16.2 C
Sibiu
vineri, martie 29, 2024

Trezirea

Cele mai citite

În aceste zile, în Venezuela sunt proteste masive. Milioane de cetățeni au ieșit în stradă. Foametea e atât de mare, încât soldații forțează granița în Columbia pentru a-și procura hrană. Fiecare venezuelean a slăbit în medie 10 kilograme. Animalele de companie, sau câinii vagabonzi au dispărut, grădinile zoologice sunt sparte. Asta în ciuda faptului că Venezuela este unul din cei mai mari producători de petrol din lume. De ce ar trebui să ne preocupe situația din Venezuela?

Acest stat din America Latină a intrat într-o spirală descendentă cu o inflație de 1.600% din cauza populismului politic. Construirea unui adversar extern care vrea „răul țării”, consolidarea puterilor politice executive, presa slabă sau controlată politic și măsurile populiste au dus un stat relativ înfloritor la un dezastru inimaginabil. Rețeta o vedem repetată peste tot în preajma noastră. Rusia, în ciuda unei propagande extrem de active, agresivității diplomatice însoțite de flexarea mușchilor militari, este într-un declin economic accentuat. Dacă la nivel mondial sărăcia s-a redus semnificativ, în statele africane sau în Asia, rușii sărăcesc, în ciuda exporturilor de petrol și gaze. Mai aproape de noi, Turcia și Ungaria împletesc populismul cu regimul autoritar rezultând o politică ce duce aceste țări către dezastru.

Veți întâlni deseori admiratori printre politicienii români ai lui Orban, Erdogan și Putin. Reflexul autoritarist ce anunță măsuri „simple și rapide” e mult mai ușor de înghițit decât procedurile și încrederea în instituțiile democratice.

România e un stat relativ stabil, cu o economie în creștere. Însă în fruntea statului se află impegatul de mișcare teleormănean ce își umflă mușchii periodic ca un narcisist politic. Refăcut în insule însorite, se găsește în situația de a ancheta fraude electorale din poziția de condamnat penal pentru fraudă electorală. Insatisfacția de a fi în continuare anchetat cu o condamnare previzibilă îl transformă dintr-un populist ahtihiat după avere, într-un elefant în magazinul de porțelanuri. Problema românească nu e doar schimbarea codurilor penale, fiscale și abordări tâmpite ale unor probleme simple. Oprirea eforturilor de înarmare a armatei cu fregate moderne, blindate germane construite în România și rachete antiaeriene Patriot este simptomul iresponsabilității. Minciuna propagată intens pe canalele mass-media și opoziția politică extrem de slabă erodează statul român și viitorul bunăstării cetățenilor acestei țări.

În momentul în care fosila politică de la Ministerul de Externe avertizează Coreea de Nord să nu mai facă teste cu rachete antibalistice, realizăm în ce teatru absurd ne aflăm. Nimeni din PSD sau alți politicieni nu vorbesc de săracii din România, epidemia de rujeolă e un subiect secundar și pare că nu realizăm că am pierdut un sfert de populație care nu se va reîntoarce niciodată aici. Politica se contruiește pe termen lung, cu obiective strategice și ca țel de a aduce fericirea cetățenilor. Nu e o utopie, ci fișa postului neînsușită de fanfaronii și hoții care conduc statul român. Însă acești domni și doamne fac asta pentru că noi le-am dat democratic votul.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img
spot_img
Ultimele știri

Cum sărbătoresc sașii din Cisnădioara sărbătorile de Paște

În inima Transilvaniei, în preajma sărbătorilor pascale, aromele hencleșului se răspândesc în locuințe și în fiecare casă își are...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect