Acum citesti:
O societate de tradiție a intrat în insolvență
Intreg articolul 3 minute de lectura

O societate de tradiție a intrat în insolvență

Tribunalul Sibiu a admis pe 3 iulie cererea Armax Gaz Mediaş de intrare în insolvenţă. Creşterea veniturilor a fost singura evoluţie pozitivă de anul trecut pentru Armax, în rest înregistrându-se doar rezultate negative. Astfel, exerciţiul financiar a fost încheiat cu pierderi de 12,99 milioane lei, datoriile au urcat la 109,43 milioane lei, de 3,45 ori mai mari faţă de anul 2013 şi de 8,29 ori mai mari comparativ cu 2012, capitalurile proprii au scăzut la cea mai mică valoare din ultimii 10 ani, iar numărul de angajaţi s-a redus la 188

Armax Gaz Mediaș a depus pe 28 iunie 2017 cerere de deschidere a procedurii generale de insolvenţă, menţionînd că “în ultimii 3 ani, activitatea societăţii s-a diminuat simţitor, datorita lipsei comenzilor de lucrări specifice pe piaţa de gaze naturale şi petrol”. Tribunalul Sibiu a admis cererea pe 3 iulie 2017, precizând printre altele că “din actele contabile depuse la dosar, rezultă că debitoarea este în stare de insolvenţă, întrucât fondurile băneşti disponibile sunt insuficiente pentru plata datoriilor exigibile ale societăţii, în sumă totală de 48.885.804 lei”.

Deşi a fost înfiinţată în 1991 ca societate pe acţiuni, Armax Gaz Mediaş are un istoric care se confundă cu cel al gazului românesc. Începând cu anul 1917, gazul este folosit pentru iluminat public, iar Turda este primul oraş european care dispune de aceasta facilitate. În acest context, s-au înfiinţat la Mediaş ateliere pentru deservirea sondelor de gaz, care mai târziu au reprezentat bazele companiei care azi poartă numele Armax Gaz. Acţiunile companiei se tranzacţionează pe piaţa reglementată SIBEX – Sibiu Stock Exchange. Cel mai important acţionar al companiei şi preşedinte al Consiliului de Administraţie este Mircea Vescan.

În anul 2010, la licitaţia organizată de casa Artmark, faimosul „Car cu boi” al lui Grigorescu a fost achiziţionat de Mircea Vescan care a plătit suna de  155.000 de euro. „Este prima dată când achiziţionez o asemenea operă şi sunt bucuros să fiu unul dintre cei care pot deţine acest tablou şi voi face toate demersurile pentru a mă asigura că nu va fi niciodată înstrăinat de România”, a spus Mircea Vescan după licitație. Imediat după achiziţie, decizia familiei Vescan a fost ca acest tablou, emblematic pentru valorile noastre tradiţionale, să fie expus public într-o locaţie potrivită pentru ca toţi românii să se poată bucura de el. În urma studierii mai multor opţiuni, s-a decis ca lucrarea lui Grigorescu să fie expusă de acum înainte la Muzeul Brukenthal din Sibiu. Despre decizia de a expune public tabloul intrat în posesia familiei, Călina Vescan a declarat: „Ne va face mare plăcere să mergem cu familia să vedem din când în cand tabloul la muzeu”.

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.