Acum citesti:
Radu merită să plece în Brazilia!
Intreg articolul 4 minute de lectura

Radu merită să plece în Brazilia!

Nouă ne pasă!

Radu Căpriță s-a născut în Sibiu, în anul 2000. A terminat cursurile Școlii Gimnaziale „Regina Maria”, apoi a fost admis la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, unde este elev în clasa a X -a. Radu este unul dintre tinerii care s-au calificat la „Milselt Expo Science 2017”, în Brazilia. Este unul dintre copiii pentru care trebuie să adunăm 7.000 de euro ca să participe, alături de Alin Herțoiu, la una dintre cele mai mari competiții de știință din lume.

A citit cu nesaț tot ce a scris Jules Verne și spune că scenariul în care roboții pun stăpânire pe lume nu este chiar imposibil. „Sunt roboți care au capacitatea să învețe, dar mai este mult timp până vor prelua puterea”, ne liniștește Radu.

Pasiunea lui Radu pentru mecanică, informatică și inginerie s-a născut odată cu el. Nu-și amintește un moment anume care să o fi declașat, dar știe că iubește aceste domenii dintotdeauna. A meșterit la jucării, le-a desfăcut și le-a refăcut, a construit din piese lego creații mecanice și a continuat mereu să se dezvolte. Astăzi a trecut la mecanică adevărată, așa cum o numește el. O face cu ajutorul informaticii.

Mecanica și informatica mi-au plăcut de când mă știu. Cumva, s-au împletit aceste domenii și au ieșit lucruri inovative”, spune Radu.

Astăzi, în camera lui sunt diferite motoare electrice, create de mâna lui și pe care încearcă să le facă cât mai eficiente. Una din realizările dragi a fost o barcă cu motor electric, perfect funcțională. Marea lui bucurie a fost să vadă că merge, însă așa a și pierdut-o.

I-am dat drumul pe Cibin. A mers atât de frumos, însă a mers și departe, iar într-un vârtej, am pierdut-o”, povestește Radu.

Tot ce iese din mâna lui Radu este proiectat de mintea lui pe calculator. Așa reușește să-și îmbine eficient pasiunile.

S-a decis că vrea să facă drone

Radu are un frate mai mic cu șase ani și se bucură în fiecare zi de sprijinul familiei sale. În timpul liber merge pe munte, pentru că-i plac drumețiile și joacă fotbal. Jules Verne este scriitorul lui preferat și, deși i-a citit aproape toată opera, inima i-a rămas la „Insula Misterioasă”.

Este cartea mea preferată pentru că este cea mai plină de știință dintre toate. În cartea aceasta este și motto-ul meu. Sună cam așa:

Ce carte mare ar putea fi scrisă cu tot ceea ce se cunoaşte. Dar mult mai mare ar fi cartea cu tot ce nu se cunoaşte.

Proiectul cu care va participa în Brazilia „The explorer drone” este unul foarte important pentru el, cu atât mai mult cu cât a descoperit că îi place să lucreze pe drone, să le perfecționeze. Robotica pe care cei doi o aplică în proiecul lor este complexă. Își doresc ca drona lor să aibă special un braț robotic cu care să poată aduna material pentru cercetare. Astfel, nu numai că va fi extrem de utilă în explorare, ci și în adunarea de probe pentru cercetare.

Radu își dorește să devină un inginer inovator sau un savant și asta îl motivează să-și aleagă o facultate de știință a calculatoarelor.

Consideră că, din punct de vedere al cunoștințelor, școala îl susține, însă sunt și multe de schimbat.

Ce nu înțeleg eu la sistemul nostru de învățământ este de ce ne obligă să fim buni la toate materiile. Noi ne-am ales pasiunile, cu toate acestea suntem stresați cu materii cu care nu ne vom mai întâlni. Nu dorim să le urmăm, însă suntem tratați ca și cum am face-o. Este stresant și mi-aș dori să se schimbe asta”, mai spune Radu.

Radu Căpriță și Alin Herțoiu, alături de profesorul lor Ioan Stoia, s-au calificat la „Milselt Expo Science 2017”, unul dintre cele mai mari concursuri de știință din lume. Competiția va avea loc în Brazilia, în august, iar pentru a ajunge acolo au nevoie de 7.000 de euro. Pentru a arăta că ne pasă, putem să-i susținem donând în conturile:

Banca Transilvania – Cont în lei

RO61BTRLRONCRT0067784002

HERTOIU MARIUS

Banca Transilvania – Cont în euro

RO11BTRLEURCRT0067784002

HERTOIU MARIUS

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.