Acum citesti:
Nu ne trebuie
Intreg articolul 3 minute de lectura

Nu ne trebuie

Departamentul de Stat al Statelor Unite a decis că statul român e un partener important și îi poate transfera tehnologie de apărare. Sistemul antirachetă Patriot, ce poate fi achiziționat de România, există în Polonia și, alături de sistemul Aegis desfășurat la baza americană de la Deveselu, ar fi un sistem defensiv formidabil împotriva amenințărilor cu rachete de-ale rușilor. Statul rus amenință periodic statele baltice, Polonia și România, pentru că se comportă ca state NATO. Privind la criza ucraineană, invazia din Crimeia, invazia din Georgia și pierderea teritoriului ucrainean din est, achiziția sistemului antirachetă Patriot e logică.

Bineînțeles că optimismul ni se topește când realizăm că pesediștii tocmai au anulat decizia de a construi fregate moderne, de a achiziționa transportoare blindate germane, iar construția de elicoptere de atac americane sau europene bate pasul pe loc.

Cum ne-a lămurit Dragnea și minionii săi, prioritățile sunt altele. Nicolicea ne-a spus clar că prioritatea guvernării sunt creșterile de salarii și pensii, nu autăstrăzile, alt sector de investiții strategic pentru România. Mintea politicianului român ce stă cocoțată pe un munte de tupeu, are tot atâta simbioză cu bunăstarea cetățenilor cât are Dragnea cu scoaterea din sărăcie a teleormănenilor.

În România sunt bani de panseluțe în fiecare primăvară. Milioane de euro sunt cheltuite pe flori sezoniere, în locul celor perene, pentru eterna șpagă și în ciuda inutilității estetic decorative. Ca și palmierii ce apăruseră în municipiile din România, panseluța e un sindrom al bătăii de joc prin cheltuirea fără rost a banului public. De fapt nu ar fi fără rost, rostul e comisionul, șpaga, paraîndărătul atât de iubit și pentru care se luptă politicienii în campaniile electorale.

Investim extrem de puțin în infrastructură, cercetare, educație și sănătate. Suntem scufundați în sărăcie în loc să vedem creșterea economică distribuită pentru prosperitatea cetățenilor români. Facem pulbere legi pentru a elibera infractorii de răspundere și prejudicii materiale.

Lumea actuală postindustrializată se îndreaptă către automatizare, mijloace de transport electrice autonome și eficiență energetică. Noi ne luptăm cu maladii ca rujeola pentru că nu ne mai vaccinăm copii. Statele occidentale recrutează creiere din toată lumea, la noi profesori coordonatori de doctorate sunt nulități ca Gabriel Oprea și Liviu Pop. Se investește enorm în lupta împotriva cancerului, noi exportăm asistente medicale și medici rezidenți așa cum făceam acum un deceniu pe piața de prostituție europeană. Zeci de mii de românce lucrează ca asistente sociale pentru bătrâni din Italia și Spania, acasă bolnavii și bătrânii noștri stârnesc mila, nu grija statului.

Se pare că nu ne trebuie nimic. Nu vrem armată, nu vrem autostrăzi, nu vrem bunăstare, ci să fim duși cu zăhărelul și să zâmbim tâmp că aici e Grădina Maicii Domnului, buricul universului și miezul planetar. Norocul nostru e că nu ne tâmpim total și iremediabil și încă există un procent de încăpățânați ce vor o țară ca afară.

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.