Acum citesti:
Marea Neagră a devenit turcoaz. NASA dezvăluie care sunt cauzele
Intreg articolul 2 minute de lectura

Marea Neagră a devenit turcoaz. NASA dezvăluie care sunt cauzele

O fotografie publicată zilele trecute de NASA dă peste cap tot ce știam despre Marea Neagră. Acum marea a devenit turcoaz și seamănă tot mai mult cu Mediterana și alte mări exotice decât cu marea numită ”Neagră” deoarece atunci când scufunzi un obiect în apă acesta devine negru.

Imaginea realizată din spațiu arată însă Marea Neagră turcoaz, iar specialiștii spun că acest fenomen, care se produce în general în a doua parte a verii se datorează prezenței fitoplanctonului, care trasează fluxul curenților de apă.

Fotografia a fost realizată cu instrumentul MODIS (Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer) de pe satelitul Aqua pe data de 29 mai. Imaginea este de fapt un mozaic, compus din mai multe fotografi realizate atunci când satelitul a trecut deasupra Mării.

Fitoplanctonul reprezintă organisme plutitoare, microscopice, care se alimentează cu lumina soarelui și substanțe nutritive dizolvate. Aceste substanțe sunt aduse în Marea Neagră de apele Dunării și a Niprului care se varsă aici. În general, fitoplanctonul susține pește, crustacee și alte organisme marine, dar în cantități mari, acesta poate duce la eutrofizare – pierderea de oxigenului din apă – ceea ce duce la sufocarea vieții marine.

Citește mai mult pe libertatea.ro

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.