Acum citesti:
Icoane pe sticlă realizate de preșcolari, expuse la Brukenthal
Intreg articolul 3 minute de lectura

Icoane pe sticlă realizate de preșcolari, expuse la Brukenthal

Preșcolarii de la Grădinița nr. 15 din Sibiu au creat 68 de icoane pe sticlă, sub îndrumarea lui Răzvan Malanca și a Simonei Georgescu, de la Muzeul Național Brukenthal.

Icoanele „micilor iconari” demonstrează un talent impresionant al copiilor, cu vârste de 5-6 ani de la Grădinița nr.15, de a crea adevărate opere de artă, acestea fiind expuse la Muzeul Brukenthal din Piața Mare. Proiectul a avut ca scop apropierea copiilor de patrimoniul cultural și religios românesc, prin intermediul picturii pe sticlă. Preșcolarii au lucrat după tehnica tradiţională folosită în pictarea icoanelor, având ca model desenul pe hârtie, pe care l-au  transpus pe spatele sticlei şi au pictat suprafeţele, lăsându-și fiecare amprenta de artist prin libertatea pe care au avut-o în realizarea picturilor.

„Când am pornit proiectul, nu ne-am gândit că o să fie concretizat prin așa lucrări reușite. Suntem mândri de copiii noștri și de echipa care i-a instruit și sperăm ca în anii următori să continuăm parteneriatul cu Muzeul Brukenthal. Copiii au avut 6 întâlniri – în primă fază li s-a prezentat proiectul, apoi s-a făcut conturul, fiecare copil a primit sticla și a ales lucrarea pe care a vrut să o picteze și apoi au fost 4 întâlniri de pictură propriu-zisă. A fost o muncă asiduă, dar concretizată prin lucrări deosebite pentru copii de 6 ani. Este prima colaborare și dorim să continuăm în anii următori”, a spus Doina Langa, educatoare la Grădinița implicată.

Copiii au fost foarte încântați de aplauze și de recunoașterea meritelor lor adusă de Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu, printr-o serie de diplome și câteva cuvinte de laudă.

„Felicitări sunteți niște mari artiști. Alți oameni, ca să facă picturi cum ați făcut voi aici, atât de frumoase, fac ani de școală, dragii mei. Voi sunteți atât de talentați încât stau să mă gândesc de unde ați avut atâta inspirație”, le-a spus președintele CJ copiilor.

WhatsApp Image 2017-04-12 at 13.39.30
WhatsApp Image 2017-04-12 at 13.39.29
WhatsApp Image 2017-04-12 at 13.39.29 (1)
WhatsApp Image 2017-04-12 at 13.39.28 (1)

Icoanele, care arată clar o înclinație a copiilor către artă, fac parte dintr-un proiect pilot, aceasta fiind prima expoziție de la Brukenthal, realizată în totalitate de preșcolari.

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.