7.5 C
Sibiu
vineri, aprilie 19, 2024

Cultură și tradiție, în murmur de colinde

spot_imgspot_imgspot_img
Cele mai citite

Demarat în data de 15 noiembrie 2016, proiectul Festival-concurs ,,Cultură şi tradiţie, în murmur de colinde”, iniţiat şi organizat de Colegiul Economic „George Bariţiu” din Sibiu, îşi încheie activităţile luni, 30 ianuarie 2017, la o săptămână după apariţia Revistei Festivalului, care a fost distribuită tuturor participanţilor la proiect şi cuprinde informaţii referitoare la toate momentele desfăşurate în cadrul acestuia.

Profesorii organizatori Laura Cruceat, Silviana Simeanu, Camen Stănese şi pr. Rareş Sbera ne-au informat că deşi s-a aflat la prima ediţie, concursul s-a bucurat de o participare numeroasă: 251 de elevi şi 40 de profesori, de la şcoli gimnaziale din Agnita, Hoghilag, Tilişca, Bîrghiş, Mârşa, Gura Râului, Tălmaciu, Răşinari şi Sibiu (Şcoala Gimnazială „N. Iorga” şi Şcoala Gimnazială Nr. 25), dar şi de la Colegiul Naţional „Gh. Lazăr”, Colegiul Tehnic ,,Independenţa”, Colegiul Naţional „O. Goga”, Colegiul Agricol „D.P.Barcianu”,Colegiul Economic „G.Bariţiu” şi Liceul Teoretic „St. L. Roth” din Mediaş.

Proiectul a cuprins trei secţiuni desfăşurate online: Reportaj digital (referitor la obiceiuri şi tradiţii strămoşeşti ce se desfăşoară în perioada sărbătorilor de iarnă), Creaţie literară (poezii, epigrame, acrostihuri sau proză scurtă), Fotografie (elemente de artă populară şi folclor, în contexte artistice), dar şi o secţiune cu participare directă, Concursul de colinde (repertoriul unui concurent a fost format dintr-o colindă tradiţională şi una laică, apoi prezentarea costumului popular).

Juriul a fost format din reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Sibiu, Muzeului “Astra”, Departamentului pentru Tineret al Arhiepiscopiei Sibiului, Consiliului Elevilor şi profesori de specialitate de la unităţile de învăţământ din judeţ.

Pentru organizarea Festivalului – concurs, inclusiv pentru premierea participanţilor, a fost utilizată suma de 1.500 de lei. Aceasta a provenit din sponsorizări, dar şi din fonduri proprii ale profesorilor coordonatori. O contribuţie însemnată la desfăşurarea în condiţii optime a Festivalului a avut-o Muzeul Civilizației Populare Tradiționale „ASTRA” din Dumbrava Sibiului.

Organizatorii şi-au propus, prin acest Festival, o revigorare a valorilor culturale, estetice, moral-civice și de competitivitate cu rol formativ, care reprezintă o necesitate a zilelor noastre. Astfel, lucrările pe care le-au realizat elevii cu efort şi dăruire au făcut ca tradiţiile strămoşeşti să fie scoase la lumină şi promovate.

Informaţii referitoare la ediţia din acest an au fost postate şi pe pagina de Facebook a proiectului „Festival tradiţii de iarnă.”

,,Prima ediţie a festivalului a fost una de bun augur, iar următoarele ediţii sperăm că vor aduce împreună mai mulţi concurenţi, cu lucrări valoroase, din mai multe zone ale ţării.” afirmă profesorii coordonatori ai Festivalului.

spot_img
spot_img
Ultimele știri

Egal pentru FC Hermannstadt cu Botoșani. Gol fenomenal marcat de Neguț

FC Hermannstadt a terminat la egalitate, scor 1-1, partida de vineri după amiaza cu FC Botoșani. Sibienii au evoluat...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect