Acum citesti:
Sfârșit de săptămână plin pentru TNRS
Intreg articolul 4 minute de lectura

Sfârșit de săptămână plin pentru TNRS

La TNRS, acest sfârșit de săptămână vine la pachet cu patru spectacole semnate de patru personalități de marcă din domeniul artelor: „Mozart steps”, coregrafia Gigi Căciuleanu, „Sărbători fericite” în regia lui Cristian Juncu, „Fantoma e aici”, regia Kushida Kazuyoshi și „Opinia publică” în regia lui Theodor-Cristian Popescu. 

„Mozart Steps”, spectacolul de teatru coregrafic semnat de legendarul Gigi Căciuleanu la Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu a provocat actorii să își depășească din nou condiția și să se metamorfozeze, de această dată în dansactori. Plin de semnificații și simboluri, spectacolul se folosește de corpurile actorilor, de jocuri de lumini și umbre și câteva obiecte de recuzită care oferă posibilitatea spectatorilor să își folosească imaginația, să găsească sensuri personale și să simtă îmbinarea dintre muzica marelui compozitor austriac, Mozart, și universul coregrafic al lui Căciuleanu. Spectacolul este o poezie prezentată prin gesturi seducătoare; mișcările actorilor pornesc de la muzica clasică și se întâlnesc cu sfera egipteană.

Spectacolul are loc joi, 12 ianuarie, de la ora 19:00, la sala Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu.

După textele lui Neil LaBute, Cristian Juncu a montat la Sibiu „Sărbători fericite”. Trei scenarii scurte, dar mărețe din punct de vedere tematic, care problematizează, fiecare în felul ei, conceptul de fidelitate. Cea mai recentă producție a TNRS aduce în prim plan situații neplăcute, dar de care oamenii se lovesc de-a lungul vieții. Personajele sunt surprinzătoare, dar, în același timp, recognoscibile, fiecare spectator în parte putând să-și imagineze greutatea momentelor prezentate, sau chiar să empatizeze cu fiecare personaj în parte. Spectacolul ne arată că sărbătorile nu vin întotdeauna cu o atmosferă caldă, plăcută și prietenoasă, iar Crăciunul aduce și un alt fel de promoții. Relațiile dintre oameni nu țin cont de vreme și sărbătorile nu sunt întotdeauna „fericite”, așa cum ar trebui să fie. Spectacolul nu este nici predică, nici manifest hippie, ci prezintă o atmosferă guvernată de bunătate și altruism, cu daruri neașteptate. „Sărbători fericite” se va juca vineri, 13 ianuarie, de la ora 19:00, la TNRS.

Spectacolul este nerecomandat tinerilor sub 14 ani și conține efecte de lumini produse de stroboscop, ce pot declanşa crize persoanelor care suferă de epilepsie fotosenzitivă.

Cel mai apreciat regizor al Japoniei, Kushida Kazuyoshi, a montat la Sibiu, în 2015, textul celui mai important autor al secolului XX, Kōbō Abe, „Fantoma e aici”. Spectacolul prezintă povestea întâlnirii dintre Fukagawa, un soldat întors din război și Oba Sankichi, un om ce rătăcește de 8 ani pentru a se sustrage unei pedepse. Fukagawa, nedepășind momentul morții prietenului său cel bun, l-a transformat în „fantomă” pentru a-l ține mereu aproape, iar Oba se folosește de acest fapt. Fantoma preia interiorul omului obișnuit, și devine un element real de manipulare al societății. Prestigiosul regizor japonez a abordat o temă pe care consideră că o poate plia pe situația actuală a României, declarând pentru TNRS că „Fantoma este expresia unor lucruri care nu se văd, dar care pun în mișcare lumea și societatea în care trăim.” Spectacolul propune o formă de teatru psihologic, plin de mister, ce creează, în același timp, o atmosferă comică. Spectacolul se joacă sâmbătă, 14 ianuarie, de la ora 19:00 la TNRS.

Atenție, Spectacolul conține efecte de lumini produse de stroboscop, ce pot declanșa crize persoanelor care suferă de epilepsie fotosensitivă.

„Opinia Publică”, în regia lui Theodor-Cristian Popescu, este un spectacol – şedinţă cu publicul, după textul omonim scris de Aurel Baranga în perioada comunistă. Producția prezintă o incursiune aproape antropologică prin care se reconstruiește, cu mult umor şi cu seninătate, contextul social şi uman al acelor vremuri. Istoria este făcută pentru a se repeta, iar situații ce s-au petrecut în alte vremuri pot părea frapant de actuale în zilele noastre. Libertatea presei, un principiu al democrației, este tema în jurul căreia gravitează acțiunea spectacolului. Vivacitatea cu care se succed scenele şi muzica antrenantă animă auditorul într-un vârtej de senzații ce se nasc din amintiri care stârnesc râsul chiar şi celor ce nu au trăit în perioada respectivă.

Spectacolul va avea loc duminică, 15 ianuarie, de la ora 19:00 la TNRS.

Accesul publicului la aceste reprezentații se face pe baza biletelor puse în vânzare atât la Agenţia Teatrală de pe str. Nicolae Bălcescu, nr. 17, cât şi online, prin eventim.ro.

 

Foto: Sebastian Marcovici

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.