Acum citesti:
O lume (ne)bună
Intreg articolul 3 minute de lectura

O lume (ne)bună

Nu cred că era cazul să mai primim noi dovezi ale faptului că trăim într-o lume (ne)bună, dar am primit destule în această săptămână. Ca de fiecare dată, dovezile au venit pe mai multe planuri, atât local, cât și național și internațional.

Aș începe prin a vorbi despre cea mai mică dintre probleme. La Sibiu, în Parcul Teatrului, a fost dezvelit bustul unei personalități care nu are nicio legătură cu teatrul, ba mai mult, nu este încă foarte clar ce legătură are cu Sibiul. Faptul că unele dintre compozițiile lui Nicolae Bretan se cântă la Filarmonica Sibiu, nu știu dacă justifică amplasarea unui bust în fața Teatrului, chiar dacă a fost donat de familie, în condițiile în care sunt zeci de personalități locale care nu au primit încă niciun onor în oraș.
Mult mai grav este, însă, că la Sibiu s-a vorbit pentru prima dată oficial despre „Balena albastră”. Procurorii au anunțat că, în cazul fetei de 15 ani care a căzut de pe blocul turn, există „indicii temeinice” că acest joc a fost implicat. Multe lucruri nu sunt clare, poate nici pentru anchetatori, dar faptul că temutul joc a fost incriminat în contextul în care Ministrul de Interne a susținut sus și tare că el nu există, a deranjat foarte tare.
Ca să împiedice tinerii să joace „Balena albastră”, Ministrul de Interne și Primarul general al Capitalei s-au plimbat prin școlile din București, oraș care nu s-a confruntat până acum, nici măcar la nivel de zvon, cu acest joc inexistent. Singurul lucru pe care au reușit să-l facă cele două doamne a fost să le atragă atenția tuturor copiilor, chiar și celor care erau până acum dezinteresați, că, de fapt, „Balena albastră” există.
Dincolo de bâlbele mai mult sau mai puțin nevinovate ale autorităților din România, sunt zone din lume unde nebunia pare mult mai mare decât la noi. Recentele atentate în Rusia – unde 15 oameni au murit și 55 au fost răniți, dar și atacul chimic din Siria – cu gaz sarin despre care cei mai mulți dintre noi n-am auzit decât în filme – confirmă nebunia generală a acestei lumi.
Trebuie să recunosc, însă, că am întâlnit și oameni frumoși și liniștiți. Chiar dacă sunt atinși de agitația lumii moderne, nu se lasă pătrunși de ea. Mulți dintre ei sunt oameni pentru care credința și Dumnezeu, dincolo de clopote aurite de zeci de tone, chiar înseamnă ceva. Sunt oameni care s-au purificat prin postul lung al ultimelor săptămâni și se pregătesc acum de Săptămâna Patimilor. Să ne alăturăm lor, în înțelepciune și serenitate, dacă nu nepărat în Post, și să salvăm lumea, cel puțin a noastră, lăuntrică, și cea din imediata apropiere, pentru că salvarea lumii întregi s-ar putea să fie o cruce mult prea mare pentru cei mai mulți dintre noi.

Sărbători cu liniște și pace!

 

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.