Acum citesti:
Vreau la facultate!
Intreg articolul 6 minute de lectura

Vreau la facultate!

În acesată perioadă, la facultățile Universității „Lucian Blaga” din Sibiu se fac înscrieri. De săptămâna viitoare încep examenele, acolo unde este cazul. Până vineri la închiderea ediției, din toate cele 9 facultăți ale Universității, cea mai mare concurență pare să fie și anul acesta la Medicină unde sunt înscriși peste 800 de studenți, pe cele 298 de locuri (129 fără taxă), la toate disciplinele. O altă facultate căutată este cea de Științe Socio Umane, unde sunt înscriși 1.154 de candidați, pe cele 605 locuri diponibile (246 fără taxă).

Dorința mea este să urmez o carieră în domeniul resurselor umane și, din acest motiv, m-am înscris la Facultatea de Științe Socio-Umane. Mă bucur că am ales una dintre cele mai căutate facultăți de noii boboci. Acest lucru mă onorează, mai mult decât să-mi provoace frica că nu voi fi printre viitori studenți. Pot spune că am un avantaj și datorită mediei obținute la examenul de Bacalaureat”, spune Marinela Tărășenie, unul dintre înscriși.

La Inginerie, în schimb, anul acesta, aproximativ 129 de locuri au rămas neocupate cu două zile înaintea finalizării înscrierilor, iar facultatea cu cei mai puțini candidați înscriși este cea de Teologie. Aici figurează doar 60 de înscriși pe cele 100 de locuri disponibile (70 fără taxă).

În 10 iulie s-a dat startul înscrierii la facultățile Universității „Lucian Blaga” din Sibiu. Au fost scoase la concurs 5.193 de locuri, din care 3.288 pentru studiile de licență, cu 1.680 locuri fără taxă. Conform reprezentanților facultăților, în primele zile de înscriere tinerii „au dat buluc” să completeze formularele.

Foarte mulți au venit să se înscrie în prima zi, la Facultatea de Inginerie, dar apoi numărul lor a început să tot scadă. Sunt totuși șanse ca locurile să se ocupe până la finalizarea înscrierilor. Locurile bugetate sunt acoperite”, spune prof. univ. dr. ing. Liviu Roșca, decanul Facultății de Inginerie.

De asemenea, el menționează faptul că nu sunt multe noutăți anul acesta, cu excepția introducerii examenului la Matematică și la specializările electromecanică și electromecanică aplicată.

Ingineria este, în general, o facultate căutată, având în vedere faptul că are multe specializări ce se aplică astăzi în foarte multe companii.

Am ales să mă înscriu la Facultatea de Inginerie, la specializarea Ingineria sistemelor multimedia, deoarece îmi place tot ce ține de tehnologie și de informație. Știu că este mereu concurență și dacă nu ești bine pregătit, nu ai ce căuta aici și o spun din propria experiență. Acum aș fi fost anul doi, dacă nu-mi lipseau 10 sutimi pentru a intra la buget. Nu aveam banii necesari ca să îmi plătesc studiile și să mă și întrețin și de aceea am preferat să mă angajez pentru a nu sta degeaba un an de zile. Îmi încerc acum norocul și sper să și reușesc”, spune Mihai Dragomir, unul dintre candidații înscriși la Inginerie.

Medicina, cea mai căutată

Facultatea de Medicină este și anul acesta cap de listă când vine vorba de concurență. Împărțită pe cinci specializări (Medicină, Medicină dentară, Asistență medicală, Tehnică dentară și Asistență dentară), la toate se poate vorbi de concurență.

În primele două zile au fost foarte mulți cei care s-au înscris la Medicină. Duminică, în 16 iulie au fost foarte mulți din afara Sibiului. Este o muncă titanică, dar plăcută. Avem și ceva noutăți anul acesta. Este primul an în care se dă examen scris la Asistență medicală și, tot în premieră, au venit în număr mare tineri de peste Prut. Deși avem un singur loc pentru candidații din Republica Moldova, s-au înscris 20”, spune prof. univ. dr. Gabriela Boța, prodecan al Facultății.

Ana Dobre este unul dintre sutele de tineri care s-au înscris la Medicină.

Am terminat Colegiul Național «Unirea» din Focșani, specializarea Științe ale Naturii și sunt pasionată de biologie încă din clasa a X-a. Am ales să mă înscriu la Facultatea de Medicină din Sibiu, din două motive: îmi doresc să devin un medic stomatolog renumit, în care clienții să aibă încredere, iar sibienii se pot mândri cu una dintre cele mai importante facultăți din țară în acest domeniu și al doilea ar fi faptul că sora mea este studentă în anul trei la Drept, tot în cadrul acestei universități. Poate că balanța a înclinat mai mult să vin în Sibiu și din cauza ei. Mi-e puțin teamă de concurență, dar, în afara faptului că învăț non-stop, ce aș putea face? Nu mi-am făcut un plan de rezervă, sunt optimistă că voi intra aici la facultate. Sper să fiu admisă la buget”, spune Ana.

Teologia, facultatea cel mai puțin căutată

Înscrierile la Facultatea de Teologie din Sibiu s-au încheiat în 17 iulie și are cei mai puțini candidați înscriși comparativ cu locurile scoase la concurs. Nu au fost acoperite nici cele 70 de locuri fără taxă. Conform reprezentanților facultății, aceasta are două programe: Teologie Pastorală și Muzică religioasă. Anul acesta au fost scoase la concurs 60 de locuri bugetate și 20 cu taxă la Pastorală și 10 locuri bugetate, 10 cu taxă la Muzică religioasă. S-au înscris în total 50 de candidați la Pastorală și 11 la Muzica religioasă.

Pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr, decanul Facultății de Teologie, are câteva explicații cu privire la numărul mic de candidați înscriși.

Situația cred că a apărut, în primul rând, din cauza existenței multor Facutăți de Teologie în România. Sunt 14 de toate, plus 2 departamente. Doar în Ardeal, exceptând Banatul, sunt 5 astfel de facultăți și un departament pe o rază de aproximativ 300 de kilometri. Apoi trebuie evidențiat și faptul că vocație pentru studiul Teologiei nu are oricine. Nu în ultimul rând, putem să spunem, că, în ultimii ani, se adoptă o atitudine nu favorabilă față de Biserica Ortodoxă”, spune acesta.

Pe de altă parte, facultatea are printre înscriși și 4 olimpici, studenți cu acte în regulă, aceștia fiind admiși fără examen.

Situația Facultății de Teologie nu este însă încheiată. Un aport îl vor avea și înscrierile din septembrie.

Din experiența anilor trecuți, sunt candidați care se înscriu și la sesiunea din septembrie, ceea ce face ca locurile scoase la concurs să se ocupe. Sperăm ca și anul acesta, sesiunea din toamnă să aducă aceeași completare”, mai spune decanul.

Înscrierile la toate facutățile se încheie duminică, 23 iulie. De luni, 24 iulie, încep examenele acolo unde este cazul sau studierea dosarelor la facultățile unde se intră pe bază de dosar. Până în jurul datei de 26 iulie se vor afișa rezultatele parțiale. Va urma apoi o perioadă de confirmare a locurilor. Rezultatele finale se vor afișa, la majoritatea facultăților, pe date de 31 iulie.

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.