13.3 C
Sibiu
vineri, martie 29, 2024

Sibiul devine capitala mondială a tineretului ortodox

Cele mai citite

Peste 3.000 de participanți, 51 de delegații din România și zece din străinătate vor veni la Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși de la Sibiu, care se va desfășura în perioada 6 – 9 septembrie.
Potrivit mitropolitului Ardealului, ÎPS Laurențiu Streza, este cel mai mare eveniment, după Conferinţa Bisericilor Europene care a avut loc în Sibiu şi după acel an în care orașul de pe Cibin a fost Capitala Culturală Europeană.
Sibiul va deveni nu doar capitală europeană, ci capitală mondială a tineretului ortodox, prin acest eveniment. La Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși vor participa 61 de delegații din țară și de peste hotare. Din țară, din fiecare eparhie avem câte o delegație. E o manifestare a tineretului, dar ca lucrare e organizată de Biserica Ortodoxă Română. Este gestionată de Arhiepiscopia Sibiului și în acest an marcăm și anul Centenar. Tema acestei întruniri a fost inspirată și din tema pe care o are întreaga noastră Biserică. Este anul omagial al unității de credință și neam, anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918″, spune ÎPS Laurențiu Streza, mitropolitul Ardealului și arhiepiscopul Sibiului.
Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc joi, de la oea 18, în Piața Mare, și se va desfășura în prezența autorităților locale și județene, precum și a Preafericitului Părinte Daniel, patriarhul BOR.
Vineri, 7 septembrie, după rugăciunea de dimineață, vor debuta, la ora 10.30, workshopurile în școli, iar de la ora 17 va începe conferința „Unitate. Credință. Neam. De 100 de ori România”, susținută de jurnalistul Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Germania, și de părintele Constantin Necula.
După dezbaterea de la Sala „Transilvania”, va începe „Procesiunea Unității”, pe traseul Sala Transilvania – Catedrala Mitropolitană. „Facem o procesiune care are valoare liturgică, e o manifestare a credinței noastre și a rolului pe care îl are fiecare membru al Bisericii, cu atât mai mult tinerii noștri. Se va pleca de la Sala Transilvania și vrem să facem legătura între Biserica de pe Mihai Viteazu, o biserică nouă, construită acum, cu catedrala veche, inima eparhiei noastre, construită înainte de Unire, dar cu dorința de unitate a celor trei provincii. Catedrala are hramul Sfânta Treime și nu întâmplător a fost ales„, explică mitropolitul Ardealului.
Tot în cadrul Întâlnirii Internaționale a Tinerilor Ortodocși va avea loc, sâmbătă, 8 septembrie, de la ora 9.30, Sfânta Liturghie, pe pontonul de pe lacul din Muzeul ASTRA. După slujba oficiată de ÎPS Laurențiu Streza, alături de un sobor de preoți, va fi o masă câmpenească, în cadrul căreia se va pregăti și un bulz ciobănesc de aproximativ 100 de metri, dedicat Centenarului.
Din agenda ITO 2018 vor face parte și concerte în Piața Mare. Vineri vor evolua pe scenă Junii Sibiului, de la ora 21, iar sâmbătă, de la ora 19.30, Andra și Compact B.
Duminică, după Sfânta Liturghie de la ora 9, la Catedrala Mitropoliană, va avea loc închiderea oficială a ITO 2018. Cu acest prilej, se va preda și ștafeta evenimentului, care anul viitor se va desfășura la Craiova.
Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși de la Sibiu este organizată de Arhiepiscopia Sibiului, alături de Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu, Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu, Muzeul ASTRA Sibiu, Inspectoratul Școlar al Județului Sibiu, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, Organizația Tinerilor din Sibiu (O.T.S.) și Centrul de Tineret „Seminarium Transsilvanicum”.
Acțiunea este cofinanțată de Secretariatul de Stat pentru Culte, Primăria Municipiului Sibiu, Romgaz SA Mediaș, Transgaz SA Mediaș și Consiliul Județean Sibiu.
 

spot_img
spot_img
Ultimele știri

Retrospectivă. Primarii Sibiului 1990 – 2024

Activitatea Primăriei Sibiu, după Revoluția din 1989, se împarte în două perioade distincte: înainte și după Klaus Iohannis, în...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect