Acum citesti:
New York Times: Un film românesc, în top 5 al celor mai bune producții ale secolului
Intreg articolul 2 minute de lectura

New York Times: Un film românesc, în top 5 al celor mai bune producții ale secolului

Comedia neagră „Moartea domnului Lăzărescu” a regizorului român Cristi Puiu a fost inclusă într-un top 5 al celor mai bune filme ale secolului XXI până în acest moment, realizat de criticii de film de la The New York Times Manohla Dargis și A.O. Scott, în colaborare cu mai mulți specialiști în cinematografie, informează Agerpres.

Filmul românesc ocupă locul al cincilea într-o listă de 25 de producții considerate cele mai bune ale acestui secol până în acest moment, după „’There Will Be Blood” (Paul Thomas Anderson, 2007), „Spirited Away” (Hayao Miyazaki, 2002), „Million Dollar Baby” (Clint Eastwood, 2004) și „A Touch of Sin” (Jia Zhangke, 2013).

„Moartea domnului Lăzărescu” este povestea tragi-comică a unui pensionar (interpretat de Ion Fiscuteanu) răpus de boală și transferat de la un spital la altul. Filmul a captat atenția criticilor de film pentru fidelitatea cu care redă realitatea contemporană a societății românești, dar și pentru obstacolele absurde cu care aceasta se confruntă. A primit în 2005 premiul ”Un Certain Regard” la Festivalul de Film de la Cannes.

Titlul este un spoiler. Când ne întâlnim pentru prima oară cu domnul Lăzărescu, un pensionar din București în vârstă de 60 de ani (deși arată mai în vârstă), se plânge de dureri de stomac. Aproximativ două ore și jumătate mai târziu — mai mult sau mai puțin în timp real — părăsește această lume, în mod neașteptat și …neobservat, rezumă A.O. Scott.

Citește mai mult pe digi24.ro

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.