Acum citesti:
Cei mai buni din țară
Intreg articolul 7 minute de lectura

Cei mai buni din țară

În săptămâna care tocmai s-a încheiat, marea majoritate a tinerilor care au susținut Bacalaureatu au scăpat de emoții. Miercuri, 5 iulie au fost afișate primele rezultate. Anul acesta elevii s-au descurcat foarte bine. Peste 1.900 de elevi, un procent de 83,73% au promovat acest examen. Sibiul este astfel primul județ din țară ca promovabilitate, cu mult peste media pe țară care este de 71,4%. A fost urmat de Bacău (83,54%), Iași (82,75%), Cluj (82,75%) și Alba (79,76%). Au fost și două medii de 10, obținute de Irina Floarea Linte, specializarea Științe ale Naturii de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” și Cristina Hămbășan, specializarea Tehnician Activități Economice, de la Liceul Teoretic „Gustav Gundisch”, Cisnădie. Ambele, fete abițioase și cu dorință de a învăța. În cele ce urmează veți citi povestea celui mai bun Bacalaureat din ultimii 8 ani și a celor două eleve de 10.

2.280 elevi au susținut Bacalaureatul în sesiunea iunie-iulie a acestui an, iar 1.909 au promovat. Dintre ei, 552 au obținut medii cuprinse între 9 și 9,99, 614, cei mai mulți, au obținut medii între 8 și 8,99, 427 au fost cu medii între 7 și 7,99, iar 313 cu medii între 6 și 6,99. Îi felicităm pe toți.

Laurii au fost împărțiți echitabil în acest an între cele mai bune trei licee din Sibiu. Colegiul Național Gheorghe Lazăr a avut singura medie de 10 din orașul Sibiu, cu toate acestea, ultima medie a fost 6,33. La Colegiul Național „Octavian Goga” cea mai mare medie a fost 9,96, dar cea mai mică medie 7,01. Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” a avut cea mai mare medie 9,9 și cea mai mică 6,95. Dacă primele două colegii au avut o promovabilitate de sută la sută, cei de la Brukenthal au avut un elev din promoțiile anterioare, care a obținut media 5,85 și nu a promovat acest examen. Acestă situație le-a adus o promovabilitate de 99,13%, dar sunt șanse mari ca, dacă acest elev a depus contestație, situația să se schimbe.

O situație aparte se înregistrează la Liceul Tehnologic Transcom Sibiu. Aici a fost un singur candidat înscris și care a promovat acest examen, situând liceul pe locul 3, cu o promovabilitate de 100%. Nu se poate spune, însă, că unitatea de învățământ se poate compara cu celelalte două care au atins această performanță.

În ziua în care au fost date rezultatele au fost depuse și contestațiile. Astfel, până la ora 20:00 s-au strâns 592 contestații. Cele mai multe dintre ele, 205, au fost depuse la Limba şi literatura română. La cea de-a doua probă, Limba și literatura maternă, au fost depuse 55 de contestații pentru examenele susținute la limba germană. La proba obligatorie a profilului au fost depuse 196 de contestații, dintre care 65 la istorie și 131 la matematică. Rezultatele obținute la proba la alegere a profilului au adus 136 de contestații din partea elevilor care nu au fost de acord cu nota obținută.

Acestea vor fi soluționate, iar rezultatele finale se afișează luni, 10 iulie, la ora 12:00.

După rezultatele finale, elevii care nu au reușit să promoveze prima sesiune a Bacalaureatului se pot înscrie din nou pentru susținerea probelor de examen la care au fost respinși. Perioada în care au loc înscrierile este 11-14 iulie.

Cea de-a doua sesiune a examenului de bacalaureat va avea loc în lunile august-septembrie și va debuta cu proba scrisă la Limba și literatura română, în data de 21 august.

Fetele de 10

Cristina Hămbăşan a fost elevă a Liceului Teoretic „Gustav Gundisch”, Cisnădie. Fata a crescut la Sadu. Între munca la câmp şi grija animalelor, tânăra a găsit întotdeauna timp pentru studiu. Acum, la finalul clasei a XII-a, Cristina se mândreşte cu una din cele două medii de 10 din Sibiu la Bacalaureat.

„Am învățat pe parcursul celor 4 ani de liceu în mod constant. Într-adevăr, în ultimul an am învățat mai mult, dar mi-a fost mult mai ușor având deja cunoștințe acumulate pe toată durata liceului. Am avut timp și să ies cu prietenii, deci nu am exagerat cu învățatul. Părinții mei au plâns de bucurie când au aflat. Nu ne așteptam chiar la nota 10”, povestește Cristina.

Mama Cristinei a fost peste măsură de încântată de reuşita fiicei ei.

„La 12:00 s-au dat rezultatele. Când a venit fata să ne spună că a luat 10 la toate materiile, am început să plâng de emoții. A învățat foarte mult, la școală era nelipsită, așa că merită din plin nota aceasta frumoasă. Suntem tare mândri de ea”, spune mama tinerei.

Cristina a fost mereu o tânără silitoare şi dedicată studiului. Totuşi, nu a refuzat niciodată să îşi ajute familia la munca specifică vieții la țară.

„Am 10 nepoți și 2 strănepoți, iar ea este o mare mândrie în familia noastră cu nota aceasta. Întotdeauna a fost o fetiță muncitoare și ascultătoare. Mereu a fost dată ca exemplu la școală pentru că a fost mereu premiantă și totuși și-a găsit timp să aibă grijă de sora ei mai mică și să ia parte la munca de zi cu zi”, povestește Elena Popica, bunica.

Cristina Hămbăşan îşi doreşte să urmeze o facultate pe profil real. Ingineria la Sibiu este prima opţiune pe lista absolventei.

Irina Floarea Linte s-a născut și a crescut în Tălmaciu, acolo unde a făcut și școala generală. A fost încă de mică un copil extrem de curios și pus pe citit. Bunica ei îi povestește cel mai adesea cum stătea mereu cu câte o revistă în brațe. Nu prea știa ea ce scrie acolo, dar întotdeauna exista dorința de a afla. Pe măsură ce a crescut și-a aprofundat cunoștinele, având grijă mereu să se alimenteze cu informație. Spune că a fost înzestrată cu o memorie extraordinară care o ajută să rețină foarte repede lucruri, dar și cu o ambiție de neclintit. A fost atrasă mereu de competiția constructivă. Acesta este și motivul pentru care a ales ca liceu Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, unde a intrat cu media 9,90.

Îi place mult să citească, fără a avea neaparat un domeniu preferat. Acum a ales, pentru a doua oară, „Invitație la vals”, o carte scrisă de Mihail Drumeș, care o emoționează și o face să plângă mult.

„Este acolo un citat, care face toată cartea din punctul meu de vedere. Se spune la un moment dat: Prefer Iadul cu o femeie deșteaptă decât Paradisul cu una proastă”, spune Irina. În aceeași măsură este pasionată și de fotografie. Îi place să surprindă natura și, chiar dacă nu a reușit încă să-și ia un aparat performant, spune că este doar o chestiune de timp până să-l achiziționeze.

Acum că a scăpat de emoțiile Bacalaureatului se va relaxa. Urmează să plece cu prietenele la Brașov, apoi la Cluj, la Untold, și să se bucure de vară. Din toamnă, vrea să urmeze cursurile Facultății de Inginerie din Sibiu, la specializarea Calculatoare.

Deși mă declar un fan al cititului, sunt mult mai sigură pe științele exacte. În liceu am descoperit cât de mult îmi place programarea și mă vad lucrând într-o companie ca inginer IT”, spune fata.

Deși Irina a fost obișnuită cu note mari, recunoaște că media 10 la Bacalaureat a fost o surpriză și un vis pe care nu credea că-l va putea atinge. Cel mai mult o bucură că și-a făcut mândri părinții, familia, prietenii și profesorii. Lor vrea să le mulțumească pentru că au sprijinit-o și au crezut în puterile ei, mai mult decât a făcut-o ea. Transmite generațiilor care vin din spate să-și aleagă facultatea cu sufletul și să nu mai fie așa speriați de Bacalaureat pentru că nu este un examen atât de greu precum pare.

„Dacă depui puțin efort, îl treci cu brio”, spune Irina.

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.