Acum citesti:
Parcul Teatrului înzestrat cu bustul lui Nicolae Bretan
Intreg articolul 2 minute de lectura

Parcul Teatrului înzestrat cu bustul lui Nicolae Bretan

In urmă cu câteva zile a fost amplasat bustul compozitorului Nicolae Bretan în Parcul Teatrului, vizavi de Teatrul Național „Radu Stanca”, iar sibienii au fost contrariați apariția lui și nu înțelegeau care este legătura acestuia cu orașul Sibiu. Astăzi, enigma bustului a fost deslușită, odată cu festivitatea de dezvelire, la care a participat Ana Rusu, sculptorul lucrării, dar și viceprimarul Sibilui,

Corina Bokor.

Lucrarea realizată din bronz, având 1.30 metri a costat 25.000 de dolari, dar a fost donată de fiica lui Bretan
Dar cine a fost Nicolae Bretan și care este legătura lui cu Sibiul?

S-a născut în 1887 la Năsăud, fiind compozitor, bariton și regizor de operă. A compus peste 200 de cântece pe versuri de poeți români, maghiari și germani, cinci opere și poemul vocal simfonic „Luceafărul”, printre altele.
Iar “Golem”, “Arald”, “Eroii de la Rovine” și o opera în trei acte: “Horia” sunt doar câteva dintre operele acestuia.

Iar explicația de ce a fost aleasă amplasarea bustului în acest oraș, vine de la viceprimarul Sibiului, Corina Bokor
„Ne-am bucurat de inițiativa de al cinsti pe compozitorul Nicolae Bretan. Iar pe şcena Filarmonicii din Sibiu răsună şi au răsunat lidurile compuse de acesta, nu doar în limba română, ci şi în limba germană şi maghiară. Personalitatea compozitorului se încadrează în peisajul multicultural şi multietnic al oraşului nostru”, a spus
Corina Bokor.

Ana Rusu a fost cea care a ales locul pentru amplasarea lucrării la care a muncit pe parcursul a jumătate de an. Și ne-a mărturisit că ar fi vrut să fie pus în Parcul Sub Arin, alături de poetul Mihai Eminescu, deoarece operele lor sunt înrudite, dar acest lucru nu a fost posibil. „Mihai Eminescu are universul lui”, ne-a mărturisit că acesta a fost mesajul celor de la primărie, când au auzit ideea ei despre locație.

Fiica acestuia are 95 de ani și locuiește în Washington și din motive personale nu a putut fi prezentă la eveniment, dar a avut un reprezentant, care i-a transmis mesajul.

De asemenea, Ana Rusu este autoarea tuturor busturilor, pe care le mai întâlnim și în București, Bistrița, Piatra Neamț, dar și in  Alba Iulia. „Fiecare portret are ceva unic, ceva special. Nu sunt identice”, a declarat sculptorul.

Foto: Ovidiu Matiu

bust bretan (2)
bust bretan (4)
bust bretan (5)
bust bretan (1)
bust bretan (6)
bust bretan (3)

 

 

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.