IMG_1886

Cultura 12.04.2013

„Căsuţa de lectură”, un proiect cu şi pentru sibieni

„Înainte de a deveni o filozofică amărăciune, cartea e o făgăduinţă, o bucurie, o călătorie prin suflet, gânduri şi frumuseţi”, Tudor Arghezi.

Într-o navigare pe internet, Anabella Târnovan a descoperit o idee. Este vorba despre „Căsuţa de lectură”. Adică minibiblioteci publice, aceesibile tuturor, care funcţionează pe principiul „ia o carte şi pune alta în loc” sau „ia o carte, bucură-te de ea şi apoi returneaz-o”. Şi-a spus: de ce nu? Şi Sibiul poate avea aşa ceva, iar sibienii se pot bucura şi pot îngriji ceva al lor. O idee minunată, un proiect îndrăzneţ, ce deja a prins contur. „Trăim în vremuri zbuciumate şi de multe ori, mai ales datorită nevoilor finanicare pe care trebuie să le acoperim, ne găsim într-o continuă alergare şi fără să vrem nu mai avem timp pentru sufletul nostru, pentru linişte şi spiritualitate. Încercăm prin acest proiect să răspundem acestei nevoi prin crearea unor experienţe frumoase de lectură. Aducem cărţile mai aproape de oameni”, Anabella Târnovan. 

De ziua ei, Anabella şi-a rugat prietenii ca banii meniţi pentru cadourile ei să fie donaţi proiectului. Până în momentul de faţă s-au strâns 4 000 de lei, bani din care aceste căsuţe vor fi construite şi dotate cu cărţi. Prima căsuţă este deja gata şi a fost amplasată la maternitatea Polisano. 

Proiectul este realizat cu spijinul Fundaţiei Comunitare Sibiu prin crearea şi administrarea unui „Fond numit” – Un mecanism prin care fundaţia oferă oricui (persoane fizice, grupuri de iniţiativă, companii etc.) posibilitatea de a-şi derula propriul proiect. Anabella nu a stat pe gânduri şi a dat startul proiectului „Căsuţa de lectrură”, pe care îl coordonează şi care a fost primit cu braţele deschise de toată lumea. 

„Este un proiect care îşi propune în primul rând să încurajeze şi să susţină pasiunea pentru cărţi, să cultive spiritul comunitar şi să creeze o cultură colaborativă. „Este important să se înţeleagă că aceste căsuţe, din momentul în care sunt amplasate în locuri publice, nu mai sunt ale mele sau ale fundaţiei, ci ale sibienilor, ale noastre, ale tuturor. Prin urmare, devin responsabilitatea noastră, ca cetăţeni. Trebuie să avem grijă de ele, să aibă mereu cărţi de calitate, de care să ne bucurăm pe termen lung”, spune Anabella. Ea îşi doreşte să amplaseze restul căsuţelor în toate locurile publice aglomerate şi de aşteptare. „Am avut discuţii preliminare cu Primăria, în care am agreat că vom amplasa căsuţe în spaţiile de joacă pentru copii. În plan se află şi mall-ul, apoi mi-aş dori să le amplasăm şi la Spitalul Judeţean, la case de bătrâni, la Casa de Sănătate, în staţiile de autobuz, în cafenele, la Universităţi , şi idei tot vin”.

 

Sunt ale noastre, le facem cum vrem

 

Într-un Sibiu SMART, proiectul Anabellei se încadrează perfect. În oficializarea căsuţelor de lectură putem participa cu toţii, pentru că vor fi evenimente organizate în aer liber, cu membrii fiecărei comunităţi deţinătoare de astfel de comori literare. „Oamenii pot participa activ la personalizarea acestora. Pot face căsuţele să arate exact cum îşi doresc ei. În cazul căsuţelor amplasate la locurile de joacă se vor organiza activităţi în care vor fi implicaţi atât părinţii, cât şi copiii. Ei îşi vor pune creativitatea în sprijinul decorării acestora”. Anabella Târnovan se aşteaptă ca sibienii să înceapă să colaboreze pentru îmbunătăţirea oraşului şi implicit a vieţii. „Acesta este un proiect care ne arată şi ne învaţă cum putem participa cu toţii la ceva care să ne facă viaţa de zi cu zi mai frumoasă. Fiecare din noi are şi este o resursă care nu se rezumă nici pe departe doar la resursele financiare. Să învăţăm să dăm o bucăţică din noi, pentru comunitate şi aşa să creăm un oraş în care să ne facă plăcere să trăim. Dacă fiecare din noi dăruieşte puţin, în final vom fi cu toţii mai câştigaţi. Dacă de unul singur este greu, împreună sigur putem schimba ceva în noi şi pentru noi”. Însă dincolo de toate, proiectul „Căsuţa de lectură”, facilitează sibienilor accesul la lectură şi poate astfel revitaliza dragostea pentru citit. Prin acest proiect pot citi cei care nu mai au timp, cei care au uitat cum te simţi când lecturezi şi cei care iubesc să citească oriunde şi oricând. „Cel mai mult mă fascinează potenţialul proiectului de a crea poveşti frumoase prin circulaţia cărţilor în comunitate. Când pui o carte în căsuţa de lectură, poţi să scrii pe prima pagină un mesaj. Imaginaţi-vă ce frumos şi amuzant ar fi ca peste o vreme să îţi regăseşti cartea”, mai spune Anabella Târnovan. 

Date de contact:

e-mail: anabella.tarnovan@fundatiacomunitarasibiu.ro

website: www.casutadelectura.ro (în construcţie)

 

 

20150702_151825

Eveniment 3.07.2015

FOTO: Un tânăr a supraviețuit patru zile în munți după ce a căzut într-o râpă și s-a rănit grav

Un tânăr de 26 de ani a supraviețuit în munții Cindrel patru zile, după ce a căzut într-o râpă și s-a rănit grav la bazin. Nu a avut semnal la telefon ca să ceară ajutorul autoritățior și a încercat să se salveze singur. Deși nu putea să se ridice în picioare, bărbatul s-a târât mai bine de doi kilometri. A stat patru zile fără apă și fără mâncare iar joi a fost găsit de un cioban, în apropierea refugiului Cânaia. Tâărul a fost transportat cu un elicopter SMURD la spitalul din Târgu Mureș iar din fericire viața lui nu este pusă în pericol.
Tânărul, biolog de meserie, este din județul Cluj și a s-a dus pe munte ca să adune plante. Luni a urcat în Munții Cindrel, la aproximativ 2200 de metri altitudine unde s-a și întâmplat accidentul. A căzut mai bine de 15 metri printre stânci și s-a rănit grav. A strigat după ajutor iar un cioban l-a auzt însă nu l-a putut găsi pentru că era într-o zonă cu vegetație deasă așa că tânărul a încercat să se salveze singur. Deși nu se putea mișca, s-a târât până în apropierea refugiului Cânaia, unde a fost găsit de un cioban. “Tânărul căzuse luni după masa, suferise un traumatism la nivelul bazinului și pentru că nu avea semnal la telefon și era singur s-a deplasat singur, târându-se aproximativ 2 kilometri și jumătate, până în apropierea refugiului Cânaia unde a fost găsit joi dimineață. Era conștiet și coerent, stabil hemodinamic și respirator, hipotermic dar era în viață. A supraviețuit după trei nopți petrecute la altitudine de 2000 de metri, pe ploaie, pe vânt, pe noapte temperatura a coborât până la 6 grade și totuși a reușit să supraviețuiască doar cu hainele de pe el. Mâncarea i-a ajuns doar marți și miercuri dimineața iar de miercuri dimineața și până acum nu a mai mâncat nimic. Șansa lui a fost că a are un psihic foarte bun și a avut suficiente resurse fizice ca să trăiască până astăzi.” a declarat Adrian David, șeful Serviciului Salvamont Sibiu
Tânărul a fost transportat la spitalul din Târgu Mureș cu un elicopter. “Pentru că zona era dificilă și leziunile se puteau agrava dacă îl transportam cu mașina de intervenție, astfel că pentru a i se asigura asistență medicală de urgență am solicitat intervenția elicopterului SMURD Mureș, care l-a o oră după ce am făcut apelul de salvare a fost prezent la locul accidentului.” a precizat Adrian David

20150620_183517
20150702_151825
20150702_151908
20150702_151513 -1
20150620_183214
pavel chirila

Sanatate 3.07.2015

Dr. Pavel Chirilă: Alcoolul, unul dintre factorii care duc la apariția cancerului

Prof. dr. Pavel Chirilă este doctor în ştiinţe medicale, profesor de Bioetică laică şi creştină, medic primar medicină internă cu supraspecializare în fitoterapie şi homeopatie, fiind preşedintele Asociaţiei Române a Medicilor Fitoterapeuți (ARMF), medic naturist şi autor al mai multor lucrări în domeniu. Pe lângă Centrul Medical Naturalia a reuşit să construiască, cu sprijinul Comisiei Europene şi al unor fundaţii de caritate, aşezământul de tratare a bolnavilor de cancer şi leucemie în fază terminală, Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfânta Irina”.
În cartea sa, intitulată „Prevenirea cancerului-un studiu economic comparat”, Pavel Chirilă identifică factorii care contribuie la apariția cancerului: fumatul, zahărul alb rafinat, făina albă, mezelurile ce conțin săruri nitrice, fructele și legumele stropite cu insecticide, E-urile și aditivii alimentari, organismele modificate genetic, terapiile hormonale, parabenii din produsele cosmetice, stresul și, nu în ultimul rând, alcoolul.

În cartea „Prevenirea cancerului”, ați nominalizat alcoolul drept unul dintre principalii factori care contribuie la declanșarea acestei cumplite maladii. Care este legătura dintre alcool și îmbolnăvirea cu cancer?

Este o constatare statistică. Marii consumatori de alcool au o incidență mai cunoscută a cancerului. Este o constatare veche de la începutul secolului XX. Mecanimsul intim al oncogenezei în legatură cu alcoolul nu se cunoaște în detaliu, dar este probabil și un efect direct (cancerul de esofag) și un efect toxic indirect ( hepatocarcinomul).

Care tipuri de cancer sunt favorizate de consumul excesiv de alcool?

Localizările mai frecvente ale cancerului la alcoolici sunt: cavitatea bucală, faringe, esofag ( 8 din 10 bolnavi cu cancer esofagian sunt alcoolici), colorect și sân.

Ce alte tipuri de modificări mai produce consumul de alcool la nivelul sănătății umane?

Alcoolul mai poate cauza și alte boli în afară de cancer: ciroză hepatică, ulcer gastric, gastrite, poliradiculonevrite, psihoza alcoolică. Totodată, consumul excesiv de alcool produce diverse efecte sociale nefaste, precum divorțuri, sinucideri, accidente, violență, absenteism profesional, răniri etc.

Cum afectează consumul sporit de alcool organismul, în funcție de categoriile de vârstă?

La copii, consumul de alcool întârzie dezvoltarea intelectuală: creează dependențe, absenteism scolar și
intoxicații acute cu alcool (hepatită toxică, comă alcoolică). La adulți, se ajunge la faza de dependență și la toate acele boli enumerate mai sus.

Ce cantități de alcool ar trebui consumate pentru ca acesta să nu devină ceva nociv pentru organism?

Ori abstinență (dacă există contraindicații), ori cantități mici: 25 g alcool distilat pe zi sau 1 pahar (200 ml) pe zi bere.

În situațiile în care mergem la o masă, unde se servesc mai multe feluri de mâncare și băutură – cum ar trebui consumat alcoolul ca să nu aibă consecințe asupra organismului?

Există o tradiție mai veche care prevede că alcoolul se consumă seara: vinul înainte de masă și alcoolul tare, după masă.

Ce părere aveți despre consumul de alcool de către femeia însărcinată?

Mai bine nu sau, cel mult, 100 ml vin roșu în trimestrele II si III de sarcină.

Din nefericire, România ocupă locuri fruntașe la consumul de alcool pe cap de locuitor. Care considerați că sunt cauzele pentru care s-a ajuns în această situație?

Inconștiența, indolența, lipsa de disciplină interioară și exterioară.

Care ar fi primul pas pe care considerați că l-ar putea face o persoană alcoolică pentru a renunța la băutură?

Dacă nu poate să renunțe singur, măcar să aibă puterea să ceară o consiliere.

Ce soluții vedeți, atât pe termen scurt, cât și lung, pentru a se depăși acest fenomen?

O educație eficientă în școli și în familie.

