13.3 C
Sibiu
vineri, martie 29, 2024

Caravana Astra Film la Alămor, în cadrul Zilelor Culturale ale judeţului Sibiu

Cele mai citite

Astra Film Junior va face primul popas pe Valea Secaşelor, în satul Alămor, la Căminul Cultural, sâmbătă, 11 mai 2013, în prima zi a proiectului Zilele Culturale ale judeţului Sibiu. Vor fi prezentate succesiv, de la ora 10:00, două episoade din documentarul „Dimineţile lumii” şi un episod din mini-serialul „Esperanto, copiii apei”. Seria „Dimineţile lumii” dezvăluie contururi magice şi detalii inedite din dimineţile unor copii din toate colţurile lumii, o perspectivă aparte posibilă exclusiv în lumea senzorială a celor mici în care rutina cotidiană este doar un costruct social imperceptibil. Documentarul „Esperanto, copiii apei” prezintă ideile inovative a patru tineri care, deşi au doar 10 ani, încearcă să salveze mediul în care trăiesc.

În „Artur şi algele verzi”, episodul proiectat la Alămor, problema identificată de cei patru copii este înmulţirea algelor verzi şi consecinţele devastatoare ale fenomenului asupra ecosistemului şi operatorilor turistici locali.

În a doua parte a zilei, de la ora 18:00 va avea loc vernisajul expoziţiei „Ritualuri de iarnă”, o serie de fotografii realizate de Dumitru Budrala, care vor fi expuse pe gardul bisericii din Alămor. De la ora 21:00, Caravana Astra Film revine la Căminul Cultural pentru proiecţiile documentarelor „Satul de demult” şi „Junii din Alămor”, ambele în regia lui Dumitru Budrala. „Satul de demult” este un film în afara tiparelor obişnuite, despre viaţa din satul de odinioară şi despre un muzeu extraordinar care, aşa cum se spune în ghidurile turistice, merită un detur. Muzeul Astra din Dumbrava Sibiului reproduce satul tradiţional desluşind tainele vieţii de altădată: de ce îşi împleteau fetele cununi în zilele de Sânziene?; ce înseamnă „ropotinul ţestelor”?; cât de complicat este un război de ţesut? Documentarul „Junii din Alămor” prezintă obiceiuri străvechi de iarnă pe care ceata junilor din Alămor încă le mai păstrează şi le transmit de la un an la altul în preajma Crăciunului şi a Anului Nou.

Ediţia de primăvară a Zilelor Culturale ale judeţului Sibiu programată între 11 mai şi 9 iunie 2013 în locaţii precum Loamneş, Avrig, Gura Râului, Alţâna, Şeica Mică şi Blăjel reuneşte o serie de evenimente care pun tradiţia la loc cinste. Astfel, programul cuprinde concerte, lansări de carte, expoziţii, ateliere de creaţie, circuite turistice, spectacole de dans tradiţional sau proiecţii de film documentar. Întreg programul este conceput pentru menţinerea şi răspândirea valorilor locale, iar evenimentele vor avea loc fie în aer liber, fie în cămine culturale, intrarea fiind gratuită. Proiectul „Zilele Culturale ale judeţului Sibiu” este organizat de Consiliul Judeţean Sibiu.

spot_img
spot_img
Ultimele știri

Vremea în aprilie: temperaturi mai ridicate decât cele normale perioadei

Pe tot parcursul lunii aprilie, temperaturile vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă.Săptămâna 1-8 aprilieValorile termice...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect