15.2 C
Sibiu
vineri, martie 29, 2024

Vânzările de autoturisme noi din Sibiu scad, în timp ce în restul țării cresc

Cele mai citite

Piața auto din județul Sibiu pare să treacă printr-un moment de stagnare, vânzările de autoturisme noi, dar și cele de mașini rulate din import având creșteri foarte mici și chiar scăderi, în contextul în care la nivel național vânzările cresc vertiginos.În primele 6 luni, creșterea întregii piețe de automobile din Sibiu a fost de numai 1%, în timp ce vânzările de mașini din România au crescut cu peste 24%. Explicațiile pentru această situație ar putea ține atât de veniturile sibienilor, cât și de situația concretă a rețelei de dealeri și reprezentanțe.
Vânzările de automobile, noi și rulate, din județul Sibiu, au scăzut în luna iunie a acestui an, comparativ cu aceeași lună din 2014, deși la nivelul întregii țări volumele vândute sunt în creștere. În primele 6 luni ale anului, autoturismele cumpărate de sibieni au totalizat 5.716 unități, cu numai 51 de mașini mai multe decât anul trecut, în perioada similară (fiind vorba despre o creștere nesemnificativă, sub 1%). Defalcat, vânzările de autoturisme noi au scăzut cu 25 de unități, în intervalul ianuarie – iunie (-7,9%), cele second-hand din import au scăzut cu 71 de unități (-2,4%), în timp de cumpărările de mașini second-hand de pe piața internă (reînmatriculările) au crescut cu 147 de autoturisme (plus 6,2%). Asta înseamnă că sibienii au preferat să cumpere mașini de la mica publicitate și din târg, în defavoarea celor aduse din Germania și cu atât mai mult a celor noi, care reprezintă doar un mic procent din vânzările din 2007, anul de vârf al pieței auto din România.
În ultima lună a intervalului analizat, iunie, au fost cumpărate 96 de autoturisme noi, au fost importate 520 de autoturisme rulate și s-au reînmatriculat alte 403 autoturisme, adică un total de 1019 autoturisme cumpărate de sibieni. La acestea se adaugă un număr de 210 vehicule utilitare (fără autobuze sau autospeciale), din care doar 18 au fost utilitare noi, 118 vehicule rulate din import și 74 autoutilitare care și-au schimbat proprietarul. Comparativ, în iunie 2007, în județul Sibiu erau vândute 446 de autoturisme noi, alături de 371 mașini rulate de import și 577 de autoturisme rulate de pe piața internă. Anul trecut, în luna a șasea, au fost înmatriculate 94 de autoturisme noi, 541 autoturisme second-hand importate și 446 mașini reînmatriculate, respectiv, un total de 1081 de autoturisme noi și rulate. O explicație a vânzărilor slabe ar putea fi dată de o evoluție diferită față de alte județe ale țării în perioada de criză, în anii 2008 – 2011, când scăderea nu a fost atât de radicală. O altă explicație ar putea fi veniturile mai mici ale populației, în comparație cu județele mari, situație care îi determină pe cei mai mulți sibieni să amâne achiziția unui autoturism, nou sau second-hand.
t1La nivelul întregii țări, în iunie au fost înmatriculate 8.630 de autoturisme noi, în creștere cu 24,23% față de cele 6.947 înmatriculate anul trecut în aceeași lună. De asemenea, au fost importate 20.309 mașini second-hand, cu aproape 15 procente mai multe decât anul trecut, în perioada similară. În prima jumătate a anului au fost vândute 34.472 autoturisme noi, cu peste 10 procente mai multe decât în primele 6 luni ale anului 2014, și au fost importate nu mai puțin de 112.444 autoturisme uzate din Europa, în creștere cu 14%. După București, care înglobează și înmatriculările făcute de firmele de leasing care au sediile în Capitală, indiferent de domiciliul cumpărătorului/utilizatorului, județele cu cele mai mari volume de vânzări de autoturisme sunt Cluj, Timiș, Prahova, Argeș, Brașov, Iași, Constanța, Bihor, Mureș și Ilfov. t2
t11Sibiu se află aproape de mijlocul clasamentului pe județe, pe poziția 18, după Galați, Bacău și Maramureș, încheind plutonul județelor cu peste 1.000 de autoturisme înmatriculate lunar. Anul trecut, în luna iunie, vânzările de mașini din Sibiu se situau pe locul 12 în țară. Această coborâre în clasamentul vânzărilor a fost generată de faptul că Sibiul se numără printre cele trei județe, alături de Tulcea și Bistrița – Năsăud, care au înregistrat scăderi în luna iunie la înmatriculări.
Mărci și modele
Din punct de vedere al preferințelor pentru mărci și modele, Sibienii au ales Dacia (36 de autoturisme noi cumpărate în iunie, cele mai multe fiind Logan 1.2 benzină), Hyundai (22, cele mai multe fiind i10 și i20), la mare distanță fiind cumpărate VW (7), Skoda (4) sau Renault 4). Nici clienții de automobile premium nu s-au înghesuit în showroom-uri luna trecută, fiind înmatriculate doar două exemplare Audi, două Mercedes-Benz, două Land-Rover și un Jeep. Achizițiile second-hand au avut un profil diferit, fiind preferate autoturismele Volkswagen (176 de unități, cele mai multe fiind Golf 4, cu motoarele 1.9 TDI și 1.6 benzină), urmate de modele Ford (60 de autoturisme, din care cele mai multe au fost Focus 2, cu motor 1.6 diesel) și cele Opel (54 exemplare, cele mai multe fiind Astra G).
Parc auto
La sfârșitul anului trecut, județul Sibiu avea un parc auto ce număra 137.201 vehicule înregistrate oficial, din care 106.462 erau autoturisme. La acestea se adaugă cele aproximativ 4.000 de vehicule (autoturisme, utilitare și altele) înmatriculate anul acesta. Vârsta acestui parc este destul de mare, însă categoriile cu ponderea cea mai mare în parcul auto al Sibiului o au cele cu o vârstă între 6 și 10 ani, respectiv între 10 și 15 ani, cu aproape 40.000 de vehicule în fiecare din cele două categorii. Peste 24.000 de autoturisme înmatriculate în județul Sibiu depășesc 20 de ani vechime, între acestea numărându-se peste 6.000 de modele Dacia și peste 3.000 Volkswagen. Parcul auto din România a ajuns, în decembrie 2014, la 6,2 milioane de vehicule, județul Sibiu reprezentând aproximativ 2% din acest parc.
Autor: Gabriel Dogaru

spot_img
spot_img
Ultimele știri

Retrospectivă. Primarii Sibiului 1990 – 2024

Activitatea Primăriei Sibiu, după Revoluția din 1989, se împarte în două perioade distincte: înainte și după Klaus Iohannis, în...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect