Acum citesti:
Peste 720.000 de turisti, asteptati la bisericile fortificate
Intreg articolul 3 minute de lectura

Peste 720.000 de turisti, asteptati la bisericile fortificate

Biserica Evanghelică C. A. din România a prezentat astăzi, 11 aprilie, bilanțul sezonului turistic pentru anul 2016. Anul trecut bisericile medievale și fortificate ale sașilor din Transilvania au atras 655.349 de turiști. Noul sezon se va derula în perioada 01.04-31.10.2017, iar organizatorii preconizează depășirea pragului de 720.000 de vizitatori.

La circuitul existent în 2016 se adaugă din acest an, biserica fortificată unitariană Dârjiu din Harghita, sit UNESCO, precum și Biserica Evanghelică Hălchiu din Brașov, care este lăcașul de cult cu cel mai mare altar poliptic medieval dintr-o biserică de sat.

„Degradarea nu o face doar timpul, ci și comunitățile. Ar trebui să respectăm ce avem, turismul fiind o componentă foarte importantă. Aceste biserici fac parte din cultura și patrimoniul nostru. Edificile provin din secolul XIII-XVI și au un rol important în trecutul nostru, putem vorbi si de un rol militar, atunci când dispre Asia se încerca trecerea spre centrul Europei”, a declarat Lucian Radu, prefectul Sibiului.

Ce este TRANSILVANIA CARD și cum se achiziționează?

Proiectul de dezvoltare a turismului cultural ”Descoperă sufletul Transilvaniei” crește în mod constant. Acesta se organizează mai ales prin pașaportul de vacanță TRANSILVANIA CARD. Dintre cele 160 de biserici medievale și fortificate aflate în patrimonial Bisericii Evanghelice C.A. din România, doar o parte sunt deschise turismului. Cele mai importante 52 sunt cuprinse în circuitul TRANSILVANIA CARD. Sunt cuprinse toate bisericile UNESCO (Câlnic, Valea Viilor, Biertan, Viscri, Saschiz, Prejmer, Dârjiu), bisericile medieval din cele șapte orașe săsești (Sibiu, Mediaș, Bistrișța, Brașov, Orăștie, Sebeș, Sighișoara), precum și altele de importanță turistică, cum ar fi Cișnădioara, Cârța, Hârman, Cincsor sau Mălăncrav.

În 2016 TRANSILVANIA CARD a fost folosit de aproximativ 3.531 de vizitatori. Este completat de o hartă detaliată a zonei, cu datele necesare vizitării obiectivelor (programe de deschidere, contacte, servicii, atracții). Harta este disponibilă în variantele Germană/Română și Engleză/Română. De asemenea, există un calendar cultural pentru zona bisericilor fortificate, care centralizează evenimentele deschise publicului larg. Până în prezent sunt planificate peste 200 de evenimente, cum ar fi concerte, serbări, expoziții,  festivaluri și seminarii.

Cardul poate fi achiziționat on-line, de pe site-ul www.transilvania-card.ro, sau de la partenerii Bisericii, contra unei sume de 50 de lei.

Bisericile fortificate din județul Sibiu au înregistrat peste 200.000 de turiști, pe primul loc fiind Catedrala Evanghelică din Piața Huet, cu aproximativ 100.000 de turiști.

Evenimentele programate în acest an

  • 4 mai- Hans Klemm- ambasadorul SUA în România va participa la un eveniment organizat de Fundația Bisericilor Fortificate, ce va avea loc în satul Movile, situat pe Valea Hârtibaciului. Acesta va dona o sumă în valoare de 60.000 de dolari pentru patrimonial cultural
  • În luna august va avea loc întâlnirea mondială a sașilor
  • În perioada 29 septembrie- 1 octombrie a.c. – Brașov și Țara Bârsei- vor avea loc zilele bisericilor fortificate
  • Hans Klemm-ambasadorul SUA

TRANSILVANIA CARD

 

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.