15.2 C
Sibiu
vineri, martie 29, 2024

Și câștigătorul este…

Cele mai citite

Săptămâna aceasta am participat la un seminar în domeniul afacerilor și dezvoltării personale, alături de sute de alți sibieni. La un moment dat, trainerul a cerut să ridice mâna toți cei care știu că este sănătos să mănânci un măr pe zi. Toate mâinile s-au ridicat imediat. Apoi a continuat: Câți dintre voi chiar mănâncă zilnic un măr? Nici 20% din mâini ridicate. Trainerul a insistat: Câți dintre voi știu că 30 de minute de mișcare pe zi aduc un plus de sănătate și energie? Din nou, toată lumea a ridicat mâna. Câți practicați cele 30 de minute de mișcare pe zi? Drept rezultat, cam 10% dintre cei prezenți în sală.
Și atunci, nu putem să nu ne întrebăm unde se rupe lanțul dintre rațiune, cunoștințe și acțiune? Ce ne împiedică să mergem mai departe, să ne urnim și să acționăm? Care este motorul care să ne ajute să trecem de la pasivitate la acțiune? Ce ne face să ne pierdem interesul sau cum putem să ne menținem concentrați pentru a continua să facem lucruri?
Motivele cu siguranță trec prin multe registre, și nu țin atât de naționalitate, cât de fiecare persoană în parte: de la comoditate la teamă, de la ignoranță la o creativitate cultivată insuficient, de la lipsa de modele chiar în propria familie la convingerile limitate ale anturajului, de la incapacitatea de a lua decizii până la neputința de a împărți sistematic sarcinile ample în pași mai mici, a căror rezolvare să o bifezi constant, cu o doză minimă de efort. Celebrul om de afaceri și filantrop american William Clement Stone susținea că motivul pentru care atât de puțini oameni avansează și reușesc să se mențină focusați pe sarcini pozitive și cu impact mare în viața lor este pentru că „nu s-a inventat o metodă prin care să stai jos și să aluneci în sus”. Prin urmare, nu trebuie să fii extraordinar ca să ai parte de rezultate cât mai bune, ci trebuie să avansezi cât de puțin în fiecare zi. Acțiunea este cuvântul cheie, însă acțiunea făcută în mod susținut, costant, cu perseverență. Și orice acțiune pornește de la o decizie, luată în modul cel mai conștient și responsabil. Depinde așadar de noi înșine să ne mobilizăm să facem ceva, să investim timp și energie dacă vrem să culegem apoi roadele și să avem parte de lucruri cât mai bune în viață. Altfel, vom face parte dintre acei oameni care, precum spunea Benjamin Franklin, își petrec o jumătate din viață explicându-le celorlalți ce vor să facă, iar cealaltă jumătate, explicând de ce nu au făcut-o.

spot_img
spot_img
Ultimele știri

Retrospectivă. Primarii Sibiului 1990 – 2024

Activitatea Primăriei Sibiu, după Revoluția din 1989, se împarte în două perioade distincte: înainte și după Klaus Iohannis, în...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect