Acum citesti:
Ce alternative au românii care nu vor să se lupte cu băncile în instanţe
Intreg articolul 2 minute de lectura

Ce alternative au românii care nu vor să se lupte cu băncile în instanţe

Românii care vor să evite să-şi rezolve problemele cu băncile în cadrul instanţelor de judecată pot apela la o soluţionare alternativă a acestora, gratuită, prin Centrul de Soluţionare a litigiilor din domeniul bancar.

Tot mai mulţi români evită soluţionarea litigiilor pe care le au cu băncile în cadrul instanţelor de judecată şi aleg, în schimb să ajungă la o înţelegere amiabilă. La finalul lunii septembrie, Centrul de Soluţionare a litigiilor din domeniul bancar (CSALB) avea înregistrate 267 de astfel de cereri, în creştere faţă de finalul anului trecut. De asemenea, tot mai mulţi români cer informaţii despre acest tip de soluţionare a litigiilor cu băncile. Iar cei mai mulţi trimit cererile chiar online.

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, susţine că multe dintre litigiile dintre consumatori şi bănci apar din lipsă de informaţii, din lipsă de cunoştinţe, neînţelegeri şi din neîncredere. „Costurile cu litigiile apasă pe ambele părţi, şi dacă vrem să avem costuri ale creditelor mai scăzute, dobânzi mai scăzute, comisioane mai scăzute, trebuie să ne gândim şi la aceste costuri”, a afirmat Isărescu. El a precizat că trebuie găsit un echilibru între creditori şi debitori, iar oamenii nu sunt sclavii băncilor, ci ai caselor luate pe credit, aşa că „trebuie să ai grijă ce se întâmplă atunci când omul nu mai poată să plătească, să-şi ramburseze creditul”.

Citește mai mult pe adevarul.ro

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.