13.3 C
Sibiu
vineri, martie 29, 2024

Oul din fundul găinii

Cele mai citite

Am intrat deunăzi să-mi multiplic o cheie într-un magazin din buricul târgului, cu nume fermecător pentru sibianul get beget: „Dumbrava”. Timp de aşteptare 10 minute, destul pentru un tur printre umeraşe. Stupoare! Un etaj plin ochi de hăinet – numai plastic, evident – şi nicio fustă!!! E şi „normal” într-o lume în care conspiraţia modei a transformat bărbatul într-un greieruş efeminat, cu colanţi zdrenţăroşi, iar femeia într-un bărbătuş cu pleată şi bocanci.

Uite aşa te încearcă dorul de frumuseţea românului cea dintâi, de eleganţa regală a costumului naţional, de căldura lânii, de răcoarea bumbacului, de foşnetul mătăsii şi de mângâierea catifelei, de in, de cânepă, de borangic, de România profundă şi naturală de odinioară. Când, câte o felie din ea mai îndrăzneşte şi azi să aştepte cu smerită răbdare să se închine la vreun sfânt, precum străbunii, devine imediat ciuca bătăilor de joc ale televiziunilor şi sursă de impozitare pentru guvernele cu creier neted. Pe ce să-şi fixeze gheara, dacă nu pe leuţul din pomelnic sau pe şoseta de lână din pâslarii babelor, semnele exterioare ale prosperităţii naţiunii. Să nu mai vorbim de cine mai are vreun ou în fundul găinii şi găina în fundul curţii. Ăsta-i de-a dreptul chiabur (termen bolşevic pentru: „ţăran cinstit şi harnic”) şi, deci, trebuie închis pentru evaziune fiscală!

Ştia el ce spune, reputatul sociolog Ilie Bădescu, previzionând că România nu poate ieşi la lumină, decât revenind la morala creştină şi organizarea pe bresle profesionale. Adică, omul potrivit la locul potrivit, înmulţind talanţii de la Dumnezeu, cu drag de meseria sau profesia sa şi cu respect pentru performanţa altuia, convins că face parte din planul dumnezeiesc al mântuirii neamului. Poate doar atunci s-ar curăţa ţara de Doreli plantatori de stâlpi de înaltă tensiune în mijlocul drumului şi excroci inventatori de taxe pe stâlp, de birocraţi sadici şi roboţi iexpugnabili care fac zid între plătitorul de taxe şi servicii şi furnizorul lor, speriat de moarte de relaţia cu publicul, de primari zadarnici şi amante expirate, ejectate în funcţii de decizie, de corupţi incoruptibili sub acoperirea „justiţiei”, de penuria de conştiinţă, de tupeul ghiftuitului, agresivitatea grosolanului, terorismul finanţistului şi de titlurile universitare fără acoperire, de politrucăreală, minciună şi atătea alte boli sociale grave, tipice unui stat mafiot, aşezat ca o pâclă pe ochii naţiunii şi ca o lespede pe spinarea ei.

Dar, în tot răul e şi un bine. Tagma asta parazitară nu prea-i dusă la biserică, dar nici la şcoală. Încă n-a aflat ce-a fost mai întâi, oul sau găina şi încă dezbate unde să pună impozitul: pe ou, pe găină sau pe fundul găinii care „face” oul. Mai putem respira un pic.

spot_img
spot_img
Ultimele știri

Retrospectivă. Primarii Sibiului 1990 – 2024

Activitatea Primăriei Sibiu, după Revoluția din 1989, se împarte în două perioade distincte: înainte și după Klaus Iohannis, în...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect