Acum citesti:
Modificări MEN: Lucrări naționale corectate de acasă și Bac susținut în februarie UPDATE
Intreg articolul 4 minute de lectura

Modificări MEN: Lucrări naționale corectate de acasă și Bac susținut în februarie UPDATE

UPDATE: Ministrul Educației Naționale, Liviu Marian Pop, a confirmat în urmă cu câteva momente toate modificările aduse calendarelor și metodologilor de organizare și desfășurare a Evaluării Naționale și a examenului național de Bacalaureat 2018. Astfel, probele orale ale Bacalaureatului vor fi susținute în „prima parte a semestrului al doilea, în timpul anului școlar, urmând ca cele practice să se desfășoare la finalul clasei a XII”, spune ministrul. Se consideră că prin această decizie materia pentru elevii care susțin Bacalaureatul va fi descongestionată. În ceea ce privește corectarea lucrărilor de la Bacalaureat și cele de la Evaluarea Națională, aceasta se va face de către profesori „ fie într-un centru de corectare, fie de pe un laptop sau calculator de acasă sau de unde vor ei”, comunică ministrul. De asemenea, Liviu Pop garantează securizarea metodelor de corectare și spune că întreg procesul va fi unul sigur, care va limita presiunile la care erau supuși profesorii în timpul corectării acestor lucrări, va reduce posibilitățile de fraudare a rezultatelor și, de asemenea, va aduce și o reducere a costurilor. În încheierea declarațiilor ministrul a spus că noul sistem de corectare va fi pilotat în 10 județe din țară, fără a menționa însă care sunt acestea.

Vedeți întreaga declarație AICI

ȘTIRE INIȚIALĂ: Reprezentanții Ministerului Educației au propus o serie de schimbări în domeniul educației, în cadrul Consiliul pentru Dialog Social, schimbări ce ar urma să fie adoptate prin ordin de ministru pe 1 septembrie.

Una dintre propuneri se referă la digitalizarea parțială a examenelor naţionale. Lucrările scrise ale elevilor vor fi scanate şi încărcate online, iar profesorii din comisiile de examinare le vor corecta din faţa calculatorului, chiar și de acasă. De asemenea, sunt șanse mari ca examenul de Bacalaureat să înceapă în luna februarie și nu în iunie, ca până acum.

În anul școlar 2017 – 2018, profesorii vor putea corecta lucrările de la Evaluarea Naţională şi Bacalaureat direct de acasă. Părinții însă nu sunt de acord cu această propunere, pe care o consideră ilegală.

Nu există cadru instituțional pentru așa ceva. Metodologia spune clar că evaluatorii sunt înregistrați, sunt verificați, și așa mai departe. Ce înregistrare și ce verificare se mai poate face în condițiile în care acesta va corecta lucrările online, de acasă, într-o discuție cu copilul, cu soția, hai să mai corectăm și o lucrare”, spune Eugen Ilea, vicepreşedinte Federaţia Asociaţiilor de Părinţi.

Lucrările vor fi scanate şi încărcate apoi pe un server al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale. În plus, fiecare lucrare va avea un cod unic de bare pentru identificare. Ministerul spune că, astfel, se reduc şi mai mult tentativele de fraudă.

S-ar dori ca în momentul în care se face corectarea să apară şi o justificare, iar acest borderou de notare să fie accesibil elevilor, astfel încât să poată vedea acea justificare a notei şi să înţeleagă de ce li s-a scăzut acolo unde i-a scăzut”, spune Ioana Băltăreţu presedintele Consilului Naţional al Elevilor.

O altă modificare face referire la probele orale ale Bacalaureatului care vor fi susţinute cu patru luni mai devreme. Elevii vor susţine primele examene în luna februarie. Teoretic, un elev poate începe probele de Bacalaureat iarna, dar nu mai poate prinde scrisul, dacă rămâne corigent.

Potrivit calendarului proiectului de metodologie pentru examenul de Bacalaureat, candidaţii ar urma să se înscrie în perioada 29 ianuarie – 2 februarie, iar evaluarea competenţelor lingvistice, digitale şi într-o limbă de circulaţe internaţională să fie susţinute între 12 şi 22 februarie 2018.

Probele scrise la cele trei discipline ar putea fi susţinute în perioada 25-28 iunie 2018, urmând ca pe 4 iulie să fie publicate primele rezultate, iar cele finale, după soluţionarea contestaţiilor, să fie afişate pe 9 iulie.

Reprezentanţii elevilor spun că această schimbare le va oferi candidaţilor timp pentru a se concentra exclusiv pe probele scrise pe care le susţin la finalizarea clasei a XII-a.

Până în acest moment, niciun reprezentant ai ministerului Educaţiei nu a făcut nicio declaraţie pe acest subiect, urmând să fie transmis un comunicat de presă în acest sens.

Introdu cuvintele cheie si apasa Enter.