Acum citesti:
Parlamentul European vrea roboți cu un „buton al morții”
Intreg articolul 1 minute de lectura

Parlamentul European vrea roboți cu un „buton al morții”

Parlamentul European (PE) vrea ca roboții viitorului din cadrul Uniunii Europene să fie echipați cu „un buton al morții” care să permită deconectarea lor în caz că devin o amenințare la viața omului, relatează joi EFE.

Este ceea ce prevede o rezoluție adoptată joi (cu 396 voturi pentru, 123 împotrivă și 85 de abțineri) prin care se cere Uniunii Europene o legislație adaptată la un viitor când inteligența artificială va avea un rol primordial și care invită Comisia Europeană (CE) să pregătească o propunere care să acorde o atenție specială aspectelor etice ale roboticii.

În prezent UE dispune de câteva norme orientate spre standardizarea firmelor industriale care folosesc robotică dar nu există legi care să reglementeze interacțiunea socială între oameni și roboți.

Eurodeputații nu vor să pună obstacole în calea unei tehnologii cu un amplu potențial, dar cer ca dezvoltarea sa vertiginoasă să se facă într-un cadru normativ care să se preocupe de „securitatea, intimitatea, integritatea, demnitatea, autonomia și proprietatea datelor”, se arată în acest text care nu are caracter coercitiv.

Citește mai mult pe agerpres.ro

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.