14.09.2017

Ce se va întâmpla cu românii „vânați” de creditori

Ce se va întâmpla cu românii „vânați” de creditori

Banca Naţională a României (BNR)a aprobat modificările la regulamentul 20/2009 şi va impune instituţiilor financiare nebancare costuri uriaşe cu capitalul în cazul în care depăşesc anumite limite ale dobânzilor la creditele de consum, potrivit news.ro. BNR susţine că măsura este necesară pentru că sectorul IFN (n.r.-instituție financiară nebancară) a crescut în ultimii ani şi pentru că dobânzile ridicate ar duce la supraîndatorarea unui segment vulnerabil al populaţiei.

Totodată, BNR vrea să treacă sub supraveghere directă mai multe IFN, schimbând condiţiile prin care sunt obligate să intre în Registrul special de evidenţă. Unele companii, precum Provident Financial, activă pe piaţa creditelor de valori reduse, reuşeau să se ferească de supravegherea prudenţială a băncii centrale prin transferarea creditelor sub pragul legal înaintea perioadelor de raportare, au declarat pentru Profit.ro mai multe surse.

Consiliul de Administrare al BNR a aprobat modificarea regulamentului în şedinţa de marţi, a confirmat pentru Profit.ro Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al băncii centrale, care a adăugat că a fost păstrată forma din proiect, în linii mari.

Citește mai mult pe evz.ro

Ad

14.09.2017

Mai mult de jumătate din numărul medicilor care au plecat din țară au făcut-o din cauza dorinței de dezvoltare profesională

Mai mult de jumătate din numărul medicilor care au plecat din țară au făcut-o din cauza dorinței de dezvoltare profesională

84% dintre medicii români care profesează în străinătate au plecat din cauza dorinţei de dezvoltare profesională, 80% – ca urmare a condiţiilor din spitale şi clinici, iar 68% având în vedere nivelul salarial, potrivit unui studiu dat publicităţii joi de MEDIjobs România.

Din studiu reiese că 56% dintre medici susţin că au plecat din cauza relaţiei cu colegii/mentorii, 44% pentru a studia, iar 36% din cauza relaţiei cu pacienţii români.

Întrebaţi ce nemulţumiri au faţă de meseria şi traiul în străinătate, 40% dintre medicii plecaţi au răspuns că sunt nemulţumiţi de distanţa faţă de familie şi prieteni, 16% – au citat stresul şi programul încărcat. Alte răspunsuri au fost sentimentul de insecuritate, dificultatea în relaţionarea cu pacienţii străini, lipsa limbii de comunicare.

Totodată, întrebaţi ce i-ar motiva să se întoarcă, 44% dintre medicii respondenţi au spus că şi-ar dori să ajute pacienţii români, 40% ar vrea un salariu corect în România, 40% şi-ar dori să se întoarcă la familie şi prieteni, 36% ar veni în ţară dacă şi-ar găsi un job în linie cu experienţa lor profesională, iar 16% şi-ar deschide clinică proprie.

Citește mai mult pe jurnalul.ro

14.09.2017

Cum ai putea să rămâi fără permis dacă nu-ţi plăteşti amenzile

Cum ai putea să rămâi fără permis dacă nu-ţi plăteşti amenzile

Parlamentarii vor să-i lase fără permisul de conducere pe şoferii care nu-şi plătesc la timp amenzile. Specialiştii în Drept spun însă că măsura, dacă ar intra în vigoare, este aberantă, pentru că suspendarea dreptului de a conduce un autoturism, potrivit legislaţiei rutiere din orice ţară, survine numai în cazul încălcării regulilor de circulaţie.

Deputatul PSD Mihai Weber le-a pus gând rău şoferilor care întârzie să-şi plătească amenzile cu mai mult de 30 de zile. Parlamentarul vrea să-i lase fără permisul de conducere pe contravenienţi, până când aceştia îşi vor achita amenzile.

Concret, deputatul PSD Mihai Weber a iniţiat un proiect de lege pentru completarea art. 103 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Propunerea legislativă a fost depusă la Biroul Permanent al Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată.

Conform propunerii, „autoritatea emitentă a permisului de conducere va dispune prin ordin suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule, suspendare ce operează la 30 de zile de la data săvârşirii contravenţiei. Suspendarea încetează la data depunerii dovezii de achitare a amenzilor restante”.

