Acum citesti:
Oratoriul ”Patimile după Matei” se cântă la Sibiu
Intreg articolul 2 minute de lectura

Oratoriul ”Patimile după Matei” se cântă la Sibiu

Producţia artistică  Oratoriul „Patimile după Matei” de Johann Sebastian Bach va avea loc  la Biserica Evanghelică din Sibiu (Piața Huet), joi, 6 aprilie 2017, începând cu ora 19:00. Filarmonica de Stat Sibiu le propune sibienilor acest eveniment de anvergură, care reunește pe șcenă peste 100 de artiști. Biletele se pun în vânzare luni, 3 aprilie 2017, la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat Sibiu.

Patimile după Matei (Matthäus Passion) de J. S. Bach este o capodoperă a muzicii religioase, ale cărei profunzimi ecleziastice nu pot decât să ne răscolească gândurile, emoţiile şi să ne îndrepte către lucrurile cu adevărat importante din viaţa noastră. Dedicat Bisericii Protestante, a cărei adept a fost Johann Sebastian Bach, oratoriul „Patimile după Matei” impune o sinteză artistică grandioasă şi adâncă”, spun organizatorii.

Pentru libret compozitorul a colaborat cu Christian Friedrich Picander, iar ceea ce a rezultat reprezintă o excepţională combinaţie între două genuri, adică între oratoriu şi dramă muzicală, ce se bazează pe evenimentele descrise de apostolul Matei în Evanghelia sa. Pe parcursul amplei desfăşurări muzicale se confruntă două lumi diferite stilistic şi filosofic: lumea coralului protestant, pe de o parte, şi lumea frământată a teatrului, a dramei cu personaje reale, pe de altă parte.

Elementele narative sunt dezvoltate de coralele lutherane, unele repetându-se în armonizări adecvate punctului dramaturgic. Ariile aduc momente de meditaţie; una dintre cele mai vibrante fiind aria intonată de mezzosoprană la începutul părţii a doua, „Îndură-te Doamne de mine, pentru lacrimile mele…”

Va fi incitant şi benefic să ascultăm această culminaţie a muzicii religioase, sub bagheta dirijorului Nicolae Moldoveanu şi evoluţia mai multor cântăreţi şi ansambluri reunite: soprana Cristina Radu, contratenorul  Cezar Ouatu, tenorii Szerokovan Janos şi Gernot Heinrich, bas Răzvan Georgescu şi bas-baritonul Şerban Vasile. De asemenea, pe șcena sălii Bisericii Evanghelice se vor afla Corul Filarmonicii de Stat “Transilvania’’ Cluj-Napoca, Corul local de copii, Sibiu.

Biletele pentru acest eveniment se pot procura de la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat Sibiu începând de luni, 3 aprilie 2017, în intervalul orar 12-16. Preţul unui bilet este de 30 de lei. Se acordă o reducere de 50% pentru elevi, studenţi şi pensionari.

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.