Acum citesti:
Spectacol-eveniment – „Om fără om (oriunde mă duc, numai de mine dau)”
Intreg articolul 2 minute de lectura

Spectacol-eveniment – „Om fără om (oriunde mă duc, numai de mine dau)”

Evenimentele speciale FITS continuă marți, 11 aprilie, de la ora 18, la Librăria Humanitas, cu spectacolul-lectură „Om fără om (oriunde mă duc, numai de mine dau)”. Textul este scris de Valentin Nicolau și are la bază legenda Scăldătoarei Vitezda – lacul în care se pogoară un înger, iar primul om ce se scaldă în apa tulburată va fi vindecat. Opera transpune acțiunea la scară largă – toată lumea așteaptă o minune. Scena evenimentelor este una simbolică și universală, ancorată în realitatea imediată prin semnificații și interpretări. Problematica textului este una socială și, mai mult decât atât, una umană. Autorul creează o lume în care domnește boala și neputința, iar subiecții se hrănesc doar cu speranță, cu așteptarea vindecării. Legătura Om-Dumnezeu este cea pe care se clădește principala problematică a personajelor: își merită ei soarta, boala și moartea? Ne putem oare complace în concluzia că Dumnezeu e de vină pentru toate? „Om fără om (oriunde mă duc, numai de mine dau)” face parte din antologia pieselor prezentate în secțiunea spectacole-lectură din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, în cadrul celei de-a XXII-a ediție, selecție de Claudia Domnicar.
Valentin Nicolau (1960 – 2015) a fost scriitor, autor de dramă, proză, literatură pentru copii, poet, eseist, fondator al Editurii Nemira (1991) și a editurii pentru copii NEMI (2007). A avut o importantă activitate didactică – profesor asociat la Facultatea de Litere și Arte ULBS și profesor în cadrul UNATC – și în mass media. A fost preşedinte-director general al Societăţii Române de Televiziune (2002), membru al Consiliului de Administraţie al EBU (European Broadcasting Union). În anul 2000 câștigă Marele Premiu pentru dramaturgie din partea Ministerului Culturii și Cultelor pentru piesa „Ca zăpada și cei doi”.
Din distribuția spectacolului fac parte actorii Mihai Coman, Viorel Rață, Florin Coșuleț, Pali Vecsei, Cristian Stanca, Cătălin Neghină, Alexandru Malaicu, Cristina Ragos, Veronica Arizancu, Andrei Coman și Bogdan Sărătean, care semnează și regia.
În cadrul evenimentului, Pr. Constantin Necula este invitatul special, alături de care va avea loc un dialog, la finalul lecturii.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile, iar cu ocazia spectacolului, toate cărţile de teatru din librărie vor fi reduse cu 20%.

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.