Acum citesti:
Muzeul ASTRA: Liber la atins exponatele!
Intreg articolul 2 minute de lectura

Muzeul ASTRA: Liber la atins exponatele!

Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului dispune de un sistem nemaiîntâlnit în alte muzee de acest gen – ideea de a nu atinge exponatele, un lucru cu care oamenii au fost învățați încă de la apariția primelor muzee, va dispărea la Sibiu.

Așadar, oamenii care vizitează muzeul în aer liber, pot să se bucure de întreaga experiență de a intra în contact cu istoria locului, cu obiceiurile strămoșești și cu diferite obiecte care fac acum parte din patrimoniul nostru.

„Deja prin cele 3 monumente pe care le-am realizat, am accesibilizat muzeul așa cum niciun muzeu din România nu a reușit până acum. Ba chiar aș îndrăzni să spun că la nivel internațional nu există așa ceva. Noi am eliminat acel <<Nu atinge>> pe care toți vizitatorii îl înțeleg ca fiind implicit. Aceste interdicții au fost duse la extrem în toate muzeele. Desigur, acele obiecte de patrimoniu, obiecte valoroase care ar putea fi distruse sau care ar putea să fie deteriorate, nu vor fi accesibile publicului nici la noi. Am dorit totuși să oferim vizitatorilor a alternativă, să aducem obiecte similare pe care să le poată atinge și manevra, astfel încât acea posibilitate de trăire în satul tradițional să poată să fie redată în muzeul nostru”, a explicat Ovidiu Baron, director adjunct Muzeul ASTRA.

Modificarea a fost făcută în cadrul proiectului mare „Patrimoniu deschis”, care propune un nou concept de abordare a patrimoniului, punând astfel Sibiul pe harta celor mai inovatoare şi participative muzee din ţară şi din străinătate.

 

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.