12.2 C
Sibiu
joi, martie 28, 2024

Raluca Turcan: evaluările din clasele a VIII-a și a- XII, în pericol

Cele mai citite

Vicepreședintele PNL Raluca Turcan îl acuză pe Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu că este în afara legii, în ceea ce privește aprobarea curriculei pentru clasele a V-a și a IX-a. „Noua generație de gimnaziu și liceu este în pericol să fie condamnată la mediocritate. Dacă nu se aprobă noua programă școlară, copiii de gimnaziu și liceu vor continua să învețe într-o Românie departe de standardele europene de performanță, departe de cerințele pieței muncii. Cele mai importante evaluări din preuniversitar, de clasa a VIII-a și a XII, pot fi compromise de ineficiența guvernanților.
Conform Legii Educației Naționale (LEN), în luna septembrie, clasele a V-a și a IX-a trebuie să învețe după o nouă programă școlară. Până în acest moment, Ministerul nu a aprobat această programă”, spune Raluca Turcan. De asemenea, atrage atenția că, tot conform LEN, examenul de evaluare pentru clasele a VIII-a și a XII-a, pentru generațiile care încep anul școlar în septembrie 2015, va conține și probe transdisciplinare, iar matematica va fi scoasă dintre materiile obligatorii, orele de matematică susținându-se doar la profilul real. Deputatul atrage atenția asupra faptului că: Ministerul Educației nu a aprobat noile programe școlare pentru clasele a V-a și a IX-a. Nu au fost formate cadrele didactice pentru a putea preda transdisciplinar, începând cu septembrie 2015. Ministerul nu va avea suficient timp la dispoziție pentru a organiza licitațiile pentru noile manuale, iar criza abecedarelor se va repeta la gimnaziu și la liceu. Ministerul nu a alocat bani pentru noile manuale. Elevii, părinții și profesorii sunt dezinformați, ignorați și tratați cu dispreț de către MEN”. În aceste condiții Raluca Turcan solicită de urgență ministrului Cîmpeanu să respecte legea și să asigure condițiile pentru un învățământ performant și european.
„PNL cere aplicarea Legii Educației Naționale, garantarea șanselor elevilor la dezvoltare prin Educație. Acest lucru se poate obține prin viziune, termene și calendare respectate! Bunul mers al școlii nu este opțional, nu trebuie perturbat de schimbările și interesele politice de la vârful Ministerului. PNL cere Ministerului Educației implicare în problemele școlii și o mai bună comunicare cu părinții și elevii”, încheie Turcan.

spot_img
spot_img
Ultimele știri

Peste 18.000 de persoane din Sibiu au buletinele expirate

La finalul lunii februarie 2024, în Registrul național pentru evidența persoanelor, au fost înregistrate 18.630 de persoane cu acte...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect