Acum citesti:
O brigadă a Armatei Române se va subordona Germaniei, în cadrul NATO
Intreg articolul 2 minute de lectura

O brigadă a Armatei Române se va subordona Germaniei, în cadrul NATO

România va contribui cu Brigada 81 Mecanizată din Bistriţa la corpul de armată aflat sub comanda Germaniei, în cadrul Grupării de tip Naţiune Cadru, din NATO. La această unitate sub comandă germană se va alătura şi o brigadă din Cehia, întreg ansamblul urmând să facă parte din Divizia de Forţe de Reacţie Rapidă a NATO. Înţelegerea a fost semnată de România cu Germania şi Cehia la ministeriala NATO de la Bruxelles, care se desfăşoară miercuri şi joi. În timpul acestei reuniuni, ministrul Apărării Gabriel Leş s-a întâlnit şi cu omologul său polonez, discutând despre contribuţia reciprocă a României şi Poloniei la brigăzile multinaţionale NATO de pe teritoriile lor.

Miniştrii Apărării din România, Germania şi Cehia au semnat la Bruxelles o înţelegere de colaborare în cadrul unei Grupări de tip Naţiune Cadru, concept dezvoltat la nivelul NATO începând cu 2013, chiar de Germania. Practic, Germania va comanda un corp de armată în cadrul NATO, din care vor face parte o brigadă din România, una din Cehia şi una din Germania, ansamblul urmând să contribuie la Divizia Forţelor de Reacţie Rapidă a NATO.

România va contribui cu Brigada 81 Mecanizată Bistriţa, Cehia cu Brigada a 4-a de Reacţie Rapidă, iar Germania cu Divizia a 10-a Blindate.

„Sub Conceptul de Naţiune Cadru al NATO, armate mai mici îşi pot integra capabilităţile într-o structură organizaţională pusă la dispoziţie de o naţiune-cadru”, arată NATO.

Citește mai mult pe gandul.info

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.