19.10.2017

Spania pune piciorul în prag. Catalonia poate rămâne fără autonomie

Spania pune piciorul în prag. Catalonia poate rămâne fără autonomie

Guvernul spaniol va discuta, într-o reuniune de urgență convocată sâmbătă, propunerea de a prelua controlul asupra provinciei Catalonia și a-i suspendat autonomia, a anuțat cabinetul primului ministru. Este răspunsul dat liderului separatist Carles Puigdemon, care a anunțat, miercuri, că independența Cataloniei n-a fost declarată, dar va fi, dacă Madridul suspendă autonomia.

Reacția Madridului nu este srprinzătoare, pentru că vicepremierul spaniol Soraya Saenz de Santamaria anunţase că guvernul de la Madrid va prelua controlul asupra Cataloniei dacă liderul executivului de la Barcelona nu va renunţa, oficial, la demersurile privind independenţa regiunii.

Executivul de la Madrid l-a acuzat pe liderul catalan că a întreţinut deliberat o stare de tensiune și confuzie, prin refuzul de a preciza clar dacă a declarat sau nu independenţa Cataloniei.

Citește mai mult pe realitatea.net

Ad

19.10.2017

Australia înăsprește cerințele pentru obținerea cetățeniei

Australia înăsprește cerințele pentru obținerea cetățeniei

Guvernul conservator al Australiei a promis joi că va depune toate eforturile necesare pentru a înăspri cerințele necesare pentru obținerea cetățeniei acestei țări, după ce parlamentul a refuzat să aprobe o serie de decizii ale Executivului, în acest sens.

Primul Ministru Malcolm Turnbull a propus reguli mai dure în luna aprilie, care presupuneau examene mai grele la limba engleză și creșterea perioadei de rezidență în cazul solicitanților cetățeniei, de la unu la patru ani. Declarația are loc în contextul sporirii presiunilor populiste în Australia și a creșterii în sondaje a partidului anti-imigrație One Nation, condus de Pauline Hanson. Partidul Laburist, de opoziție, precum și alți critici ai guvernului, au blocat proiectul de lege în Senat, unde a fost depășit termenul limită pentru a fi adoptat. Proiectul de lege a fost criticat mai ales din cauza cerinței ca noii cetățeni să cunoască limba engleză la nivel universitar – situație la care Partidul Laburist s-a referit ca fiind o politică de tip “Australia Albă” prin discriminarea imigranților din țări în care engleza nu este limbă oficială. De asemenea, opoziția l-a criticat pe domnul Turnbull pentru remarcile sale cu privire la noua lege, și anume că ar pune “valorile australiene” în prim-planul procedurilor de obținere a cetățeniei.

Citește mai mult pe evz.ro

19.10.2017

The New York Times, despre România: Cea mai rapidă creştere economică din Europa s-ar putea îndrepta către probleme

The New York Times, despre România

Economia României înregistrează cea mai rapidă creştere din Europa, iar înclinaţia spre consum poate fi motivul principal al acestui lucru, subliniază într-o analiză de prima pagină publicaţia The New York Times, dând exempul unei pensionare care decide să îşi cumpere o pereche de cizme, deşi are o datorie, amintindu-şi însă că a primit bani în plus la pensie.

„Înclinaţiile acestei pensionare la mall explică de ce România are cea mai rapidă creştere economică din Europa. În prima jumătate a anului, ea s-a extins, cu un ritm de creştere de 5,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent”, arată publicaţia americană.

Cu toate acestea, scena de la mall ilustrează şi de ce mulţi economişti sunt pesimişti că averea României poate continua să se îmbunătăţească şi de ce unii se tem că următoarea criză din Europa se formează deja. O mare parte din creşterea pe care a experimentat-o ​​România este produsul unei prosperităţi neaşteptate a consumatorilor – una finanţată de creşteri salariale în sectorul public, oferite de un guvern a cărui generozitate populistă presează limitele ucigaşe ale aritmeticii.

Citește mai mult pe adevarul.ro

19.10.2017

Ministrul Finanțelor: Angajatorii vor plăti 2% din fondul de salarii către stat, de la 1 ianuarie 2018

Ministrul Finanțelor Angajatorii vor plăti 2% din fondul de salarii către stat, de la 1 ianuarie 2018

Angajatorii vor plăti 2% din fondul de salarii, începând de anul viitor, cea mai mare parte din bani intrând la bugetul de stat, a anunțat, joi, Ionuț Mișa, ministrul Finanțelor Publice.

“2% nu înseamnă integral fondul de salarii. O parte din acest 2% se va constitui ca venit la bugetul de stat, urmând ca, ulterior, de la bugetul de stat să fie acoperite finanțări pentru partea de sănătate și pentru partea de asigurări sociale. Vor fi aceste două componente. Practic, 90% va merge la bugetul de stat pentru a acoperi diverse destinații în funcție de solicitările bugetare și 10% va merge către sprijinirea tuturor salariaților care se vor confrunta cu situații deosebite în caz că angajatorul intră în insolvență și nu le achită obligațiile”, a spus Mișa.

Potrivit sursei citate, s-a stabilit că este mai bine să rămână și în sarcina angajatorului plata unor contribuții și să nu se transfere integral acestea doar în sarcina angajatului, iar angajatorul să nu mai aibă niciun fel de responsabilitate.

Citește mai mult pe agerpres.ro

19.10.2017

Un avocat cere înființarea unei baze de date a agresorilor sexuali din România

Un avocat cere înființarea unei baze de date a agresorilor sexuali din România

Avocatul băcăuan Vlad Fesan i-a trimis ministrului Justiţiei o solicitare prin care atrage atenţia că se impune de urgenţă înaintarea unei propuneri legislative care să vizeze constituirea unei baze de date naţionale a agresorilor sexuali.

„Propunerea mea vine din experienţa de avocat în materie penală, accentuată de o situaţie avută de clienta mea, o fetiţă din Bacău de 9 ani care a fost victima unei tentative de răpire. Acest caz, petrecut în dimineaţa zilei de 13.10.2017 mi-a adus înainte o problemă pe care am identificat-o demult: situaţia agresorilor sexuali. Acest tip de agresor este cunoscut prin comportamentul repetitiv, prin gradul foarte mare de recidivă.

Atunci când vorbim de victime minore mai ales, există o mare probabilitate ca aceste persoane să recidiveze, mai ales având în vedere faptul că de multe ori victimele nu povestesc ce au păţit, multe fapte de acest fel rămânând nedescoperite.

Citește mai mult pe jurnalul.ro

Ad

19.10.2017

ROBOR, o nouă explozie. La ce nivel a ajuns indicele care îi sperie pe românii cu credite în lei

Presedintele Traian Basescu si guvernatorul Mugur Isarescu ies din sediul BNR din Bucuresti, vineri, 17 octombrie 2008. Traian Basescu s-a intalnit cu guvernatorul Mugur Isarescu, cu membrii CA al Bancii Centrale, precum si cu presedintii bancilor comerciale, urmand sa fie prezentate concluziile Consiliului European.
Foto credit: Presedintele Traian Basescu si guvernatorul Mugur Isarescu ies din sediul BNR din Bucuresti, vineri, 17 octombrie 2008. Traian Basescu s-a intalnit cu guvernatorul Mugur Isarescu, cu membrii CA al Bancii Centrale, precum si cu presedintii bancilor comerciale, urmand sa fie prezentate concluziile Consiliului European.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a a rămas la 1,84%, dar indicii la şase şi la nouă luni au crescut.

Indicele la şase luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare, s-a majorat la 2,01%, de la 1,98%, cât a fost cotat miercuri.

Indicele ROBOR la nouă luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni, a crescut la 2,06%, de la 2,04%, valoarea înregistrată miercuri.

Citește mai mult pe gandul.info

19.10.2017

România, singura ţară din UE în care educaţia se face cu necalificaţi

România, singura ţară din UE în care educaţia se face cu necalificaţi

România este singura ţară din Uniunea Europeană în care există titulatura de necalificat în sistemul educaţional, spun reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), care precizează că în acest an şcolar 4.500 de cadre didactice necalificate au ajuns la catedră, în condițiile în care tinerii calificaţi nu vor să predea în şcolile din ţară din cauza salariilor mult prea mici.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ atrage atenţia Guvernului că din cauza salariilor mici numărul tinerilor care vor să devină cadru didactic este în scădere.

Dacă în anul  2004, la un număr de 4 milioane de copii existau 343.000 de posturi în educaţie, în anul 2017 ne confruntăm atât cu scăderea numărului de copii la 3 milioane, dar şi cu scăderea numărului de posturi didactice la aproximativ 295.000. În plus, dacă în anul 2005 existau 19.500 de debutanţi, în 2017, numărul acestora a ajuns la 16.000.

Lipsa personalului didactic calificat în şcolile din România sporeşte un fenomen pe care nu ni-l dorim: creşterea numărului de necalificaţi care ajung să predea elevilor. În acest an şcolar au fost încadraţi 4.500 de angajaţi necalificaţi în acest sistem.

Citește mai mult pe digi24.ro

19.10.2017

Femeile sunt mai deștepte decât bărbații, dar nu au noroc la bani

Femeile sunt mai deștepte decât bărbații, dar nu au noroc la bani

Cele mai recente date Eurostat, arată că femeile sunt mai deștepte decât bărbații, în majoritatea țărilor din Uniunea Europeană.

Proporţia femeilor cu un nivel superior de educaţie este mai mare decât proporţia bărbaţilor care au acest nivel de educaţie, se arată în publicația “Viaţa femeilor şi bărbaţilor în Europa”, elaborată de Eurostat în colaborare cu Institutul Naţional de Statistică.

Analizând nivelul de educaţie atins, există diferenţe foarte mici între femeile şi bărbaţii din UE la un nivel inferior de educaţie. Totuşi, la nivelurile superioare se observă tipare diferite. Astfel, în 2016, în ceea ce priveşte învăţământul superior, 33 % dintre femeile din UE erau absolvente ale acestui ciclu de învăţământ, în comparaţie cu 29 % dintre bărbaţi. Există o majoritate a femeilor cu acest nivel de educaţie în aproape toate statele membre, cele mai mari diferenţe între femei şi bărbaţi înregistrându-se în statele membre baltice precum şi în Finlanda, Suedia şi Slovenia. La nivelul României, 18, 2% dintre femei au studii superioare, față de 16,5 %, dintre bărbați.

Citește mai mult pe libertatea.ro

19.10.2017

Noi reglementări pentru Facebook, Google şi Twitter, propuse de Senatul SUA

23396904 - johor, malaysia - sep 6, 2013: photo of facebook webpage with glass globe. as of today, facebook is the largest social media network on the web, sep 6, 2013 in johor, malaysia.
Foto credit: 23396904 - johor, malaysia - sep 6, 2013: photo of facebook webpage with glass globe. as of today, facebook is the largest social media network on the web, sep 6, 2013 in johor, malaysia.

Membri ai Senatului SUA lucrează la un proiect de lege care vizează introducerea unor reglementări speciale privind activităţile platformelor online Facebook, Google şi Twitter, pe fondul suspiciunilor referitoare la ingerinţele Rusiei, informează site-ul Axios.com şi cotidianul Financial Times.

Proiectul “Legii reclamelor corecte” a apărut după ce s-a aflat că o structură rusă care se numeşte Agenţia de Cercetare în domeniul Internetului (Internet Research Agency, IRA), care ar avea legături cu Kremlinul, a cumpărat spaţiu publicitar pe platforme de socializare online pentru a influenţa opiniile înaintea scrutinului prezidenţial desfăşurat în Statele Unite în 2016.

Proiectul de lege este elaborat de senatorii democraţi Amy Klobuchar, membru al Comisiei juridice a Senatului SUA, şi de Mark Warner, vicepreşedintele Comisiei pentru informaţii. Iniţiativa este susţinută şi de senatorul republican John McCain.

Citește mai mult pe mediafax.ro

Ad

13.10.2017

Lovitură pentru bugetari: Din ianuarie 2018, nu vor mai primi bonurile de masă

Lovitură pentru bugetari Din ianuarie 2018, nu vor mai primi bonurile de masă

Bugetarii rămân şi fără bonuri de masă de anul viitor. Şi multe sporuri vor fi tăiate, conform proiectului legislativ. Dacă negocierile nu vor duce la un numitor comun, salariații de la stat ameninţă că vor ieşi în stradă. Peste un milion de români care lucrează la stat cer să se respecte promisiunile din programul de Guvernare.

La aproape 20 de ani de când au fost introduse pe piaţă, bonurile de masă ar putea dispărea de la 1 ianuarie 2018, conform prevederilor actuale din noua Lege a salarizării, potrivit observator.tv.

Sindicaliştii acuză Guvernul că banii care ar urma să înlocuiască tichetele de masă, echivalentul a două salarii minime, vor fi daţi bugetarilor abia din decembrie anul viitor.

Medicii au fost anuntaţi deja să îşi ridice bonurile de masă până la data de 30 noiembrie 2017, în caz contrar, contravaloarea lor se va returna către bugetul de stat.

Citește mai mult pe realitatea.net