Acum citesti:
KUKA Systems, inteligența „orange”
Intreg articolul 6 minute de lectura

KUKA Systems, inteligența „orange”

Compania KUKA Systems a fost înființată în Sibiu în urmă cu 6 ani, timp în care cifra de afaceri s-a mărit de aproximativ 10 ori. De asemenea, numărul angajaților a depășit în prezent 250 de persoane, profilul ideal căutat de angajator fiind centrat pe flexibilitate, mobilitate și deschiderea de a învăța. Care este rețeta de succes prin care KUKA Systems reușește să facă performanță și cum își pune amprenta asupra calității vieții sibienilor ne spune Daniela Neagu, manager Resurse Umane în cadrul companiei.

Ce valori sunt asociate brandului Kuka Systems?

portocalaValorile brand-ului definesc caracteristicile mărcii KUKA. Atributele specificate mai jos servesc drept bază și orientare în dezvoltarea măsurilor de comunicare. O valoare centrală și o valoare adăugată unică a mărcii KUKA este „ Orange Intelligenz”. Acesta provine din interacțiunea dintre competențele definitorii și atributele „creative”, „integrating” și „effective”, care la rândul lor pot fi deduse din caracteristicile de bază pe care KUKA le-a specificat pentru sine.

Din anul 2011, de când se află pe piața sibiană, cifra de afaceri a companiei s-a mărit de aproximativ 10 ori. Pe ce s-a bazat această creștere?

Creșterea a fost susținută îndeosebi de integrarea unui furnizor local în cadrul grupului, o majorare semnificativă a producției și ansamblelor finite și de serviciile pe șantiere – programare roboți industriali, PLC-uri (Programmable logic controller) și asamblare mecanică, instalații electrice și pneumatice.

Ce strategii adoptă compania în continuare, astfel încât profitabilitatea să se majoreze și pe viitor?

Conducerea companiei urmărește o dezvoltare a serviciilor pe santiere – PLC și programare roboti industriali, asamblare din punct de vedere mecanic, electric și partea de producție.

Cum este organizat procesul de producție al companiei?

Cumpărăm materia prima, fabricăm piesele unicat, le asamblăm, efectuăm măsurători 3 D ale ansamblului, realizăm instalația electro-pneumatică de acționare. În urma solicitării clientului realizăm de asemenea și montajul în linia de producție a acestuia.

Care sunt principalele produse pe care le livrați clienților?

În cadrul filialei KUKA Systems SRL din România, are loc producția, montajul, precum
și instalarea electrică și pneumatică a sculelor de prindere, asa-numitele
Orange Tools. În a doua etapă urmează kit-urile pentru graifare și cadre de
prindere, piesele de contur și piesele individuale de producție. De asemenea oferim și servicii pe șantiere, partea de programare roboți industriali, PLC și montaj.

Prin ce se diferențiază produsele firmei, ce particularități le asigură succesul?

Realizăm piese unicat, după cerința clientului. Putem asigura orice tip de piesă metalică de orice dimensiune, de la materia primă până la serviciile de integrare a produsului finit la client.

Ce calități căutați la personalul pe care îl angajați? Cum arată angajatul ideal al firmei KUKA Systems?

În principiu căutăm persoane tinere, deschise, cu potențial de a învăța și de a avansa în cadrul firmei. De asemenea punem accent pe flexibilitate, în special atunci când este vorba despre un proaspăt absolvent sau când va fi nevoie ca noul angajat să se adapteze unui mediu complet nou sau diferit și să preia responsabilități diverse.

Cum vă motivați forța de muncă și cum o fidelizați, pentru a nu pleca la alte companii, pe fondul acestei crize de resurse umane cu care se confruntă Sibiul?

Încercăm pe cât posibil să fidelizăm angajații prin a le oferi diferite beneficii atât financiare cât și non-financiare dar și pe partea de formare profesională și dezvoltare personală. Realizăm de asemenea periodic și statistici salariale pentru a ne alinia pieții muncii din Sibiu.

Care este poziția companiei cu privire la implicarea angajaților în proiecte de responsabilizare socială?

În fiecare an participăm la evenimente sociale, susținem anumite centre de plasament, azile de bătrâni, prin oferirea de daruri de Sărbători, de asemenea am participat la un eveniment organizat de Aria din Sibiu „Împodobește bradul la Aria”, un eveniment deosebit având ca scop oferirea copiilor defavorizați bucuria Crăciunului.

În ce măsură compania acordă atenție programelor de protecție a mediului, ce măsuri luați în acest sens?

Kuka SystemsNe-am revizuit autorizația de mediu în două rânduri, fapt ce demonstrază că am urmărit respectarea legislației de mediu în vigoare. Avem organizată intern colectarea deșeurilor pe categorii, depozitarea temporară a acestora realizând-o în pubele/ghene etichetate conform legislației în vigoare. Avem încheiate contracte de prestări servicii pentru ridicarea deșeurilor generate cu colectori autorizați, conform legislației în vigoare.
Intern, se desfășoară în mod constant (lunar) un program de instruire a salariaților în acest sens. Am înlocuit echipamentele tehnice care erau generatoare de monoxid de carbon cu echipamente tehnice electrice (Ex.inlocuirea motostivuitoarelor cu electrostivuitoare).
Urmărim reducerea consumului de utilități (energie electrică și gaze) prin îmbunătățirea condițiilor de muncă (izolarea termică a halelor de fabricatie, înlocuirea iluminatului artificial vechi și deteriorat cu unul nou), respectiv prin educarea salariaților în acest sens (urmărirea opririi iluminatului artificial în zone de lucru atunci când se impune).

Către ce tip de activități oferiți sponsorizări?

În ultimii 3-4 ani am sponsorizat „Sibiu Quality Days”, unul dintre cele mai importante evenimente de management al calității în România.
De asemenea am încercat să venim în sprijinul Universității Lucian Blaga – Facultatea de Inginerie din Sibiu prin oferirea unui robot industrial KUKA. Anul acesta urmărim să sponsorizăm Turul ciclist și Maratonul Sibiului. În fiecare an sponsorizăm si evenimentul social „Impodobește Bradul la Aria”.

Dacă ar fi să alegeți un simbol pentru companie, care ar fi aceasta și cum ați argumenta alegerea?

Un simbol potrivit pentru KUKA este un inel din 3 piese care reprezinta inteligenta „Orange”. Unicitatea noastră este rezultatul interacțiunii dintre competențele KUKA și domeniile de afaceri. Fiecare serviciu KUKA și fiecare produs KUKA provine din această fuziune. Noi creăm valoare adăugată prin cooperarea cu diferite competențe. Astăzi, acesta poate fi software-ul, hardware-ul și mecanica – sau, de asemenea, colaborarea între industrii, sisteme și robotică. Mâine, această valoare adăugată poate apărea din interacțiunea dintre clienți, parteneri și producători. Gândirea și acționarea integrată deschid posibilități de aplicare neașteptate atât pentru utilizarea internă, cât și pentru partenerii externi. Afișajul vizual asociat simbolizează exact această colaborare excepțională în cadrul KUKA – în conformitate cu viziunea noastră corporativă „One KUKA”.

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.