IMG_1886

Cultura 12.04.2013

„Căsuţa de lectură”, un proiect cu şi pentru sibieni

„Înainte de a deveni o filozofică amărăciune, cartea e o făgăduinţă, o bucurie, o călătorie prin suflet, gânduri şi frumuseţi”, Tudor Arghezi.

Într-o navigare pe internet, Anabella Târnovan a descoperit o idee. Este vorba despre „Căsuţa de lectură”. Adică minibiblioteci publice, aceesibile tuturor, care funcţionează pe principiul „ia o carte şi pune alta în loc” sau „ia o carte, bucură-te de ea şi apoi returneaz-o”. Şi-a spus: de ce nu? Şi Sibiul poate avea aşa ceva, iar sibienii se pot bucura şi pot îngriji ceva al lor. O idee minunată, un proiect îndrăzneţ, ce deja a prins contur. „Trăim în vremuri zbuciumate şi de multe ori, mai ales datorită nevoilor finanicare pe care trebuie să le acoperim, ne găsim într-o continuă alergare şi fără să vrem nu mai avem timp pentru sufletul nostru, pentru linişte şi spiritualitate. Încercăm prin acest proiect să răspundem acestei nevoi prin crearea unor experienţe frumoase de lectură. Aducem cărţile mai aproape de oameni”, Anabella Târnovan. 

De ziua ei, Anabella şi-a rugat prietenii ca banii meniţi pentru cadourile ei să fie donaţi proiectului. Până în momentul de faţă s-au strâns 4 000 de lei, bani din care aceste căsuţe vor fi construite şi dotate cu cărţi. Prima căsuţă este deja gata şi a fost amplasată la maternitatea Polisano. 

Proiectul este realizat cu spijinul Fundaţiei Comunitare Sibiu prin crearea şi administrarea unui „Fond numit” – Un mecanism prin care fundaţia oferă oricui (persoane fizice, grupuri de iniţiativă, companii etc.) posibilitatea de a-şi derula propriul proiect. Anabella nu a stat pe gânduri şi a dat startul proiectului „Căsuţa de lectrură”, pe care îl coordonează şi care a fost primit cu braţele deschise de toată lumea. 

„Este un proiect care îşi propune în primul rând să încurajeze şi să susţină pasiunea pentru cărţi, să cultive spiritul comunitar şi să creeze o cultură colaborativă. „Este important să se înţeleagă că aceste căsuţe, din momentul în care sunt amplasate în locuri publice, nu mai sunt ale mele sau ale fundaţiei, ci ale sibienilor, ale noastre, ale tuturor. Prin urmare, devin responsabilitatea noastră, ca cetăţeni. Trebuie să avem grijă de ele, să aibă mereu cărţi de calitate, de care să ne bucurăm pe termen lung”, spune Anabella. Ea îşi doreşte să amplaseze restul căsuţelor în toate locurile publice aglomerate şi de aşteptare. „Am avut discuţii preliminare cu Primăria, în care am agreat că vom amplasa căsuţe în spaţiile de joacă pentru copii. În plan se află şi mall-ul, apoi mi-aş dori să le amplasăm şi la Spitalul Judeţean, la case de bătrâni, la Casa de Sănătate, în staţiile de autobuz, în cafenele, la Universităţi , şi idei tot vin”.

 

Sunt ale noastre, le facem cum vrem

 

Într-un Sibiu SMART, proiectul Anabellei se încadrează perfect. În oficializarea căsuţelor de lectură putem participa cu toţii, pentru că vor fi evenimente organizate în aer liber, cu membrii fiecărei comunităţi deţinătoare de astfel de comori literare. „Oamenii pot participa activ la personalizarea acestora. Pot face căsuţele să arate exact cum îşi doresc ei. În cazul căsuţelor amplasate la locurile de joacă se vor organiza activităţi în care vor fi implicaţi atât părinţii, cât şi copiii. Ei îşi vor pune creativitatea în sprijinul decorării acestora”. Anabella Târnovan se aşteaptă ca sibienii să înceapă să colaboreze pentru îmbunătăţirea oraşului şi implicit a vieţii. „Acesta este un proiect care ne arată şi ne învaţă cum putem participa cu toţii la ceva care să ne facă viaţa de zi cu zi mai frumoasă. Fiecare din noi are şi este o resursă care nu se rezumă nici pe departe doar la resursele financiare. Să învăţăm să dăm o bucăţică din noi, pentru comunitate şi aşa să creăm un oraş în care să ne facă plăcere să trăim. Dacă fiecare din noi dăruieşte puţin, în final vom fi cu toţii mai câştigaţi. Dacă de unul singur este greu, împreună sigur putem schimba ceva în noi şi pentru noi”. Însă dincolo de toate, proiectul „Căsuţa de lectură”, facilitează sibienilor accesul la lectură şi poate astfel revitaliza dragostea pentru citit. Prin acest proiect pot citi cei care nu mai au timp, cei care au uitat cum te simţi când lecturezi şi cei care iubesc să citească oriunde şi oricând. „Cel mai mult mă fascinează potenţialul proiectului de a crea poveşti frumoase prin circulaţia cărţilor în comunitate. Când pui o carte în căsuţa de lectură, poţi să scrii pe prima pagină un mesaj. Imaginaţi-vă ce frumos şi amuzant ar fi ca peste o vreme să îţi regăseşti cartea”, mai spune Anabella Târnovan. 

Date de contact:

e-mail: anabella.tarnovan@fundatiacomunitarasibiu.ro

website: www.casutadelectura.ro (în construcţie)

 

 

CSU1 mare

Sport 31.10.2014

Un nou episod din “Derbiul Ardealului” se scrie astăzi. CSU Sibiu va evolua pe terenul marilor rivali

CSU1 mareCea de-a cincea etapă a Ligii Naţionale de baschet masculin va fi una specială pentru fanii “şepcilor roşii” şi ai “vulturilor”. CSU Sibiu va întâlni pe Universitatea BT Cluj Napoca, marea rivală. Partida se va disputa, astăzi, pe terenul universitarilor. Meciul va începe la ora 18,00 şi va fi transmis pe Digi Sport I. Disputa va reprezenta un nou duel între cele două formaţii, rivalitate care a devenit în ultimul deceniu cea mai importantă din baschetul masculin românesc. Astfel, un nou episod din “Derbiul Ardealului” se apropie, şi se anunţă un spectacol deosebit atât pe teren, cât şi în tribunele din Sala Horia Demian. “Va fi un meci tare. Înfruntăm una dintre cele mai bune echipe din campionat, în opinia mea, și mergem să jucăm cât mai bine. Cred că dacă vom juca bine, vom avea un rezultat bun. Mergem acolo să încercăm să câștigăm. Nu contează că e Cluj sau altă echipă. Dacă te pregătești, ai o șansă bună. Sper să ne prezentăm mai bine decât cu Oradea”, a spus antrenorul Miodrag Perisic.

Editia tiparita : 300

IMG_3965site

Administratie 30.10.2014

Pista pentru biciclete spre Rășinari, finalizată

Autoritățile au inaugurat noua pistă de biciclete construită pe traseul Calea Dumbrăvii – Tropinii Noi-Pădurea Dumbrava-Calea Poplăcii. Pista are 10,6 km și a costat 3,95 milioane de lei. Astfel, sibienii se pot plimba de acum cu bicicletele pe o pistă de aproape 15 km, aceasta adăugându-se celei deja create de municipalitate prin Parcul Sub Arini, până la Grădina Zoologică.
„Este un proiect la care am ţinut foarte mult, pentru că dorim să promovăm şi să încurajăm mişcarea şi sportul în aer liber, mijloacele alternative de deplasare nepoluante şi nu în ultimul rând protecţia mediului. Am reuşit ca în cele 4 luni promise în luna iunie, să realizăm cea mai frumoasă pistă de biciclete din ţară la standarde moderne de execuţie şi siguranţă”, a precizat Ioan Cindrea, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu.
Pista nou creată porneşte din zona Hotelului Hilton şi este amenajată, pe aproape 5 km, pe partea dreaptă a DJ 106A Sibiu-Păltiniş, având o lăţime de 1,5 m. Apoi traversează Pădurea Dumbrava şi se intersecteză cu DJ106R, Sibiu-Poplaca, la Uzina de Apă. Acest tronson măsoară 4,455km, lăţimea fiind de 1,90 m. Acest tronson a suferit şi modificări în timpul realizării, s-a făcut un singur sens pe lăţime mai mare şi s-a mai redus din lungime. Pe acest tronson pista este realizată din balast stabilizat, din motive ce țin de protecția mediului, în vreme ce restul zonelor sunt din asfalt. De la Uzina de Apă pista urmează traseul DJ 106R, de o parte şi de alta a drumului pe o lungime de 1,3 km şi o lăţime de 1 m pe sens.
Lucrările au durat 4 luni, fiind realizate în perioada iunie – octombrie 2014.