Citește mai mult pe adevarul.ro

14.09.2017

Christoph Daum își întrerupe mandatul de selecționer al echipei naționale a României

Christoph Daum își întrerupe mandatul de selecționer al echipei naționale a României

Germanul Christoph Daum își întrerupe mandatul de selecționer al echipei naționale a României, a anunțat joi site-ul oficial al Federației Române de Fotbal (FRF). “În urma recomandării Comisiei Tehnice a Federației Române de Fotbal, președintele Răzvan Burleanu și selecționerul Christoph Daum au convenit încetarea colaborării înaintea ultimelor două partide din preliminariile CM 2018, cu Kazahstan și Danemarca. Acordul părților își va produce efectele după validarea acestuia de către Comitetul Executiv, conform prevederilor statutare în vigoare”, a indicat FRF într-un comunicat “Ceilalți membri ai staff-ului echipei naționale își vor continua activitatea până la numirea unui nou selecționer, care va decide asupra noii echipe tehnice”, a precizat Federația.

“Federația Română de Fotbal îi mulțumește domnului Daum pentru colaborarea din ultimele 15 luni. Experiența domniei sale în managementul fotbalului profesionist a fost foarte valoroasă. La echipa națională au fost impuse standarde înalte în ceea ce privește metodologia pregătirii fizice, condițiile de pregătire, disciplina sportivă, nutriția, recuperarea medicală, pregătirea mentală, integritatea, comunicarea. Toate aceste elemente sunt absolut necesare pentru obținerea marilor performanțe în fotbal. Din păcate, nu au fost suficiente pentru a aduce suporterilor români bucuria calificării la Campionatul Mondial din Rusia. Federația Română de Fotbal îi dorește succes domnului Daum în activitatea sa viitoare!”, se mai afirmă în comunicat.

Citește mai mult pe agerpres.ro

14.09.2017

Racolarea magistraţilor de către servicii ar putea fi pedepsită cu închisoarea

Racolarea magistraţilor de către servicii ar putea fi pedepsită cu închisoarea

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România a propus CSM ca racolarea magistraţilor de către servicii, inclusiv tentativa,să fie pedepsită cu închisoarea de la 5 la 10 ani. O altă propunerea este ca şi comisiile parlamentare de control al serviciilor să poată verifica dacă au acoperiţi în justiţie

Propunerea a fost trimisă CSM, joi, şi vizează completarea proiectului de modificare a Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, prin includerea unei noi infracţiuni şi pedepse pe măsura gravităţii faptei pentru angajaţii serviciilor de informaţii care încearcă să racoleze magistraţi.

“Serviciilor de informaţii le este interzis să racoleze persoanele prevăzute de aliniatul 1 ca lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii. Încălcarea acestei interdicţii este infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 10 ani. (…) În cazul în care infracţiunea de racolare a unui judecator, procuror sau personal auxiliar este comisă de un ofiţer cu funcţii de conducere sau la instigarea acestuia, limitele pedepsei pentru acesta se majorează cu jumătate”, este textul propus de UNJR.

Citește mai mult pe gandul.info

Ad

14.09.2017

Ce ţară va găzdui următoarea ediţie a Jocurilor Olimpice

Ce ţară va găzdui următoarea ediţie a Jocurilor Olimpice

Parisul a fost desemnat să găzduiască Jocurile Olimpice din 2024. Decizia a fost anunţată, miercuri, în capitala peruană, Lima, unde s-a reunit Comitetul Internaţional Olimpic pentru cea de-a 131-a sesiune. Concomitent oraşul Los Angeles este desemnat pentru a găzdui Jocurile Olimpice din 2028, scrie RFI.ro.

Parisul are într-adevăr la activ cîteva “înfrîngeri” dureroase în materie de candidaturi pentru găzduirea Jocurilor Olimpice. El a vrut şi nu a reuşit să le găzduiască în 1992, apoi în 2008. Cea mai teribilă decepţie a fost însă legată de candidatura pentru găzduirea lor în 2012, cînd Parisul a fost în competiţie cu Londra. Multă cerneală a curs atunci în Franţa pentru că toată presa a vorbit despre mecanismele oficiale şi secrete ale acestor candidaturi, iar la acea oră a devenit limpede că premierul britanic de atunci, Tony Blair, a ştiut să deschidă porţile mai bine decît preşedintele de atunci al Franţei, Jacques Chirac.

Acum Paris înregistrează practic o victorie fără concurenţi. De unde şi entuziasmul public mai puţin vizibil. Negocierile din culise au distribuit într-un fel echitabil rolurile. Parisul pentru 2024, Los Angeles pentru 2028. Să precizăm că Parisul a beneficiat şi de retragerea unor candidaturi. Boston, Roma, Budapesta şi Hamburg s-au retras din competiţie, ceea ce a redus tensiunea duelului dintre Paris şi Los Angeles.

Citește mai mult pe rfi.ro

14.09.2017

Bacterie foarte agresivă, adesea ucigaşă, descoperită la Iaşi

Bacterie foarte agresivă, adesea ucigaşă, descoperită la Iaşi

Îngrijorările au apărut după ce un pacient cronic a dezvoltat o infecţie cu piocianic. Este una dintre cele mai rezistente şi agresive bacterii existente în mediile intraspitaliceşti, adesea ucigaşă. Angajaţii acuză modul de izolare a bolnavului.

Pacienţii şi angajaţii Institutului de Psihiatrie „Socola“ sunt în pericol după ce unul dintre pacienţii cronici ai unităţii medicale a dezvoltat o infecţie cu piocianic, una dintre cele mai rezistente şi agresive bacterii existente în mediile intraspitaliceşti.

La începutul acestei luni, un bolnav cronic de aproximativ 60 de ani, internat în una dintre clinicile spitalului, a dezvoltat o infecţie la ureche, iar în urma efectuării analizelor s-a demonstrat că este vorba despre prezenţa bacilului piocianic. Cazul însă nu este singular la nivelul unităţii medicale, acesta fiind în schimb cel mai recent.

Citește mai mult pe digi24.ro

14.09.2017

Austria și Germania nu vor România și Bulgaria în spațiul Schengen

Austria și Germania nu vor România și Bulgaria în spațiul Schengen

Austria și Germania nu vor România și Bulgaria în spațiul Schengen. Ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere, a declarat că nu vede pentru România și Bulgaria ‘nicio posibilitate să intre în spațiul Schengen’.

‘Sincer vorbind, mai au un drum lung de parcurs’, a punctat responsabilul german. ‘Decizia nu va fi luată astăzi’, a mai spus Thomas de Maiziere legat de acest subiect, la sosirea la Reuniunea Consiliului UE pentru justiție și afaceri interne, notează portalul italian lumsanews.it.

Oficiali germani s-au declarat joi sceptici cu privire la posibilitatea ca România și Bulgaria să intre în viitorul apropiat în Schengen sau să adopte moneda euro, reacții ce survin la o zi după ce președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a pledat pentru admiterea ambelor țări în spațiul Schengen și extinderea zonei euro către toate statele Uniunii Europene (UE).

Citește mai mult pe libertatea.ro

14.09.2017

Vineri, 15 septembrie, prima zi cu accize mai mari la carburanţi. Preţurile au crescut uşor

fuelling nozzle inserted into petrol tank at gas station for gasoline filling
Foto credit: fuelling nozzle inserted into petrol tank at gas station for gasoline filling

Ziua de 15 septembrie a fost stabilită ca primul termen de majorare, cu 16 bani pe litru, a accizelor la motorină şi benzină, următorul termen fiind 1 octombrie. Din momentul anunţării până în prezent, preţurile carburanţilor au crescut la pompă cu până la 10 bani pe litru.

În şedinţa din 30 august, Guvernul a aprobat Ordonanţa de modificare a Codului Fiscal şi majorarea accizelor pentru benzină şi motorină gradual, în două etape: cu 0,16 lei/litru, începând cu 15 septembrie 2017, şi cu încă 0,16 lei/litru, începând cu 1 octombrie 2017, niveluri valabile până în anul 2022, inclusiv.

De atunci, transportatorii profesionişti, care sunt şi cei mai mari consumatori de carburanţi, au ameninţat cu proteste şi au avertizat că vor alimenta dinafara ţării dacă nu li se va restitui o parte din acciză. „În lipsa dialogului constructiv şi la presiunea absolut firească a firmelor de transport, probabil doar prin ample manifestări publice se pot rezolva aceste situaţii, iar transportatorii sunt oricând gata să reînceapă acţiunile de protest în toată ţara, după modelul celor organizate în 2016 din cauza tarifelor RCA”, au avertizat patronatele de profil.

Citește mai mult pe mediafax.ro

Ad

7.09.2017

Poşta Română va livra, la domiciliu, permise de conducere şi certificate de înmatriculare

Poşta Română va livra, la domiciliu, permise de conducere şi certificate de înmatriculare

Compania Naţională Poşta Română a câştigat un contract de peste 31 milioane de lei, fără TVA, cu Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat Bucureşti , în baza căruia va livra, la domiciliul titularilor, permisele de conducere şi certificatele de înmatriculare pentru MAI–DRPCIV.

Valoarea acordului-cadru este estimată la 31.020.000 de lei, iar durata acestuia este de patru ani. Pe toată durata acordului-cadru se va livra o cantitate minimă de 600.000 de plicuri şi o cantitate maximă de 6.000.000 de plicuri.

Livrarea documentelor este asigurată în toate localităţile din România, iar beneficiarii vor primi documentele la domiciliu, prin serviciul Prioripost, divizia de curierat rapid a Poştei Române. Pentru persoanele fizice, predarea permiselor de conducere sau a certificatelor de înmatriculare se face pe baza actului de identitate, iar pentru destinatarii persoane juridice, corespondenţa se va preda numai persoanei împuternicite.

Citește mai mult pe zf.ro