8 milioane de lei, urmând ca lucrările cuprinse în noul proiect tehnic să fie contractate printr-o procedură de achiziție separată, a cărei valoare nu va fi făcută publică înainte de încheierea licitației.
„Contractul în curs de derulare este finanțat 100% prin împrumutul BIRD 4811 – RO aferent “Proiectului Reforma Sistemului Judiciar”, iar contractul care urmează a fi semnat a fost inclus la finanțare din „Proiectul Reforma Sistemului Judiciar” a lucrărilor de execuție pentru finalizarea Tribunalului Sibiu, lucrările urmând a fi plătite atât din împrumutul BIRD cât şi din cofinanțarea Guvernului României”, mai transmit reprezentanții Ministerului Justiției.

Ad
dr tanasescu

Sanatate 9.10.2015

INTERVIU Dr. Ciprian Tănăsescu: Una din 6 femei dezvoltă cancer de sân

Cancerul de sân sau cancerul mamar este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer dezvoltate de femei, riscul crescând odată cu înaintarea în vârstă. Potrivit statisticilor, 8 din 10 cazuri de cancer mamar apar la femeile de peste 50 de ani, după ce au trecut de menopauză. Ce presupune tratamentul chirurgical în cazul cancerului de sân ne spune dr. Ciprian Tănăsescu, Medic Primar Chirurg Spitalul Clinic Judeţean Sibiu, Doctor în Ştiinţe Medicale, Şef de Lucrări Univ. „Lucian Blaga” Sibiu.

Ce presupune tratamentul modern de operare a cancerului de sân?

Din păcate incidenţa cancerului de sân este în continuă creştere, ajungând la momentul actual ca una din 6 femei să dezvolte cancer de sân. De aceea cred că foarte important este ca în momentul în care o persoană prin autopalpare îşi depistează o formaţiune tumorală (o crescătură) la nivelul sânului este obligatoriu să meargă la medicul de familie sau direct la specialistul chirurg sau oncolog, deoarece doar acesta va putea face diferenţa exactă între o formaţiune benignă şi una malignă. Societatea Americană de Cancer AARP, Liga Română de Cancer şi alte organizaţii medicale recomandă că femeile în vârstă de peste 40 de ani să efectueze anual o mamografie. Consider că depistarea precoce a cancerului de san, adică într un stadiu cât mai incipient, împreună cu sancţiunea chirurgicală a stărilor precanceroase constituie cheia terapiei cancerului de san. Legat de tratamentul chirurgical modern al cancerului de sân, pot să va spun că intervențiile chirurgicale în această patologie şi-au scăzut agresivitatea, deci şi efectele mutilante ale pacientei, odată cu introducerea terapiilor complementare cum ar fi: radioterapia, chimioterapia, hormonoterapia, terapia biologică cu anticorpi monoclonali. Că să fiu mai clar, dacă înainte într-o intervenţie chirurgicală radicală pentru cancer de sân se scotea glanda în totalitate împreună cu muşchii pectoralii, pacienta rămânând cu mari sechele, la ora actuală în stadiile curative se poate scoate doar tumora cu o parte din sân (sector mamar) împreună cu ganglionii limfatici de la nivelul axilei, urmând că ulterior în funcţie de tipul tumorii pacienta să urmeze terapiile complementare enumerate anterior. În cazurile avansate, depistate tardiv se practică chimio sau radioterapia preoperatorie, pentru a scădea dimensiunile tumorii şi doar apoi se intervine chirurgical.

De ce factori depinde dacă un caz e operabil sau nu?

La ora actuală operabilitatea unui cancer de san este stabilită clar prin protocoale naţionale şi internaţionale. Tehnic, din punct de vedere chirurgical nu există cancer de sân care să nu poată fi operat, problema este ce beneficii aduci unui pacient dacă îl operezi într-un stadiu avansat. Ca urmare, un cancer în stadiile incipiente se operează direct, în stadii medii se operează după chimio şi radioterapie, iar în stadiile avansate se practică doar extirparea glandei pentru a degreva pacienta de disconfortul complicaţiilor produse de prezenţa complicaţiilor tumorii.

Ce tipuri de operaţii se pot face pentru extirparea tumorilor maligne ale sânului?

Aşa cum v-am precizat anterior, în funcţie de stadiul în care se află tumora se pot efectua de la intervenţii mici de exereză a tumorii cu ţesutul din jur (sector mamar), până la mastectomia totală în care se scoate sânul în totalitate, bineînţeles toate însoţite de excizia ganglionilor limfatici de la nivelul axilei (limfadenectomia axilară).

Mastectomia când se poate efectua, care sunt avantajele?

Spre deosebire de scoaterea unui sector mamar, mastectomia totală are avantajul că elimina riscul de recidivă locală, în cazurile în care avem de a face cu o tumoră multicentrică, adică o tumoră care pe lângă localizarea depistată să mai aibă alţi “muguri tumorali“şi în alte zone. Acest risc poate fi eliminat prin efectuarea radioterapiei postoperatorii. De asemenea, după mastectomia totală există posibilitatea unei mai bune protezări, deci a efctuării unui implant mamar, mai ales în cazul femeilor tinere. Eu personal prefer să discut cu pacienta şi să-i expun preoperator riscurile şi avantajele ambelor procedee, iar decizia finală să-i aparţină.

Care este timpul de recuperare după o astfel de operaţie?

Dacă vorbim despre timpul de recuperare fizică după o intervenţie de cancer de sân acesta este de aproximativ 3-5 zile de spitalizare şi până la două trei săptămâni de convalescenţă în funcţie de cantitatea de lichid limfatic care se scurge pe tubul de dren plasat în axilă după efectuarea exciziei ganglionilor limfatici. Dacă vorbim despre timpul de recuperare psihică, atunci acesta este mult mai lung, depinzând de factori variabili precum tipul de caracter al fiecăreia, de suportul familial, de cei din jurul pacientei în general. Trebuie să menţionez că suportul afectiv în această maladie este extrem de important la toate nivelurile, începând de la sistemul sanitar şi până la familie. E important să înţelegem că trauma psihică este uriaşă pentru o femeie care trece prin aşa o încercare, dar care poate fi depăşită cu sprijinul celor din jur.

Cât de dureroasă este această operaţie şi ce remedii există pentru calmarea durerii?

Intervenţia chirurgicală propriu-zisă nu este mai dureroasă decât alte intervenţii chirurgicale de nivel mediu, remediile fiind clasice: administrarea de antialgice minore sau medii. Ulterior se pot face exerciţii de recuperare de fizioterapie legate de mişcarea braţului afectat de evidarea ganglionară axilară. Pentru pacientele aflate în stadii terminale în care nu mai există posibilitatea tratamentului curativ (adică cel care vindecă boala) se administrează sub control oncologic preparate analgetice majore, derivate de morfină etc.

Care este rata de supravieţuire după un cancer de sân operabil?

Supravieţuirea în cancerul de sân, la fel ca şi în majoritatea cancerelor, depinde de mai mulţi factori ca: în primul rând momentul depistării, apoi tipul de cancer, gradul de agresivitate al tumorii, răspunsul la metodele complementare de tratament, complianţa pacientului.
Cancerul de sân este vindecabil complet dacă este depistat într-un stadiu incipient , iar pacienta acceptă şi respectă toate etapele de terapie necesare. Dacă este diagnosticat precoce, înaintea răspândirii în organism, femeile cu acest tip de cancer au o rată de supravieţuire la 5 ani în mai mult de 95% dintre cazuri. În cazurile avansate din momentul diagnosticării, perioada medie de supravieţuire a acestor paciente este de 18 – 30 luni. În viitor, 90% dintre femeile diagnosticate cu cancer vor supravieţui cel puţin 10 ani. Substanţele chimioterapeutice de ultimă generaţie nu doar că au rezultate promiţătoare în fazele avansate însă prelungesc speranţa de viaţă şi nu conduc la pierderea părului şi nici la distrugerea celulelor nervoase.

În prezent, CAS a început să deconteze şi unele cazuri de reconstrucţie a sânului, reconstrucţia poate fi făcută în aceeaşi intervenţie cu mastectomia?

Este adevărat că în unele cazuri este decontată proteza de către casa de asigurări. Tehnic, reconstrucţia sânului se poate face fără nici o problemă cu ocazia aceleiaşi intervenţii în care se efectuează mastectomia totală, mai ales că o intervenţie corectă de acest gen, fără implantul mamar, nu trebuie să depăşească o oră. Din punctul meu de vedere nu cred că este indicată protezarea sânului odată cu mastectomia pentru cancerul de san din mai multe motive: cel mai frecvent, intervenţia chirurgicală se efectuează după multiple cure de chimioterapie, imunitatea pacientei este la nivelul cel mai de jos, persistenţa limforagiei pe tubul de dren după efectuarea evidării ganglionare axilare poate constitui un factor de suprainfecție a implantului, refacerea mult mai anevoioasă după două agresiuni chirurgicale etc. Consider că atunci când există solicitarea de a efectua o reconstrucţie mamară după cancerul de san este ideal să se consulte un chirurg plastician, iar intervenţia să se efectueze abia după ce organismul debilitat al pacientei de chimioterapie şi intervenţia chirurgicală este complet refăcut.

În prezent se efectuează şi o intervenţie de prevenţie ( genul operaţiei pentru care a optat Angelina Jolie), atunci când acele gene BRCA 1 şi BRCA2 sunt pozitive – riscul de apariţie a cancerului la sân în viitorul apropiat fiind de 80%. Există cazuri de genul acesta la Sibiu? Le recomandaţi?

Până la momentul actual nu am efectuat această intervenţie. Dar intervenţia nu are nimic particular, o poate efectua orice chirurg care practică în mod curent chirurgia sânului. Problema este a indicației sau nu a intervenţiei chirurgicale în aceste cazuri. Dacă o pacientă, în urma screeningului, este depistată cu aceste gene, deci prezintă un risc de până la 80% de a face cancer de sân rămâne la atitudinea acesteia dacă vrea să facă mastectomia bilaterală sau optează pentru a se supraveghea atent anual ecografic şi mamografic într un centru specializat în tratamentul cancerului de sân şi doar dacă acesta apare să-şi facă intervenţia chirurgicală doar la sânul afectat. Eu optez clar pentru cea de-a două variantă, chiar dacă tehnic, vă repet, nu prezintă nicio dificultate nici efectuarea primei variante.

Pe de altă parte există şi anumite formaţiuni benigne ce pot da riscul de cancer, mai ales dacă sunt antecedente de cancer pe linie ereditară. Despre ce astfel de formaţiuni e vorba în cazul cancerului de sân?

Există anumite afecţiuni benigne care, odată cu vârsta, în special la menopauză se pot transforma în cancer mamar. Acestea poartă numele de stări precanceroase şi trebuiesc operate din timp. Ele nu au legătură cu antecedentele pe cale ereditară, dar atunci când aceste antecedente ereditare există, creşte şi riscul de cancer de sân la orice femeie. Mastoză fibrochistică este cea mai reprezentativă dintre stările precanceroase ale sânului.


Ce înseamnă screeningul cancerului de sân?

Prin screeningul cancerului de sân, ca şi prin screeningul oricărei alte boli, înţelegem examinarea periodică a organului ţintă (în cazul nostru sânul) la un anumit interval, în funcţie de riscuri. În cazul cancerului de sân, Societatea Americană de Cancer AARP, Liga Română de Cancer şi alte organizaţii medicale recomandă ca femeile în vârstă de peste 40 de ani să efectueze anual o mamografie. De asemenea, este posibilă efectuarea unei ecografii mamare care nu iradiază şi este ieftină ori de câte ori avem cea mai mică suspiciune. Frecvenţa maximă a bolii este după menopauza, dar în ultima vreme afecţiunea poate apărea la orice vârstă după menarhă (prima menstruație). Începând cu vârsta de 25 de ani, autopalparea lunară trebuie efectuată, iar apoi, în cazul depistării unei formaţiuni tumorale obligatoriu este urmărirea ei într-o clinică specializată indiferent la ce vârstă.

IMG_4672

Cultura 10.10.2015

Povești impresionante în weekend la Astra Film Festival

Săptămâna aceasta Sibiul a fost martorul unor explozii de proiecții deosebite. Astra Film Festival 2015 a adunat într-o singură secțiune filme din toată lumea ce descriu realități tulburătoare și a reușit și de această dată să realizeze un dialog direct între publicul profesionist și publicul larg.

Seria proiecțiilor continuă și în weekend, iar publicul va putea alege să vizioneze documentare în fiecare dintre cele șase locații ale festivalului (Sala Thalia, Aula Magna ULB, Astra Film Cinema, Gong, Studio, librăria Habitus).

Totonel are zece ani și împreună cu surorile lui mai mari, Andreea și Ana, învață să se descurce singuri, așteptând totodata ca mama lor să iasă din închisoare. Un film despre maturizare, singurătate și greutățile copilăriei, în regia lui Alexandru Nanău, ce va avea loc sâmbătă, 10 octombrie 2015, la sala Thalia, la ora 12:00.

Documentarul mult așteptat, The Woolfpack/ Haita, regizat de Crystal Moselle, va putea fi vizionat pentru a doua oară în cadrul AFF, sâmbătă, 10 octombrie, la ora 16:30, la Sala Thalia. Povestea fraților Angulo, izolați într-un apartament din Manhattan, își petrec copilăria repunând în scenă filmele lor preferate. Lucrurile scapă de sub control în momentul în care unul dintre frați evadează din casă, iar „haita” trebuie să invețe cum să supraviețuiască într-o societate reală.

Cei care n-au ajuns marți la Aula Magna ULB, mai au șansa sâmbătă, de la ora 20:00, la Gong, să afle „Cum arată tăcerea”. Controversatul regizor Joshua Oppenheimer continuă să exploreze subiectul genocidului indonezian, urmând povestea unei familii de supraviețuitori care descoperă cum a fost ucis fiul lor și identitatea celor care l-au omorât. Documentarul reprezintă continuarea filmului „The act of silence/ Actul de a ucide” și înregistrează sfârșitul a cincizeci de ani de tăcere.

În ultima zi a festivalului, duminică 11 octombrie 2015, de la ora 16:00, la librăria Habitus, publicul va putea viziona documentarul „The Alphabet of Fear/ Alfabetul Fricii”, proiect care are în centru pe scriitoarea Herta Müller (n. 1953), deținătoare a premiului Nobel în literatură. Filmul reprezintă o incursiune în trecutul Hertei Müller, un trecut în care viața este dominată de frică, împotriva căreia singura armă este literatura.

În încheierea Astra Film Festival 2015 Taraful din Clejani vrea să vadă tot Sibiul petrecând în Piața Mică. Concertul lor va începe duminică, de la ora 19:00.

Programul complet al proiectiilor îl regăsiți pe site-ul oficial astrafilm.

Ad