IMG_9421site

Administratie 30.10.2014

CJ a recepționat recipienții pentru colectarea selectivă a deșeurilor

96.370 de recipienți pentru colectarea selectivă a deșeurilor și unități de compostare individuală au fost recepționați de Consiliul Județean, între 27 și 29 octombrie și urmează să fie livrați tuturor celor 64 de localități din județul Sibiu. Este vorba despre containere, pubele și unități de compostare individuală, valoarea totală a contractului fiind de 17 milioane de lei.
Echipamentele sunt inscripționate cu autocolante informative, cu imagini și text, care explică codul culorilor pentru colectarea separată a deșeurilor, făcând astfel mai ușoară utilizarea lor: albastru ( pentru hârtie și carton), galben ( pentru plastic și metal), verde ( pentru sticlă), maro ( pentru deșeuri biodegradabile), gri ( pentru deșeuri amestecate-reziduale).
„Este un pas important în definitivarea celui mai mare proiect cu finanţare europeană derulat în judeţul Sibiu până acum, prin care localităţile vor administra recipientele achiziţionate. Ne dorim ca în scurt timp colectarea deşeurilor în judeţul Sibiu să se facă la standarde europene, să intrăm intr-o mult aşteptată normalitate în acest domeniu, pentru un mediu mai curat şi condiţii de viaţă mult mai bune” a declarat Ioan Cindrea, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu.
Potrivit reprezentanților CJ, cele 25.500 de unități de compostare individuală, aferente fiecărei gospodării din localitățile rurale vor fi împărțite până la finele anului, iar pubelele, anul viitor. Pentru orașe urmează să fie organizate licitații, în scopul desemnării unor operatori de salubritate care să colecteze deșeurile și să le transporte apoi în centre de reciclare, pentru a fi valorificate financiar. În consecință, cu cât cantitatea deșeurilor colectate va fi mai mare, și operatorii vor încasa mai mulți bani după ce le reciclează, cu atât prețul taxei de salubritate pe care o vor plăti locuitorii va fi mai mic. Finalizarea licitațiilor și trecerea propriu-zisă la etapa de colectare selectivă, ce presupune amplasarea containerelor speciale în locuri special amenajate de Primărie, va avea loc în municipiile Mediaș și Sibiu abia la mijlocul anului viitor, termenul de finalizare al proiectului fiind august 2015.
Proiectul „Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în Județul Sibiu” este cofinanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională.

Cehov 3 noiembrie

Cultura 31.10.2014

Cehov și „Bufonul” la Atrium Classic Cafe

Compania Teatrală BIS din Sibiu vă invită la spectacole interactive de teatru ținute la Atrium Classic Cafe. Organizatori ai festivalului anual „25 DE ORE DE TEATRU NON-STOP” ținut la Sibiu, Asociaţia Culturală BIS produce și susține creația independentă de teatru.

„CEHOV – trei drame ridicole” este o piesă actuală și antrenantă, plină de umor situat într-un registru modern. Cu o regie semnată de Bogdan Sărătean, scenariul este inspirat din povestirile scurte ale lui A.P. Cehov, și s-a bucurat de mult succes la festivalurile din Timișoara, București și Sibiu la care a participat. „Un pic de absurd, un pic de comedie, un pic de tragedie cosmică. Starea naturală a omului este aceea de a fi ridicol.” (BIS)

Din distribuţie fac parte Bogdan Sărătean, Ciprian Isidor și Andrada Grosu, iar reprezentația va avea loc luni, 3 noiembrie, la Atrium Classic Cafe (Sibiu, Piaţa Mică nr. 16, rezervări la nr. 0723287486). Durata spectacol – 80 minute.

„A fi sau a nu fi bufon?” Aceasta este întrebarea în jurul căreia gravitează piesa „Bufonul”. Prin intermediul unui monolog susținut de actorul Ioan Paraschiv – Premiul de Cel mai bun actor la Gala HOP 2013 -, piesa propune adevărate exerciții de libertate intelectuală. Reprezentația va avea loc la Atrium Classic Cafe, luni, 17 noiembrie, la ora 21.00.