5.1 C
Sibiu
vineri, aprilie 19, 2024

În cartierul Ștrand, copiii vor fi înghesuiţi în clase de 16 metri pătraţi, după ce lucrările la noua grădiniță au fost abandonate

spot_imgspot_imgspot_img
Cele mai citite

Aproape 80 de copii din cartierul Ștrand vor începe de luni grădiniţa, fiind nevoiți să se înghesuie în clase de 16 metri pătraţi, după ce lucările la o nouă grădiniță au fost abandonate încă din anul 2010. În prezent, în acest cartier nu există grădiniță cu program prelungit, unde părinții să își poată lăsa copiii până la ora 17, iar cele 4 clase ale grădiniței cu program până la ora 12 sunt amenajate în câteva spaţii ale Şcolii Gimnaziale numărul 1.
„Avem patru clase destinate grădiniţei. Trei clase sunt de 16 metri pătraţi. În aceste clase învaţă câte 20 de copii. Câteodată nici nu se vede educatoarea când intri în clasă. Aici au fost spaţii de birouri şi arhiva, pe care am amenajat-o în altă parte. Aveam o grupă de grădiniţă care venea după-amiaza, de la 12.00 la 16.00, ceea ce nu este normal pentru că părinţii au nevoie de grădiniţă dimineaţa pentru copii”, a declarat pentru Mediafax directorul adjunct al Şcolii Gimnaziale nr. 1, Aurel Popescu.
scoala nr 1 sibiu (gradinita)(2)În clasele în care de luni vor învăţa aproximativ 80 de copii mici măcar nu încap 20 de scăunele în cei 16 metri pătraţi. Copiii din grupele mici se mai descurcă, spun reprezentanţii şcolii, însă cei mai mari trebuie să se joace sau să stea pe scaune pe rând. Aurel Popescu susține că părinţii se plâng, de ani buni, de lipsa unei grădiniţe cu program prelungit. Majoritatea celor care îşi aduc copiii la grădiniţă până la ora 12.00 i-ar lăsa la program prelungit, însă acest lucru nu este posibil.
Astfel, locuitorii din Ştrand care chiar nu au ce face cu copiii începând cu ora 12.00 trebuie să-i ducă la grădiniţe cu program prelungit în cartiere îndepărtate.
„Fie aleg cartierele învecinate, fie îşi duc copiii în cartierele unde lucrează. Când ies de la serviciu îi iau şi vin acasă, deşi ar fi preferat să-i lase aici, mult mai aproape de casă. Dacă am fi avut condiţii, cu cel puţin o sută ar fi crescut numărul copiilor de la grădiniţă”, explică Aurel Popescu.
Construcţia unei grădiniţe care să rezolve această problemă a început încă din 2007. Valoarea totală a investiţiei, derulată cu bani de la bugetul statului, depăşeşte 4 milioane de lei.REPORTAJ Copii de grădiniţă înghesuiţi în clase de 16 metri pătraţi. Investiţia în clădirea nouă a fost sistată - FOTO - Mediafax Din 2010 însă, Guvernul nu a mai alocat niciun leu pentru finalizarea clădirii, investiţia oprindu-se la jumătate.
Clădirea, cu parter şi etaj, ar fi trebuit să aibă săli de clasă, dormitoare, bucătărie, sală de mese şi tot ce mai trebuie unei grădiniţe cu program prelungit. Imobilul a fost ridicat în curtea şcolii, s-au făcut şi instalaţiile, dar apoi totul s-a oprit. Acum, bălăriile au invadat şantierul, buruienile depăşind parterul clădirii.
„Problema este că totul începe să se piardă. Se deteriorează şi ce s-a făcut şi se fură. În plus, este un spaţiu insalubru în apropierea şcolii, dar şi pentru întreg cartierul. Se fură din instalaţii şi, mai nou, au început să fure până şi zidăria. Sparg cărămizile şi le fură”, a spus pentru Mediafax directorul Şcolii nr. 1, Claudiu Canciu.
Firma care a realizat lucrările încă nu şi-a recuperat toţi banii, având de primit peste 600.000 de lei. Pentru că banii nu mai vin de atâţia ani, firma a dat în judecată şcoala pentru recuperarea datoriei.
„Ne-au dat pe noi în judecată, ca beneficiari. Procesul este la început, dar acum pregătim tot felul de hârtii. O mare problemă este că, după reorganizarea ministerelor, investiţiile acestea nu mai ţin de Ministerul Educaţiei, au trecut la alt minister care are ca prioritate autostrăzile, iar astea… cine ştie până când aşteaptă”, a mai declarat Claudiu Canciu.

spot_img
spot_img
Ultimele știri

Avertisment: Țepele continuă la telefon. „Vă sună Ionescu Alexandru”

Directoratul Național de Securitate Cibernetică a atras atenția, joi, că tentativa de fraudă în care apelanții se dau angajați...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect