parintele necula site2

Tămăduirea femeii și gârbovelii (Luca 13. 10-17)

Sâmbăta, într-una din Sinagogi. Printre oameni o femeie gârbovă, de 18 ani gârbovă. Adică bolnavă, adică exclusă din sinagogă și viață socială. Un duh de neputință. neputând să se ridice nici nu putea fi lângă cei care urmau viața cotidiană, cu urcușurile și coborâșurile ei. Pentru bolnav nu există zi de sărbătoare, toate zilele curg la fel. Doar ivirea unui oaspete sparge obișnuința și-i hrănește zile, uneori luni sau ani. Cei care ați fost bolnavi vreme îndelungată știți ce zic. E un soi de scoatere de boală venirea celor care te iubesc, o reactivare de sens, o redobândire a umanității. De multe ori bolnavul nu se mai crede om, simte că boala îl scoate din viață și se crede condamnat, uneori, pe viață. Optsprezece ani femeia privea de departe drumeții spre și de la sinagogă, privea viața cu coada ochilor, atât cât putea să-i îngăduie gârboveala, un orizont redus la pământul pe care-l călca. În zi de sărbătoare pentru ceilalți, femeia întâlnește pe Hristos. Pare că pentru ea e în cetate, că pentru ea a venit la sinagogă. Nici nu mai vorbește în pilde ci prin fapta sa de vindecare. La zbârleala fariseilor, al căror calendar era legat numai de sâmbătă, Mântuitorul le vădește limita. Le spune că oamenii sunt mai presus decât animalele tocmai prin faptul că sunt în atenția nesmintită a lui Dumnezeu. Îi rușinează. Cum ar face azi cu mulți dintre cei care vorbesc în numele lui, lipsiți de Harul Lui. Chiar nu vă pare ciudat cum unii care nu cred în Dumnezeu ne spun unde locuiește sau cum preferă sau nu să se facă prezent în viețile noastre? Sau cum unii care se cred dumnezei ne propun morale lipsite de Dumnezeu pentru a face din viața lor o sărbătoare continuă iar pe noi ne acuză de gârboveală continuă?

Mulțimea se bucură de dreptatea lui Hristos. Le place cum combate cu fariseii, cum schimbă în bine viețile celor pe care-i vindecă. Dar cam atât. Întrebarea Domnului Iisus Hristos, consemnată de Evanghelist (Luca 13.18), pare că răsună în lume încă: „Cu ce este asemenea Împărăția lui Dumnezeu? Și cu ce o voi asemăna?”. Fiți dar desgârboviți, ridicați ochii din pământ și învățați din minunile care vi le dăruiește că avem de a face cu Dumnezeu, chemați fiind la Împărăția Lui. Vremea pregetării dinaintea minunii prezenței lui Dumnezeu în lume a încetat. Postul Crăciunului ne-aduce aproape minunea, pe Dumnezeu.

 

 • Vicentiu Boriceanu

  Doua intrebari – Un Ocean de Intelepciune!
  Doamne Ajuta!

  • Odica Ionut

   Care-s intrebarile?

 • Odica Ionut

  Parintele Necula este un om bun, este exact ca Apostolul Pavel atunci cand era foarte credincios in credinta mozaica, iar mai tarziu Isus Hristos l-a facut sa inteleaga adevarul si a devenit un credincios puternic in Isus. Parintele Necula este la fel, credincios in traditii si superstitii. Are nevoie de Isus in viata lui ca sa descopere adevarul. Pacat la parintele Necula ca nu incurajeaza lumea sa citeasca Biblia. E trist.

 • Odica Ionut

  ”Postul Crăciunului ne-aduce aproape minunea, pe Dumnezeu.”, zice Parintele Necula, dar in Scriptura nu scrie de post in preajma craciunului, nici de post fara carne, ci doar de post negru(adica fara apa si mancare). Sunt atatea exemple de post negru in Scriptura.

Ad