Cancerul este un flagel mondial şi România are cei mai deterioraţi indicatori de cancer dintre toate ţările Uniunii Europene: are cea mai mare mortalitate prin cancer, iar la trei cancere deţine locul 1 (e vorba de cancerul pulmonar, de col uterin şi cerebral). Ca să fie situaţia şi mai tristă, pe baza indicatorilor de sănătate publică pe care îi avem la îndemână, putem spune că poporul român este cel mai bolnav din Europa. În plus faţă de cancer, are cea mai mică speranţă de viaţă, are cea mai mare mortalitate infantilă, are de 10 ori mai multe cazuri decât media europeană, are cel mai grav spor negativ al populaţiei, are cea mai mare incidenţă a bolile infecţioase şi parazitare. România are şi cel mai mare număr de copii cu cancer. Sunt circa 5000 de copii cu cancer înregistraţi şi un total de 450,000 sunt în registrele de evidenţă a cancerului. Toate statisticile mondiale apreciază că circa o treime din bolnavii de cancer fac această boală din cauza unui stil de viaţă şi a unei alimentaţii greşite. În stilul de viaţă, domeniul cel mai important îl reprezentă alimentaţia”. Pavel Chirilă.

olimpic sait

Educatie 3.07.2015

Raphael Toth – „Curiozitatea, trăirea și înțelegerea materiilor predate sunt pentru mine succesul notelor mari.”

Raphael Toth a terminat clasa a VIII-a a Școlii Gimnaziale „Herman Oberth” din Mediaș și tocmai a încheiat cu brio examenul de Evaluare Națională. Dincolo de asta însă, Raphael este olimpic național. Anul acesta a obținut locul II la Olimpiada Națională de Germană Maternă. Din septembrie ar vrea să meargă la Liceul „Stephan Ludwig Roth”, la care va ajunge doar trecând strada de la el de acasă. Regretă despărțirea de școala generală unde a fost într-o clasă pe care o consideră extraordinară, cu profesori buni și în care colegii lui, dicolo de faptul că învățau foarte bine, au dovedit și că sunt buni prieteni cu care a împărțit clipe frumoase. Regretul lui însă nu ține mult, pentru că, pe mare parte din prietenii din școală îi va reîntâlni, la liceu, la profilul pe care și l-a ales: matematică – informatică. Atunci când va trebui să ia o decizie cu privire la cariera sa, va lua în considerare posibilitatea de a deveni psiholog, ghid turistic, neurolog sau profesor.

Raphael s-a născut în 28 mai 2000, la Dresda, în Germania „într-o duminică dimineața pe când clopotele bisericii „Diakonissenkirche” chemau credincioșii la slujbă. Mama spune că m-aș fi uitat foarte curios și cu ochii mari în jur. Probabil a fost limba germană prima limbă pe care am auzit-o.” Raphael nu mai are frați sau surori, însă spune că are prieteni care îi sunt ca frații, cu care a crescut împreună „în frumoasa curte a pieții Castelului din Mediaș.” Tatăl său a studiat istoria și muzicologia în Leipzig, orașul său natal, iar astăzi este directorul muzeelor istorice din Erfurt, Germania. Mama lui s-a născut la Sighișoara, a studiat muzica sacră la Dresda și lucrează la Mediaș ca organistă la Biserica Evanghelică „Sf. Margareta”. Este un copil iubit, sprijinit de părinții lui pentru ca niciodată să nu-și piardă încrederea în el și, mai presus de toate, învățat ce înseamnă să fii om. Faptul că a ajuns olimpic la germană maternă pare a fi ceva firesc, dacă este să ne gândim la originile lui, însă, în spatele acestei reușite sunt ore de muncă, de perseverență, de autoeducare, fără de care Raphael nu ar fi reușit. „Acest premiu mi-a dovedit că, dacă îți dorești din tot sufletul ceva, lupți pentru acel ceva și crezi în visele tale, îl poți obține.”

În timpul liber este ghid turistic

Raphael este pasionat de fotbal, muzică – pian și canto, cărți, drumeții și ieșiri cu prietenii. Este nerăbdător să ia în piept vacanța de vară, pe care o consideră plină de surprize. „Voi merge în tabere de muzică și matematică în Albota și Moșna, în „orașul copiilor” din Bărcuț, voi merge la întâlnirea familială în Germania și o să-mi vizitez prieteni din Timișoara și Slovenia.” O altă reușită pe care o consideră specială, dar pentru care nu primește diplome este și faptul că îi place să fie ghid turistic în biserica în care cântă mama sa. „ Sf. Margareta este o biserică evanghelică veche și valoroasă. Acolo vin turiști din întreaga lume și mă bucur că pot povesti în 3 limbi și un dialect cu ei (engleză, română, germană și săsește), am răspunsuri la întrebările lor și sunt fericit când văd că le face plăcere conversația cu mine.” Cum reușește Raphael să aibă astfel de rezultate? „Prima și cea mai importantă regulă pe care o respect din clasa I este aceea de a fi atent în ore. Asta mă scutește de munca grea pe care ar trebui să o fac de unul singur acasă. În afară de aceasta, sunt curios și mă uit la multe filme documentare în diferite domenii: istorie, chimie, psihologie, arhitectură. Curiozitatea, trăirea și înțelegerea materiilor predate sunt pentru mine succesul notelor mari.”

Casetă

„Raphael este un elev foarte bun, clar peste nivelul celorlalți. Doi ani consecutivi a obținut locul I la Olimpiada Județeană de Germană Maternă, iar anul trecut cu nota 10. Nu ia și nu a luat meditații, este un autodidact și un copil care citește foarte mult. Excelează la literatură, iar nota care anul acesta i-a adus locul II la olimpiada națională a fost cu 5 sutimi sub cea a elevului de pe primul loc. Anul acesta merge la liceu și mi-a promis că anul viitor va obține primul loc și la nivel național”, Ionela Bozai, profesor de germană.

PETER CONNERTH AFIS bun

Cultura 2.07.2015

“Abstracţii ritmice”, expoziţie de pictură şi grafică semnată de Peter Connerth

Astăzi de la ora 14.00 are loc la Cabinetul de stampe al Palatului Brukenthal expoziția inedită a artistului sibian Peter Connerth, intitulată “Abstracţii ritmice și curatoriată de Robert Strebeli și Iulia Mesea. Cu ocazia expoziţiei, Peter Connerth va face donaţie de amploare Muzeului Național Brukenthal, peste 100 de lucrări de grafică şi pictură, în valoare de aproximativ 400.000 franci elveţieni.

„Am lucrat pentru mine. Am avut norocul să fiu liber, să pot să lucrez cum am dorit eu. Am trăit în şi pentru artă.”

„Un tablou este, de fapt, o oglindă a celui care îl priveşte. El va trezi fiecăruia acele emoţii, acele gânduri, acele idei… pentru care este pregătit de propria experienţă.” (Peter Connerth)

Peter Connerth s-a născut în 1939 la Sibiu, unde a luat primele lecții de pictură în ulei de la profesoara Frida Binder la Liceul de Artă. În 1961 a plecat din țară, căutând un spațiu al libertății și cunoașterii, și a ajuns să se stabilească în Elveția. Aici a urmat Școala de Artă din Lucerna, apoi a activa ca artist și profesor de pictură, ocupându-se totodată de domenii precum psihologia, folosofia și teologia.

Expoziția “Abstracțiuni ritmice” are un caracter retrospectiv, fiind expoziția de întoarcere acasă a lui Peter Connerth după mai bine de 50 de ani. Astfel, ea este dedicată locului și oamenilor de una a pornit drumul său în viață și în lumea artistică internațională.

“Libertatea căii alese şi sinceritatea faţă de sine, faţă de opera sa şi faţă de spectator, au fost mereu mărci ale personalităţii sale artistice. Peter Connerth a făcut din opera sa „o stare de a fi”, o expresie concretă a trăirilor proprii, prin gestul direct, liber, generat de impulsuri interioare. Sub influenţa picturii gestuale, artistul „îşi pictează sentimentele”, nu şi le ilustrează, lucrările sale devenind astfel emoţie şi trăire, metamorfozate în gest, semn şi culoare, care ne propun un spaţiu vizual pur pictural. Discursul său este astfel guvernat doar de legile limbajului plastic ce dau consistenţă şi coerenţă exprimărilor metaforice, pictorul eliberând forma şi cedând materiei şi culorii poziţia de dirijor al demersului artistic. Creează structuri coloristice complexe, pe care le rezolvă cu un instinct plastic sigur şi o cuceritoare ştiinţă a armoniilor şi contrastelor, transformând culorile vitale într-o multitudine de nuanţări care induc o anume senzualitate rezultată din bogăţia şi consistenţa cromatică.” (Robert Strebeli și Iulia Mesea, curatorii expoziției)

Expoziția de grafică poate fi vizitată la Palatul Brukenthal, Cabinetul de Stampe, iar cea de pictură la Muzeul de Artă Contemporană în perioada 02.07-09.09.2015.

Abstractii ritmice (1 de 1)-3
Abstractii ritmice (1 de 1)